Per Florén klar med unik bok

Per Florén är klar med sin andra bok. Den är tämligen unik. Bilderna i den går enkelt att ta ut för att sedan ramas in. Nu ska han och andra författare vara med på Halländsk bokmässa på Fyren.

För femte året i rad arrangeras Halländsk bokmässa. Denna gång har turen kommit till Kungsbacka. Under lördagen ställer ett antal författare ut på Kulturhuset Fyren.

En av dem är Per Florén från Frillesås. Han är just klar med sin andra bok ”Utan inbördes ordning i kaos”.

– Det här är nästan en utställning i boken. Alla bilder är i standardformat, som passar in i ramar från stora kedjor som säljer sådana, exempelvis Clas Ohlson eller Ikea. Jag skulle säga att detta gör boken lite unik, säger Per Florén.

Han har lagt ner ungefär tolv år på boken. De första bilderna började han att knäppa 2006, samtidigt som han och familjen flyttade in i villan i Landa strax utanför Frillesås.

– Detta är min andra bok. Båda har naturfoton, men den första skildrar naturen i Kungsbacka med bara bilder från kommunen. Den första är mer faktabaserad med parallelltext på svenska och engelska. Per Florén berättar att tanken är att man dels ska kunna njuta av bilderna, dels lära sig lite grand om naturen.

Bok nummer två är mer ett konstnärligt projekt. Förutom att bilderna ska kunna gå att använda som tavlor hoppas Per att bilderna ihop med dess titlar ska inspirera till att göra egna associationer och därmed leda till eftertanke hos betraktaren.

Per Florén är utbildad både till ekolog och biolog, men arbetar på ett teknikföretag i Kungsbacka.

– Visst hade jag velat göra detta på heltid, men det skulle bli svårt ekonomiskt att kunna göra det. Då hade jag också varit tvungen att göra sånt som är mer kommersiellt. Nu har jag friheten att faktiskt göra det jag vill. Men givetvis måste konceptet funka så att man får sålt några böcker, säger Per Florén.

Titeln på boken är noga utvalt. Kaos är som bekant granne med gud.

– För mycket av det ena eller det andra är inte bra. För mycket kaos funkar inte, men ur kaos föds kreativitet och utveckling. I andra änden av spektrat har du ordning och stabilitet. Men för mycket ordning innebär stagnation, då händer ingenting. Jag har använt mig av mina minnen, drömmar, känslor och fantasi när jag fotograferat.

Per Florén arbetar med flera olika fototekniker för att få fram de magiska naturbilderna. Långa exponeringar, blixt, naturligt ljus och ICM (när man rör kameran samtidigt som man fotograferar).

– Det sistnämnda associerar till vad fotografi betyder, ”måla med ljus”. Några av bilderna ser nästan målade ut, säger Per Florén.

Han älskar verkligen naturen och några av bilderna har koppling till de stora utmaningar som vårt jordklot står inför. Per Florén är, liksom många andra, orolig inför framtiden.

– Jag försöker vara optimistisk, man måste vara det. Men vi har väldigt ont om tid. De kommande tolv åren måste vi halvera koldioxidutsläppen för att inte hamna på en höjning på två grader av den globala årsmedeltemperaturen.

Per Florén släppte sin bok på Botaniska trädgården i Göteborg. Den fick ett mycket bra mottagande.

– Folk nappar direkt. Vissa köpte två, den ena för att skruva ut spiralen och använda bilderna till tavlor, den andra till att behålla intakt, vilket man gör som man vill.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Många intressen

Namn: Per Florén.

Bor: Frillesås.

Ålder: 48.

Familj: Hustrun Ulrika Florén. Barnen Marcus, 15, och Moa, 12.

Yrke: Arbetar på teknikföretag i Kungsbacka. Samt fotograf och författare.

Intressen: Natur, windsurfing, dykning, resa, innebandy och squash.