Ont om Kungsbacka-låtar: ”Kunde bli en bra thriller”

Finns det några Kungsbackaskildringar i populärmusiken? Ja, det visar Kungsbacka-Postens sonderingar av Spotify och Youtube. Men de är inte många. Artisten Janne Lucas vet inte vad det beror på.

Mölndal, Stenungsund, Kungälv, Tjörn, Orust – städer som samtliga är mindre än Kungsbacka till befolkningsmängden – har åtminstone en handfull låtar som skildrar den egna orten och dess fröjder. Med vår kommun är det betydligt sämre ställt. När Kungsbacka-Posten undersöker den digitalla terrängen på Spotify, Youtube och Google får vi sammanlagt två (2) resultat: Jonas Hjeltes fotbollssång Åsa IF i våra hjärtan, och så Janne Lucas gamla rockdiscopärla Frillesås friendship från 1977.

– Utöver de låtarna finns det någon sång om Onsalafjorden också, och så tror jag att det har sjungits om hamnkrogen. Men annars … jag vet inte. Jag vet inte varför det är så, säger Janne Lucas.

Tror du att det är en oinspirerande miljö?

– (skratt) Nej, inte alls. Frillesås till exempel är ju en fantastiskt inspirerande plats. Men att det blev en låt om den beror mest på att min mormor och morfar bodde där. Den är självbiografisk, och handlar bland annat om hur jag och kompisarna festade på stranden.

Låten, vars text är skriven av gamle parhästen Tommy Johansson, är han väldigt nöjd med.

– Den kom rätt i tiden. Disco var ju inne då, och den hade mycket av det stuket.

Naturkalas och måsskrin

Tanken var att göra en riktig Frillesås-låt, med måsar, ”naturkalas”, ja, hela kittet. Han har hört att den sjungs på bandymatcher i Frillesås, vilket betyder att den lever kvar.

– Det är en riktig ära. Han slog verkligen huvudet på spiken med texten eftersom den verkar tala till så många fortfarande. Alltid när vi uppträder med The Cadillac Band i trakten är det alltid någon som ropar att vi ska köra den, men tyvärr brukar vi inte ha repat låten och kan den inte.

Saknar du orten?

– Jag tar motorcykeln ner ibland och tittar. Men det är inte samma plats längre. Saker har förändrats och min släkt är borta sedan länge.

För tillfället håller han på att spela in lite nya låtar i studion i Floda, där han bor numera. Tommy Johansson och han arbetar frenetiskt med sångerna, som tillsammans ska utgöra en musikal – med sann Janne Lucas-rockprägel.

– Men än har vi inte storyn klar. Vi vet inte riktigt vad den ska handla om än.

Kan den handla om Frillesås?

– Hehe, ja, varför inte. Det har ju hänt en hel del sedan kung Fridlefs dagar. En hel del historiska fasansfullheter. Det kunde bli en bra thriller, säger Janne Lucas.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se