Playin´Prayers knackar på himlens dörr

Med en präst, tre musikanter och en rejäl skopa Bob Dylan-musik har Prayin Players skapat en bejublad musikföreställning som det senaste året fyllt kyrkor i hela Västsverige. På söndag besöker de Onsala kyrka.

Bob Dylan är den amerikanska musiker som kanske mer än någon annan lyckats famna en karriär som spänner över decennier. För killarna i Playin´ Prayers började egentligen allting med att den gamle folkmusik-ikonen tilldelades Nobelpriset. Och att det fanns folk som ifrågasatte det.

– Då kände i alla fall jag att jag ville visa att han visst förtjänade det, minns gitarristen Michael Ardenheim.

Han jobbade i kyrkan tillsammans med prästen Andreas Thalenius, en musikintresserad kyrkans man som var väl bekant med Dylans mer andliga sidor.

– Vi började spåna på en föreställning, en slags Dylan på svenska, med lugna versioner av hans låtar. Snart kom vi på att det skulle gå utmärkt att bygga en hel gudstjänst runt innehållet, runt Dylans texter och med berättelser om hur han själv brottats med sin tro och sina tvivel, säger Andreas.

Sättningen kompletterades snart av gitarristen Olof Andersson, barndomskamrat med Michael och av Gugge Hultman på piano. Han kände ingen av de andra, utan fick frågan genom en gemensam bekant.

– Jag var på semester i Sydafrika, men tackade ja direkt. Jag fick låtlistan 14 dagar innan första spelningen, men det har jag inte ångrat, det har varit en fantastisk resa detta, säger Gugge Hultman som numera dubblar pianot med både dragspel, munspel och banjo.

Resultatet blev över förväntan. Kyrkan blev full redan till debutspelningen och fler än en besökare kom efteråt fram för att tacka för upplevelsen. Sedan dess har de hunnit med att turnera runt hela Västsverige med föreställningar som bygger på framför allt Bob Dylans, men också Johnny Cash musik. Båda två är artister som har levt periodvis stormiga liv, men samtidigt hela tiden haft en djupt andlig dimension. För Bob Dylans del rankas några av hans mer religiösa album som det bästa han gjort. Johnny Cash var en amerikansk musikikon som först sent i livet gjorde sina kanske bästa inspelningar av låtmaterial som visade hans djupa tro.

– Dylan har ju varit så mycket, först var han en folkmusikidol, som retade upp sina fans med att hänga på sig en elgitarr. Men hans omvändelse är så otroligt stark, det finns ett mönster i allt han gör och som artist har han aldrig slagit sig till ro, säger Andreas Thalenius.

På söndag spelar Playin´Prayers i Onsala Kyrka, med en Dylan-mässa som innehåller både gammalt och nytt material av Dylan-tolkningar. De tre musikanterna, Michael Ardenheim, Gugge Hultman och Olof Andersson spelar och sjunger, medan Andreas håller i ramhandlingen som leder berättelsen framåt. Under mässan får publiken delta i körerna och de öppnar till och med en timma tidigare för besökare som vill repa in publikstämmorna.

– Jag är egentligen ingen musiker, även om jag är med och sjunger en del. Min roll är mera att tala över en bibeltext och vi kommer att visa bilder, till exempel från medborgarrättsrörelsens kamp i USA som är så nära kopplad till Dylans låtar. Det som är lite speciellt i Onsala kyrka är att det är en mässa, med nattvard för den som önskar, berättar Andreas.

Och fascinationen för Dylans musik lever kvar också i dagens populärkultur.

– Han har skrivit så otroligt många bra låtar och påverkat så mycket. När Håkan Hellström spelade på Ullevi hängde Dylan där på bild, och det är så klart ingen slump att han döpte sin turné till Rullande Åska, konstaterar Andreas Thalenius, som precis som Håkan Hellström inte missat att Dylans turnésällskap 1975 i USA hette just Rolling Thunder Revue.

Så vad är då nästa steg för Playin´ Prayers? Redan är de bokade på Båt- och Sjöfartsmuséet för en spelning den 28 oktober i samband med ett föredrag om konstnären Frida Kahlos arbete. Innan dess besöker de också Partille kyrka med sin Dylan-mässa. Men de smider redan planer på ytterligare en föreställning, också den byggd på amerikansk folkmusik. Arbetsnamnet är This Land Is Your Land, en mässa fylld av låtar från de amerikanska nationens gryning.

– Det är en del låtar vi har kvar sedan vi tolkade Johnny Cash, men också låtar som mer hör hemma i folkmusik och country-traditionen. Tanken är att vi ska berätta om sångerna, om 1800-talets Amerika och om folket bakom sångerna, negroe spirituals, inbördeskrigets hymner, om alla drömmar som rymdes i musiken på den tiden, säger Andreas Thalenius.

Och kanske, kanske kommer de att spela in en del av sitt material från de olika föreställningarna.

– Vi har i alla fall talat om det. Med dagens teknik är det inte så svårt att göra en inspelning och lägga ut på Spotify. Men annars har vi en aktiv Facebook-sida Playin´Prayers, där vi delar en del musikklipp av det vi gör, säger Andreas Thalenius.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se