Nostalgisk kör kör ihop igen

Första gången kören samlades var för 30 år sedan. Nu är det dags igen. Medlemmarna är utspridda över hela Sverige, men strålar samman för en konsert i Tjolöholms slottskyrka.

Anders Ericsson har suttit vid pianot hela tiden. Han drog ihop en flickkör för 30 år sedan. De slog samman sina påsar med en manskör och blev Mixed Cantate, totalt 40 personer från Stockholm till Halmstad.

– En kommer från Stockholm. Hon kan ju inte vara med vid varje tillfälle vi träffas. Någon kommer från Västerås.

Anders Ericsson:

– I början av 1990-talet hade jag en kör med tjejer och en kör med killar. Efter några år ville de båda körerna sjunga tillsammans och det var väldigt lyckosamt. Alla tyckte det var kul. Vi träffades i snitt varannan lördag.

Framförallt i jultider blev det extra många konserter. Ett ständigt återkommande evenemang var tredje söndagen i advent då de sjöng i Tjolöholms slottskyrka.

– Det kom väldigt mycket folk. Något år gjorde vi dubbla konserter. Det roligaste med kören är att folk samlas och har kul tillsammans. Vi har väldigt skoj. I det här fallet träffar man gamla kompisar igen, säger Anders Ericsson.

För några år sedan slutade Anders Ericsson. Med ålderns rätt, ansåg han själv. Det rann ut i sanden. Men i samband med att Sant Lars kapell i Åsa var färdigrenoverat och skulle återinvigas ville kören samlas igen.

Johanna Ljungborg, som var ordförande i kören och drivande, samlade medlemmarna till en nostalgigudstjänst 2015. Återträffen samlade 25 av medlemmarna och det gav mersmak.

Den 25 november samlas gänget igen. Då ges konserten ”När det lider mot jul” i Tjolöholms slottskyrka. Anders Ericsson sitter inte vid pianot denna gång, han är istället med i kören, som leds av Nóra Johansson Abaffy. Den 26 december, på annandagen, sjunger Mixed Cantate i Sankt Lars kapell.

– Det ska bli väldigt roligt. Sankt Lars har blivit väldigt vackert och akustiken och känslan i Tjolöholms slottskyrka är väldigt bra, säger Johanna Ljungborg.

Hur gick det till att dra ihop gänget?

– Det var lite detektivarbete. Jag hittade körlistorna från 1999 när jag gick igenom vår bröllopslåda. Tack vare framförallt Facebook lyckades jag spåra de flesta av medlemmarna och vi bestämde oss för att köra. Vi var 70 på listan och 40 är med, säger Johanna Ljungborg.

Nóra Johansson Abaffy tycker det är ett fint och glatt gäng att basa över.

– De klagar om de inte får övningshjälp. Det är det vi ska göra nu. De kan även öva hemma via Youtube där vi har spelat in stämmor, som jag skickat till dem, säger Nóra Johansson Abaffy.

Det kunde man inte göra för 30 år sedan?

– Då fick man harva med gubben, säger Anders Ericsson och skrattar.

Tobias Sandblom

Relaterade artiklar
Fler artiklar