Så lyckas du i trädgården

Tävlingen om finaste trädgården har flyttats till altanen. Dessutom köper folk gärna större exemplar av växterna eftersom de vill se resultat fort. Det anser trädgårdsmästaren Lars-Johan Svanström, med 25 år i branschen.

– Folk vill se resultat snabbare, säger Svanström.

Lars-Johan Svanström utbildade sig till trädgårdsmästare i Alnarp och specialiserade sig på trädgårdsväxter. Även för en trädgårdsmedelmåtta blir det intressant att snacka gröna ytor, perenner och blommor med Lars-Johan Svanström. Han bor i Frillesås, är ordförande i Frillesås bandyklubb och driver Träslövs trädgård i Varberg sedan 25 år.

– Det var min morbror som hade det först. Jag bodde i Fagersta, men åkte ner till honom varje lov och arbetade. Han odlade grönsaker som vi sålde på torget i Varberg och på Heden i Göteborg. Det var så otroligt roligt att hålla på med olika fröer. Jag ställde mig vid riksvägen i Fagersta och fick skjuts med någon transport som körde växter eller grönsaker ner till Varberg, säger Lars-Johan Svanström.

Dialekten och rösten känner nog de flesta trädgårdsintresserade hallänningar igen. I 18 år hade han och medarbetaren Maria Lundqvist ett program i radio Halland tillsammans med Nisse Gunnarsson. Det var oerhört populärt, men lades ner för några år sedan.

– Rösten är nog inetsad hos folk. Fortfarande finns det dem som känner igen mig på den. Vi gav råd och tips och pratade om olika trender och nyheter inom trädgården. Mycket handlade om det som var aktuellt för säsongen. Det var alltid live. De sista tre åren kunde folk ringa in och ställa frågor, säger Lars-Johan Svanström.

Vad handlade frågorna om?

– Varför växer de inte? Varför blommar det inte? Mycket handlade om sjukdomar, främst om löss på medelhavsväxter eller svampsjukdomar.

Hur blir man av med dessa?

– Svårt. De mest verksamma preparaten finns inte längre, eftersom de också var väldigt giftiga. Det allra senaste är så kallade nyttodjur, naturliga fiender till de som skadar gräsmattan eller dina växter. Man köper då mikroskopiska organismer som odlats fram. Dessa kommer med posten sedan vattnar man ut dem på gräsmattan eller på växten. Det blir en långtidsverkande behandling mot parasiterna. Det kostar en del, men det är miljövänligt, säger Lars-Johan Svanström.

Att ständigt ha blommor och växter i uterum blir som en kuvös för parasiterna som lever på växterna.

– Alla vet att det mesta överlever i en kuvös. Det är inte fel att under sommaren ställa ut växterna så att de utsätts för halländskt regn och rusk, det är bara bra och försvårar för parasiterna.

Lars-Johan Svanströms företag ritar också många trädgårdar. Han anser att kampen om den finaste trädgården har ändrats ganska rejält.

– Det är inte samma tävling längre. I alla fall inte när det gäller välansade rabatter, möjligen när det handlar om att ha den finaste gräsmattan. Bland de unga husägarna handlar det mer om finlir på altanen. Vanligtvis bygger man en enkel rektangulär altan, som ett dansgolv, längs husväggen. Jag önskar att de kanske byggdes i ett litet etage vridet i olika vinklar, för att få lite liv i den stora platta altanen. Kanske med ett enklare utekök med rinnande vatten och integrerad grill.

Säger Lars-Johan och fortsätter:

– Folk vill också ha få men stora växter. I och med att man köper fem istället för 25 är man beredd att lägga lite extra pengar på färdigutvecklade växter som har en karaktär redan från början. För 20 år sedan kom folk med en släpkärra och fyllde på med växter. Nu har man oftast bara fyra hål i stensättningen eller singelytan där man vill sätta några växter.

Vad ska man göra så här års i trädgården?

– Putsa ner prydnadsgräset om man har sådant. Mulchning i rabatten. Det bästa är att lägga kogödselkompost, det är väldigt bra drag i den. Man lägger tre centimeter som inte behöver myllas ner. Det sköter regnet och daggmaskarna. Det är bra för den halländska sandjorden och sparkar igång det hela. Det fungerar också som ett lock på ogräsfrön som ligger och väntar på att gro, säger Lars-Johan Svanström.

Och den eviga frågan: Hur får man en snygg gräsmatta?

– Då börjar man med att räfsa igenom den och få bort gammalt, dött, gräs. Sedan bör man toppdressa den, två centimeter. Man kan ha jord eller sand, men jag hade använt toppdress på säck eftersom det är lättare att få tag på när man är ledig en helg. Toppdressing gynnar gräsrötterna, ger näring och jämnar ut gropar och gräset får bättre skjuts.

Du längtar ut i trädgården?

– Ja, det är ju väldigt kul. Allt börjar nu, säger Lars-Johan Svanström.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Som en katt

Kungsbacka-Postens reporter, som är högst medelmåttig i trädgården, tog med sig bilder från sin trädgård och visade trädgårdsmästare Svanström.

Vad har hänt här?

”Det ser ut som att en katt varit framme. Om en katt börjar, blir det ännu värre när en strykarkatt dyker upp. Det du ska göra är att sätta upp ett gnagarskydd i plast runt trädet. Då fastnar klorna direkt och då är det inget skoj att klösa.”

Som en buske

Hur ska jag beskära det här äppelträdet?

”Oj, jädrar. Först och främst hade trädet en dålig grenuppbyggnad från början. Grenarna skulle börjat längre upp, efter ungefär 80 centimeter. Ta bort de två vänstra grenarna, eller åtminstone den i mitten. Gallra sedan där uppe. Den har blivit en buske istället för ett träd, men det går att rädda. Har man ett träd man är rädd om och är väldigt osäker på hur det ska beskäras? Ta hjälp, likadant som man ringer en rörmokare eller elektriker. Fumla inte själv med såg och sekatör, det gör mer skada än nytta.”