”Nidingen är oslagbar på alla sätt”

Sex frågor till Jonas Eltes som tillsammans med fotografen Victor Falk ägnat snart två år åt att dokumentera Kungsbackas vackraste platser. Nu publicerar de ännu en film när de så smått börjar knyta ihop säcken kring projektet.

Vi måste ta det från början – varför gjorde ni det här?

– Från allra första början var det en reaktion på alla bilder man vanligen ser på nätet. Det är soliga och glada dagar och vi kände att vi ville dokumentera Kungsbackas alla fina platser lite mer från vårt perspektiv. Vi ville förmedla en annan bild som kanske inte alla sett eller ens känner till, bilder av Kungsbacka som vi tyckte saknades. Sedan är det ju så att vi båda växt upp här, men det känns som att fokus alltid legat mot Göteborg och storstaden. Därför var det väldigt medvetet vi började att sätta fokus på alla vackra platser och vacker natur som finns här på hemmaplan. Vi ville lyfta fram och hylla det.

Ni har hållit på i nästan två år – hur har responsen varit?

– Jättebra. Vi har fått många kommentarer från folk som varit överraskade av att det finns så vackra ställen och fina platser i Kungsbacka. Det är ingenting de tänkt på tidigare. Sedan har vi ju fått fin respons från kommunen också, de har använt våra bilder och vårt material på olika möten med näringslivet och politiker.

Nu lägger ni upp en film som knyter ihop säcken, är det slut på projektet nu?

– Ja, det är en kronologisk film, typ ett år i Kungsbacka, som vi lagt upp på vår Facebook-sida och på vår webb www.jrnl.info. Men vi har lite mer material som ska publiceras och vi ska också skriva en projektrapport till de vi fått bidrag från. Och vi håller på att klippa ihop lite bilder till Kungsbacka kommun om innerstaden. Sedan letar vi efter en möjlighet att hålla en slututställning över hela projektet, så om någon har idéer får de gärna höra av sig.

Din kollega Victor Falk är fotograf, vad gör du själv i det civila?

– Jag jobbar som frilans, med multimedia, konst, film och foto. Så jag gör egentligen liknande grejor till vardags som i det här projektet.

Efter nästan två års dokumentation, ge oss en Topp 3-lista på Kungsbackas mest spännande och vackra platser?

– Oj, svårt. Då måste jag nog börja med Nidingen, den är oslagbar på alla sätt. Sedan är jag väldigt förtjust i naturreservaten ute i Onsala, Sönnerbergen och Vässingsö. Och naturligtvis Tjolöholm och alla miljöerna runt omkring där. Men Bräckan är också vacker, och alla fina insjöar, det finns så otroligt många fina platser i Kungsbacka.

Några planer på nästa projekt?

– Det får vi se. Det kanske finns andra ställen i Halland man skulle kunna göra något liknande om, det har vi inte bestämt ännu.

Filmen ett år i Kungsbacka hittar du här.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se