Nostalgiskt när 50-talet återvände

När Åsa äldreboende gjordes om till folkpark flödade nostalgin. Speciellt för Jan och Siv Eriksson. De träffades på en dansbana för nästan 70 år sedan.

Jippona brukar avlösa varandra på Åsa äldreboende. Senast i raden av evenemang var en folkpark. Rose-Marie Aronsson var den som kom på och genomförde idén.

– Många av de äldre pratar ofta om folkparkerna. Och det händer något med dem då. De talar alltid så gott om den tiden och hur kul det var. Därför ville jag och de andra i personalen göra något som påminde dem om det, säger Rose-Marie Aronsson.

Fika och styrketår

Pengarna togs från trivselkassan. Innan entrén fanns en bänk där man kunde smaka på starksprit om man ville.

– Många gubbar gick ut från dansbanan och hade med sig något stärkande. Kvinnorna satt ofta bredvid med en fikakorg. Sedan fick jag tag på cyklar från den tiden också. Den användes som transportmedel till och från dansen, säger Rose-Marie Aronsson.

Uppslutningen var stor och regnet höll upp. Entrébiljetten innebar att man kunde få fika med sju sorters kakor, äta glass, grillad korv och snurra på lyckohjulen om man så ville. Alla priser var sponsrade av företag från kommunen.

Vid ett av borden satt Siv och Jan Eriksson. De träffades på en dansbana i Åsa som inte längre finns. Paret har varit gifta i 65 år och det spratt i benen på de båda.

– Men det är inte riktigt vår musik just nu. Jag vill ha några evergreens som ”Loveletters in the sun” och ”Give me five minutes more”. Jan dansade så väldigt bra på sin tid, han var en riktig danscharmör. Det fanns många dansbanor runtomkring förr och vi var på många av dem, säger Siv Eriksson.

Siv Eriksson är nöjd med äldreomsorgen och applåderar idén med en folkpark. Förutom att paret varit gifta i 65 år så har de även arbetat ihop på det familjeägda åkeriet.

”Tänk att vi dansat igen”

När Kungsbacka-Posten bad om en bild i den tillfälliga dansrotundan använde sig Jan av gåstolen. Sedan bar det av på det stenlagda dansgolvet.

– Tänk att vi har dansat med varandra igen, säger Siv och kollar sin make djupt i ögonen.

Rose-Marie Aronsson:

– Nu har vi alla skyltar och all annan inredning. Folkparken kommer att bli ett bestående inslag med jämna mellanrum.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar