Plocka svamp utan korg? Näver!

Bror Forslund kan det mesta om svamp. Hans intresse ledde honom till universitetsstudier i ämnet. Nu ger han Kungsbacka-Postens läsare sina bästa tips. Och då handlar det inte nödvändigtvis om kantareller.

Vi träffas i närheten av Löftavallen där gränsen mellan Gällinge och Idala går. Det är sensommar, solen lyser lite lagom och hittar in mellan träden. Kungsbacka-Postens reporter har lågskor och får kämpa sig igenom högt gräs och samtidigt fäktas med besvärliga älgflugor.

Bror Forslund noterar dem knappt.

Är det ett bra svampår?

– Det har varit ett väldigt bra svampår, men det börjar dö ut. Karl Johan och andra fina matsvampar har börjat bli hårt angripna av så kallade snyltsvamparna. Men du kan i princip plocka året om. Trattkantareller kan man plocka från juni till jul om man har tur och det inte är frost.

Hur riskfritt är det att plocka svamp?

– Det är inte så farligt, men man kan ju inte ta reda på om den är giftig genom att smaka eller lukta. Det handlar om att lära sig. När man är ute har man en stor svampkorg som man plockar säkra arter i och en där man lägger sådana som man är osäker på.

Är det viktigt att plocka i korg eller är det känslan?

– Nej, den finns en tanke bakom det. Plastpåsar är täta. På svamparna ligger ofta svampmögelsporer. Om det är tätt och varmt kan du få mögelsporer. Luftningen i korgen är viktig. Det är samma i affären. Nu börjar de gudskelov få in papperspåsar.

Du har akademiska poäng när det gäller svampar?

– Ja, jag tog tio poäng när jag läste på universitetet om svampar. Det var bara för att jag ville lära mig mer i ämnet. Jag läste i Göteborg och Umeå på 90-talet.

Var hittar man svamp?

– Överallt. Men kanske framförallt längs grusvägar, i gräsbeväxta vägkanter och där det är blandskog blandat med granar. Där hittar man oftast kantareller. Om man hittar ett bra svampställe så ska man anteckna hur det ser ut i omgivningen.

Hur många svampsorter finns det i Sverige?

– Omkring 10 000. Av dessa är ungefär 3 000 ätbara. Det finns svampar överallt, men folk tänker inte på det. Och folk vet inte heller vilken nytta vi har av svamp. De hjälper till att bryta ner allt material som finns i skogarna. Utan svampar skulle det ligga sly och ris överallt och alla löv i trädgården. Dessutom finns svamp i jästen när vi bakar bröd och när vi ska göra alkohol.

Är kantarell nummer ett?

– Nej, kantarell är ju bara en av många. Att folk plockar så mycket av den är nog för att den är lätt att känna igen. Min favorit är mandelkremla, den är mild och god med en lätt nötig smak. Det finns många goda kremlor. Eller mandelriska, den är fantastiskt god också.

Vad gör du med det du plockar?

– Jag brukar torka dem. Ibland gör jag inläggningar med lök och annat, men det kan ta lite tid. Småriskor är goda att lägga in även om många går förbi dem. Vi har inte så lång erfarenhet av svamp i Sverige. Det var under nödåren på 1800-talets mitt som det började komma svampböcker. Längre österut, i Finland, Ryssland och baltländerna, har de väldigt lång erfarenhet av svamp och kan ta hand om dem med fina inläggningar.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Bror Forslund.

Ålder: I mina bästa år.

Yrke: Pensionär.

Familj: Ensamstående.

Bor: Idala, på gränsen till Gällinge.

Intressen: Slöjd, lär ut andra i slöjdkonsten. Gillar kulturhistoria.

Relaterade artiklar
Fler artiklar