Repat och klart för ett kärleksdrama i Äskhultsskogen

Det var tryckande varmt när Ebbe-sällskapet i förra veckan samlades för intensivrep inför dramapremiären i Äskhult. Hög temperatur utlovas också på scen i årets föreställning på temat kärlek.

Sandra Ehrman har skrivit manus till föreställningen ”Älskar, älskar inte”, som hade premiär i går, fredag. Ett drama förlagt till 1956 och en landsortsby där ett återinflyttat par från huvudstaden väcker heta känslor hos byborna.

– Det är fjärde året jag själv är med i ensemblen. Förra året och året innan dess spelade vi ju en betydligt mörkare historia, ”Brinn häxa, brinn”, som handlade om häxprocesserna i 1660-talets Halland. När jag nu fick chansen att skriva själv valde jag därför att fokusera på en lite mer lättsam, glad och mysig historia som utspelar sig i ett mer nära förflutet och där själva konflikten i sig mer handlar om vad som händer när storstaden hamnar i den lilla byn, berättar Sandra Ehrman.

Klara Gattbro och Simon Kronbäck spelar två av huvudrollerna i form av Ingrid och Erik, ett ungt, ogift par som efter att ha bott tillsammans i Stockholm nu bestämt att återvända till Ingrids hemby. Något som väcker blandade känslor i byn och även påverkar Ingrids och Eriks förhållande till varandra.

Lever i synd

Själva är paret till att börja med ganska nöjda över sakernas tillstånd, men det är inte alla som är lika överförtjusta över att de ”lever i synd” som ogifta. I synnerhet inte Ingrids föräldrar sedan det även börjat tisslas och tasslas bland byborna, varpå föräldrar bestämmer sig för att överraska paret med bröllop. Något som dock inte uppskattas det minsta av paret och konflikten tar sin början.

Parallellt med bröllopsdramat utspelar sig även en annat kärleksdrama på scen där Viktor, spelad av 13-årige Hugo Åkerberg försöker vinna tonårsflickan Saras (Tova Björk Rydtorps) hjärta. Till sin hjälp har han den kaxiga Frida som spelas av Maja Holmén, som själv fyllde tonåring i går, på självaste premiärdagen.

Från 9 till 70 år

Ytterligare ett tiotal barn och ungdomar medverkar i den runt 25-man starka ensemblen där den yngsta på scen är 9 år och den äldsta 70+.

– Det är är det som gör det här så roligt, att vi är i så skiftande åldrar och att alla också verkligen är med och gör allt från att bygga scen, rigga teknik till att assistera regi, sminka och stå på scen, säger Anna-Lena Blidevik Eriksson, projektledare men för första gången också själv med på scen i årets föreställning.

– Jag har varit med i olika projekt i tio år nu, men lovade mig själv när jag började att jag aldrig skulle medverka på scen. Nu gör jag det i alla fall till slut och det är riktigt, riktigt roligt, intygar Anna-Lena som spelar änkan Solveig, en före detta mjölkpiga med värkande leder som lever kvar på gården i byn med sin älskade son, som i sin tur dras in i dramat kring Ingrid då dessa inleder en fling.

Som ett sidospår i berättelsen får vi även följa Ingrids bästa vänner Beatrice och Gustavs kamp att skaffa jobb i en utdöende landsbygd där arbetena nu främst står att finna i de större städerna.

Sista föreställningen här

Hur dramat slutar ska inte avslöjas här, utan det får den veta som själv besöker utomhusscenen i Äskhult för de sista föreställningarna på fredag och lördag.

Ebbe-sällskapet söker nu samtidigt med ljus och lykta efter en ny scen då detta troligtvis blir sista året de spelar utomhusteater i Äskhult efter att markägaren sagt upp kontraktet med ensemblen.

– Det är förstås jättetråkigt, och ett drama i sig, då vi har spelat här i nästan 20 år. Men det handlar inte om någon konflikt, utan om att markägaren nu helt enkelt vill använda marken där scenen ligger till annat, säger Sandra Ehrman.

Alla tips om annan plats för scen att arrendera mottages därför tacksamt av teatersällskapet, som därmed hoppas kunna bjuda på ny sommarteater även nästa år, om än på annan ort.

Camilla Moestedt