Så in i Norden bra uppfinning

Tycker du det är tråkigt att skyffla grus? Får du dessutom ont i ryggen? Peter Johansons uppfinning råder bot på båda dessa problem. Hans skyffel har dessutom vunnit ergonomi-pris.

Peter Johanson hade tagit med sig sonen Arthur för att köra skateboard. Peter åkte en hel del i ungdomen och såg möjligheten att inviga sonen i sin hobby.

– Men det gick alldeles på tok. Dels hade jag inte åkt på länge och sedan var rampen vi åkte på lite felbyggd. Jag ramlade och slog mig rätt illa. Samtidigt höll vi på att bygga hus och hade precis beställt en stor hög med grus till tomten som jag skulle skyffla ut, säger Peter Johanson.

Han tog skyffeln och försökte få ner gruset från en obekväm hög höjd och ner i skottkärran. Ganska snabbt förstod han att det inte skulle gå.

– Det gjorde så vansinnigt ont i ryggen. Jag hade varit hos en kiropraktor och fått behandling. Den här rörelsen var helt fel för mig. Men så hade jag ett markrör som låg en bit bort. Jag satte i det i säcken med grus och så rann det ner i skottkärran. Jag bara stod och gungade röret och det åkte ner hur lätt som helst.

Fortsatte utveckla

Peter vidareutvecklade idén en aning, åkte och köpte en bit slang som han popnitade fast som handtag. Dessutom skar han ut en bättre öppning.

– Det kom förbi lite folk, grannar och andra, som tyckte det var jättesmart. Jag var hemma med barnen och hade tid, så jag tänkte att jag skulle se hur långt man kan komma med ett sådant här projekt, säger Peter Johanson.

Han kontaktade Almi, som stöttar företagsidéer, och deras avdelning för innovationsstöd. De hade inte sett någon liknande produkt.

– De trodde på idén och jag fick ett bidrag för att göra en sökning på Patentverket. Men vi hittade ingen liknande. Sen fick jag hjälp att göra en prototyp. Om de inte hade trott på idén hade jag nog inte gått vidare. Men jag har fått ett väldigt bra stöd från Almi.

Ett företag i Gnosjö fick uppdraget att tillverka rören genom att blåsa upp de stora plaströren eftersom Peter Johanson gärna ville att de skulle tillverkas i Sverige. I våras lanserades produkten, som nu säljs på ett antal ställen i Sverige. Men målet är att de även ska säljas utomlands.

Vill nå de stora kedjorna

– Alla återförsäljare jag mött har lovordat Skyfflalette, som jag kallar den, och har tagit in den till sina butiker. Det svåra är att få träffa inköparna till stora butiker och kedjor, säger Peter Johanson.

Nu har han prisats av Ergonomisällskapet i Norden. Peter får ta emot ett diplom för sin innovation, som anses ergonomiskt riktig och viktig.

Är du uppfinningsrik?

– Ja, det skulle jag nog vilja säga att jag är, faktiskt. Jag har alltid gjort lite grejer, små konstruktioner och lösningar. Till exempel minns jag mitt pojkrum där jag hade en stereo. Den hade ingen fjärrkontroll, men då drog jag ett snöre genom hela rummet, så att jag kunde ligga i sängen och stänga av och så vidare. Jag har en produkt till på gång faktiskt.

Som det är hysch-hysch kring?

– Ja, den är hemlig än så länge. Men det är alldeles snart på gång. Jag tror att jag kommer få de första grejerna i mitten av november, men jag vill inte säga mer än så länge, haha. Skyfflalette är den första som nått marknaden, hittills.

Peter Johanson var tidigare optiker i ett familjeföretag, som såldes till en kedja. Nu är han uppfinnare till 100 procent. Trots den stora succén säger han:

– Det är en ekonomisk katastrof, så är det. Det har inte blivit några större volymer första året, men det kommer förhoppningsvis framöver. Jag hoppas att den ska nå den internationella marknaden framöver. Att skyffla grus, pellets eller torr jord eller vad det än är, gör man ju i hela världen, säger Peter Johanson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se