Sara Day fick en ny morgondag

Sara var bara några dagar när hon hittades övergiven utanför ett barnhem i Iran. Nu kan hon få berätta om sitt livsöde i klassiska Sommar i radions P1.

– Jag fick en andra chans i Sverige, säger Sara Day.

Vi gick i samma klass på gymnasiet, undertecknad och Sara Day. Redan då gick hennes mun som en välsmord Singer symaskin.

– Min lärare sa att jag hade tur som kom till Sverige. I Iran hade jag blivit stenad om jag hade pratat så här mycket som kvinna, säger Sara Day och fyrar av ett av sina många skratt.

Sara hittades utanför ett barnhem i Irans huvudstad Teheran när hon var bara några dagar gammal. Födelsedatum sattes till 11 maj 1977, men om det är det exakta vet hon inte. Det var en uppskattning som gjordes av personalen.

Hemma i Fjärås i Sverige hade mamma Yvonne och pappa Kjell försökt få barn länge, men utan framgång. Till slut bestämde de sig för att adoptera. Valet på land blev lite udda: Iran.

– Några kompisar till dem hade också adopterat därifrån, varför vet jag inte. Men det gjorde att det även blev mamma och pappas val av land, säger Sara Day.

Men ödet föll sig som så att Kjell och Yvonne ändå lyckades få barn. När Sara skulle hämtas från Iran i februari 1978, nio månader gammal, var Yvonne höggravid och Kjell fick åka ensam.

– Historien för mig börjar när jag hittas vid barnhemmet. Någon mer bakgrund vet jag inte. Jag gissar att det var någon som var väldigt rädd för att bli upptäckt. Att bli gravid utanför äktenskapet innebar en fara för livet.

Blivit mer nyfiken efter barnen

Dagens DNA-teknik har gjort att Sara funderat på att gräva ytterligare bland sina rötter. En amerikansk kollega har gjort det med framgång och inspirerat Sara.

– Jag skulle kunna ta hjälp av teknik bara för att se. Samtidigt har jag varit lugn med att jag inte har kunnat se vem som är min släkt. Det har å andra sidan ändrats sen jag fick barn. Nu skulle jag vilja se vem mina barn är lik. Det är ett blankt blad. I och med barnen har jag fått en annan nyfikenhet.

Sara Day kom till sina nya föräldrar i Fjärås kort efter att den iranska revolutionen bröt ut. Den inleddes 1978 och avslutades 1979 och innebar att Iran gick från att vara en monarki till att bli en auktoritär islamisk republik under Ayatollah Khomeinis stenhårda styre.

– Då hade jag självklart haft ett annat liv, om jag ens hade varit vid liv. Det blev så klart ett enormt kaos. Senare kom även Iran-Irak-kriget med allt vad det förde med sig. Jag är oerhört tacksam för att ha fått en annan chans, att få leva ett liv i frihet.

Vad har du kunnat göra i Sverige som du inte hade kunnat göra i Iran?

– Oj, massor. Nästan allt. Resa, studera, gifta mig med den jag vill, skilja mig när jag inte tycker att det funkar. Bara en sån sak som att köra bil. Leva i frihet, rösta som jag vill och bada naken om jag vill, säger Sara Day.

Bara åtta kandidater kvar

Hon är en av åtta som kan få bli Lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1. Röstningen pågår för fullt.

– Från början var det över 300 som skickade in sina förslag, nu är vi bara åtta kvar, som har valts ut av en jury. Bara det är så klart en framgång. Men jag vill väldigt gärna göra mitt program.

Vad skulle det betyda för dig?

– Bara att bli utvald visar ju att den historia jag har att berätta är väldigt bra, det ökar självförtroendet en hel del. Förhoppningsvis kan jag få folk att tänka till, så att det inte bara blir negativa rubriker kring adoption. Det är inte lika vanligt att adoptera nuförtiden eftersom det finns annan teknik, vilket är bra, men det finns mycket kärlek kring adoption. Sen gillar jag att prata också, haha.

Sara Day är mor till två barn, sex och åtta år. ”Fantastiskt” beskriver hon känslan om att bli mamma.

– Nu har jag två barn som jag kan se är lika mig själv. Vi är skapligt lika varandra.

Sara gillar att resa, men någon tripp tillbaka till Iran ser det inte ut att bli.

– En släkting till mig hade läst adoptionspappren från Iran. Där stod något om att jag bara fick lämna landet temporärt. Det skulle innebära att jag åker i fängelse och riskerar att bli kvar. Den risken är jag inte beredd att ta, säger Sara Day.

Den som vill rösta på Sara Day, eller någon annan kandidat, kan göra det på Sveriges radios hemsida.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Ska springa Varvet

Namn: Sara Day.

Ålder: 41.

Yrke: Chefsassistent på Volvo Penta.

Bor: Hede.

Uppvuxen i: Fjärås.

Familj: Barnen Julia, 8, och Jamie, 6. Mor och far, Kjell och Yvonne samt tre systrar, Marie, Annika och Kristin.

Intressen: Resa, träna, ska springa Göteborgsvarvet, samt vänner och familj.