Ny metallskiva firas med USA-spelning

Med ny skiva i bagaget åkte Kungsbacka-metallbandet Manimal till Atlanta där de i fredags spelade på festivalen ProgPower USA. För de svenska fansen väntar nu även spelning på hemmaplan då de i helgen uppträder i Sverige för första gången på två år.

– Det ska bli riktigt roligt, säger sångaren Samuel Nyman om spelningen på Sticky Fingers i Göteborg på lördag, den 15 september.

Bandet, som i förra veckan släppte sitt tredje album ”Puragtorio” spelade då dagen till ära på hårdrocksfestivalen ProgPower USA. De har sedan förra skivsläppet 2015 också hunnit med två Europaturnéer men alltså inte spelat på hemmaplan sedan januari 2016 då de uppträdde på teatern i Kungsbacka.

– Det är väl helt enkelt så att vår genre är större i flera andra länder som Tyskland och Tjeckien där det också anordnas betydligt fler hårdrocksfestivaler och vi har många av våra största fans, säger Henrik Stenroos, gitarrist i bandet, när KP träffar honom och Samuel Nyman några dagar innan USA-resan.

Skivan, som nu släppts i sin helhet efter tidigare singelsläpp via olika musiktjänster som Spotify och Youtube, har också redan fått ett positivt mottagande från branschmedia i olika länder.

– Det känns förstås också väldigt roligt och som ett kvitto på att det vi gör fortsatt fungerar, säger Samuel Nyman om musiken med influenser av klassisk hårdrock som Judas Priest, Helloween och Queensrÿche i modern tappning.

Just beträffande Judas Priest kan också bandet – och då framför allt Henrik Stenroos – stoltsera med en story där de och han själv står i fokus.

– Det var när jag jobbade som skivförsäljare som jag år 2006 fick frågan av Sonic Music om jag kunde hjälpa dem att välja ut mina favoritlåtar till en kommande samlingsplatta av Judas Priest i egenskap av hängivet, mångårigt fan av gruppen, berättar Henrik.

En kund, som senare när allt var klart kom in för att köpa den aktuella skivan, visade sig vara god vän med K.K Downing, gitarrist i Judas Priest.

– Hon gav i sin tur en skiva av vårt band till honom, varpå vi fick en uppmuntrande recension tillbaka. Så när vi var i väg på vår senaste Europaturné bjöd vi in K.K Downing till vår konsert i Wolverhampton, som han bor i närheten av och skrev upp honom på gästlistan. Vi hoppades väl inte riktigt tro innerst inne att han skulle komma och titta på oss, i synnerhet som vi själva då var förband till ett betydligt större band bestående av bland andra Ozzy Osbournes före detta gitarrist. Men han och hans fru kom dit och sökte upp och hängde med oss efter konserten, vilket förstås var något av det största som hänt oss, eftersom vi dyrkat Judas Priest sedan vi var tolv år, berättar Henrik Stenroos.

Men Kungsbackabandet kan även stoltsera med fler musikaliska möten med världsstjärnor. På förra skivan gästas de nämligen av den tyske hårdsrockslegenden Udo Dirkschneider som sjunger med i en av låtarna. De har även spelat på flera svenska festivaler som Sweden Rock, Peace & Love, Metaltown och varit förband åt bland andra Mustasch och Entombed. 

Om de nu har några nya roadstorys med sig från konserten i Atlanta återstår att se när de på lördag äntrar Göteborgscenen. Den som är nyfiken på hur nya skivan låter kan dock redan nu gå in på Spotify och lyssna. Flera av låtarna finns också på Youtube med bland annat en video inspelad i Tjolöholm.

– Både albumet och våra videos är ”här-producerade” i Kungsbacka, där vi också repar i före detta Kings-tons lokaler, berättar Henrik Stenroos som tillsammans med Samuel Nyman bildade bandet 2001 efter att tidigare spelat tillsammans i flera andra olika musikkonstellationer sedan tonåren.

Övriga medlemmar i bandet är Kenny Boufadene på bas och André Holmqvist på trummor.

Camilla Moestedt

Fotnot: Här kan du se och höra den senaste singeln från Manimals nya album (extern länk).