Sålde lunchkrogen och satsade på whisky

Efter 38 år i restaurangbranschen, varav de senaste sex som restaurangägare och kock på Westers kök, sålde Mikael Westerberg i maj lunchkrogen i Inlag för att satsa helhjärtat på ett av sina stora fritidsintressen – whisky. Tillsammans med Varbergsbon Patrik Barkevall är han nu som oberoende buteljerare snart redo för det fjärde whiskysläppet, som går under namnet Selected Malts.

Hur kommer det sig att ni tog det här steget?

– Det är förstås en chansning, eftersom det är svårt att tjäna pengar på whisky i Sverige. Det finns bara ett 20-tal oberoende buteljerare, men samtidigt ett stadigt växande intresse för whisky och det första släppet sålde faktiskt slut på bara sju dagar. Då pratar vi förvisso ”bara” runt 300 flaskor. Andra släppet, som vi gjorde i april, har också det sålt slut precis nu. Av det tredje släppet i slutet av maj har vi fortsatt rätt många flaskor kvar, då det varma vädret som hängt i sedan dess förmodligen gjort att många varit mer intresserad av andra, mer svalkande drycker, säger Mikael Westerberg.

Hur marknadsför ni er?

– Hittills mest via hemsidan och sociala medier, whiskyn finns också att köpa på systembolagen i Kungsbacka och Varberg och som beställningsvara i resten av landet. Vi kommer under hösten även medverka vid flera olika mässor med start i Falkenberg den 14-15 september då vi också kommer att lansera två nya släpp samma månad. Sedan ska vi även medverka på en dryckesfestival i Karlshamn respektive Örebro senare i år, samt på öl- och whiskymässan i Malmö och Göteborg 2019. Whiskyn finns också än så länge också att beställa på restaurang Tvåkanten på Avenyn i Göteborg, vilket vi förstås är väldigt stolta över. Vår ambition är också att vända oss till fler lokala krögare som skulle kunna vara intresserade att ta in whiskyn och hålla provningar.

Vad är det som är så speciellt med whisky?

– För mig väcktes intresset för ungefär 15 år sedan under ett Mackmyrasläpp från destilleriet som var först ut att börja tillverka svensk whisky. Sedan fortsatte det med whiskyprovningar i både privat regi och tillsammans med Kungsbacka whiskysällskap, som jag var med och starta upp. Mycket erfarenhet kommer från min gode vän Pär Caldenby, grundare av Smögen whisky, där jag även har en del fatprojekt på gång, samt fått chans att jobba på mässor under flera år. Westers whisky, som var mitt tidigare projekt, är däremot nu lagt på is då det blev lite att jag konkurrerade med mig själv sedan jag och Patrik gått helt in för det här som tog sin början på den skottska ön Islay hösten 2015.

Vad hände där?

– Det var under en diskussion efter en provning som vi båda insåg hur rörande överens vi var om att det fanns ett utrymme för en ny typ av aktörer på den nordiska marknaden med tanke på det jag sagt tidigare. Men vi ville göra det på vårt sätt och sätta en prägel som skulle vara både tydlig och elegant samtidigt som vi ville nå en målgrupp med allt från inbitet intresserade till absoluta nybörjare. Dessutom till rimliga priser. Så i början av 2016 började vi leta efter fat i både Skottland och Sverige, varefter vi startade ett bolag och började lägga upp planen.

Och nu har du alltså sålt restaurangen för att satsa helhjärtat, saknar du den?

– Faktiskt inte ett dugg. Jag har kokat mat i 38 år, sedan jag gick ut gymnasiet som färdigutbildad el-teletekniker men i stället började i köket på Leksandsgården i Onsala. Sedan jobbade jag på Hotell Halland i ett par år innan lumpen, varefter det blev lunchkrog. Först på Restaurang Matrasten i Mölndal i 17 år och tio år på Högsbo Taverna i Frölunda innan jag tog över Westers kök. Jag saknar inte väckarklockan som ringer klockan 05.30 eller stressen i lunchrusning. Men vi får se, det här är som sagt en chansning som man får ge ett par-tre år. Håller det inte får jag väl ta jobb på någon lunchkrog igen och jag lagar fortsatt en del mat hemma, lovar Mikael.

Du har även ett musikaliskt förflutet som basist i Spader Ass, som var ett av Kungsbackas lokala rockstorheter under slutet av 70- och början av 80-talet och gjorde comeback i våras!

– Ja, vi återförenades ju nu i mars för en utsåld spelning på Esters. Då hade en del av oss inte setts på 30 år, men det var väl lite samma där, vi började repa en gång i veckan och levde ut våran dröm om att spela tillsammans igen på scen. Det blev en väldigt lyckad kväll med många ansikten i publiken som jag inte sett på lika länge men som nu var där och hejade på. Jag vet dock inte om det egentligen var för att vi är så bra längre utan mer av nostalgiska skäl (skratt).

Blir det en fortsättning?

– Kanske, vi får se. Efter att ha träffats och repat en gång i veckan inför spelningen har vi nu inte setts en enda gång (skratt). Nu har det mest varit fokus på whisky för egen del, dessutom semestertid, men kanske en ny spelning på tema rock där även lite fler band med Kungsbackaanknytning får vara med och spela. Kanske i början av nästa år. Det vore kul, vi får se om bandet hänger på och repar ytterligare ett gig!

Camilla Moestedt

Mikael Westerberg

Ålder: 55.

Familj: Frun Annci och de vuxna barnen Lisa, 27 och Emil, 30, samt två katter.

Bor: Onsala, uppvuxen i Hammerö.

Gör: Före detta restaurangägare och kock som nu sadlat om för att satsa helhjärtat på whisky.

Intressen: Förutom whisky – musik, havet, golf och skidåkning. Har stuga i Sälen och har klarat 20 Vasalopp, men även lyckats bryta fyra gånger…

Aktuell: Med kommande whiskysläpp i september tillsammans med Patrik Barkevall, med vilken han står bakom och marknadsför Selected Malts. Duon ska då även medverka på Falkenberg Öl & Whiskymässa.