Richard Reimertz trivs i trädkronorna. "Jag gillar att arbeta ute, det är det jag trivs bäst med", säger han. Och att anlita en arborist som tar ner grena och träd uppifrån har blivit allt vanligare. Idag har Richards företag ett tio-tal anställda.

Richard Reimertz är alltid i selen

På bara ett par år har Richard Reimertz byggt upp ett företag med tiotalet anställda. Firman arbetar med att beskära träd, hängande i träden. Och trots att han driver företaget så är Richard själv ofta en av de som hänger högst i trädkronorna.

– Jag trivs bäst med att jobba utomhus, säger han.

Att Richard Reimertz blev arborist var, som mycket annat i livet, något av en slump. Richard jobbade som tryckare på Elanders, men arbetet var säsongsbetonat. Och i bekantskapskretsen fanns en man som var arborist, men saknade körkort.

– Han behövde någon som körde och jag var mellan jobb. Det slutade med att jag hängde på och körde honom, minns Richard.

Det tog inte många dagar förrän han själv började klättra för att såga och beskära.

– Jag fick ett rep och en sele, jag var ung och kollegan erfaren, så jag tänkte att han vet väl vad han gör, förklarar Richard.

Nu efteråt har han insett att arbetet kanske inte var så kontrollerat som det framstod.

– Men det gick bra, säger Richard.

Men att fira sig upp bland trädkronorna med motorsåg innebar inte någon särskild aha-upplevelse.

– Nej, det var inte så att jag drogs till branschen, jag trodde nog att jag så småningom skulle tillbaka till tryckeriet, säger han.

Men karriären med rep, sele och såg gick vidare. 2004 fick han anställning i ett företag i branschen, och 2008 startade han enskild firma. De följande åren jobbade Richard som underentreprenör åt andra arboristföretagare, för att skaffa erfarenhet. Hela tiden funderade han på arbetet, på risker och upplägg och på vad som kunde göras bättre och framför allt säkrare.

– Detta är en ung bransch, även om det nu finns en tvåårig yrkesutbildning, konstaterar han.

2011 bildade han bolaget Trädexperterna, som började expandera ordentligt vid för två, tre år sedan. Från början var de två – nu är de betydligt flera.

– Det var svårt att hålla flytet uppe när vi bara var två. I dag är vi tiotalet anställda i firman, ett gott gäng som jobbar bra tillsammans, säger Richard.

Och den personliga kemin är inte oviktig. Säkerhetstänket är hela tiden närvarande när Richard och kollegorna jobbar i träden. Utrustningen, rep, selar och karbinhakar, hålls i topptrim och undersöks hela tiden efter brister. Arbetet innebär ofta bedömningar som kräver både erfarenhet och kunskap.

– Det handlar om att bedöma trädet, vad ska göras, hur ska det göras, vilka risker finns i omgivningen, kan det komma folk, och så vidare, säger Richard.

En kastlina med tyngd skickas först upp till en gren som bedöms hålla klättrarens vikt. Kastlinan drar sen upp fästlinan, som arboristen använder för att fira sig upp. Väl uppe i trädet krävs koncentration och fokus under hela arbetet. Med komradio hålls kontakten med markpersonalen, som varnas för varje gren som faller för motorsågen.

Yrkeskickligheten är imponerande och en nyfiken allmänhet är närmast regel när Richard och hans folk är uppe och jobbar. Fler än en stannar upp och tittar när arboristerna arbetar med motorsågarna, långt uppe i grenverken.

– Det händer att folk kliver innanför avspärrningarna med orden ‘ingen fara, jag har jobbat i skogen förr’, säger Richard.

Men att ha jobbat i skogen innebär inte att man är immun mot fallande grenar.

– Vi arbetar väldigt mycket med säkerheten och därför är det väldigt viktigt att folk respekterar avspärrningarna, säger Richard.

Idag pendlar han mellan att vara framgångsrik företagsledare, arbetsledare och arborist uppe i träden. Det finns ingen tvekan om var han helst vill vara.

– Visst har jag kontorsdagar, men jag har anställt en som sköter det mesta. Jag gillar att arbeta utomhus, jag behöver och trivs bäst med att ha det så, säger han.

Kunderna är allt från vanliga villaägare, som vill ha mer solljus på altanen, till kommunen, som behöver hjälp med att ta ner trädgrenar som riskerar att falla ner. I synnerhet privatkunderna har blivit fler, sedan RUT-avdraget började gälla också för trädgårdstjänster.

Ändå händer det att Richard försöker säga nej till jobb.

– Om det är ett väldigt fint gammalt träd försöker vi ha en dialog, kanske går det att beskära det i stället? Ett stort gammalt träd är viktigt för mängder av levande organismer i naturen. Vi måste vara rädda om dem och förvalta dem för framtiden, säger Richard.

Mats H Ljungqvist

fakta

Namn: Richard Reimertz

Bor: Åsa

Familj: Sambo med Charlotte, och honkatten Lennart ”Vi döpte henne innan vi visste vilken sort det var”.

Aktuell: Arborist, startade och driver Trädexperterna.

Bättre än att hänga i träd: ”Jag surfar. Jag reser sex, sju veckor om året och surfar, vanlig brädsurfning”

Minst bra med arboristjobbet: ”Det händer att man råkar på getingbon när man hänger däruppe. Då gäller det att hålla huvudet kallt och inte agera i panik.”

Relaterade artiklar
Fler artiklar