”Mycket handlar om känslan”

Sandra Josefsson lever sin dröm, där hon får tillbringa mycket tid med familjen, samtidigt som hon driver fotostudio.

– Det är så viktigt för mig att få arbeta kreativt, jag mår bra av det, säger hon.

För snart tio år sedan började hon jobba på Studio CK på Västergatan. Dåvarande ägaren Cecilia Kristoferson blev inledningsvis en mentor för Sandra som numera driver företaget.

– Mycket handlar om att ha en känsla för bild. Det tekniska är inte allt, säger Sandra Josefsson.

Snabb utveckling

Hon gick mediaprogrammet med inriktning foto på Munkebäckgymnasiet. Hon lärde sig grunderna och framkallade på den tiden i mörkerrum. Utvecklingen inom yrket har gått snabbt framåt sedan dess. För Sandra Josefsson passerade några år då hon arbetade med annat, men vart hon än gick hade hon systemkameran med sig och hon fotograferade naturen och vännerna. På fester var kameran med och hon tog mycket mer bilder på fritiden innan hon började som fotograf. Idag får kameran vila under ledigheten och hon menar att hennes egna barn inte är mer fotograferade än andra.

– Nej, det där uttrycket ”skomakarens barn” stämmer bra. Det finns pinsamt få tavlor på barnen hemma. Däremot är min mobil full med bilder, precis som alla andras, säger hon och skrattar.

Omväxlande uppdrag

Jobbet innebär en stor variation. Två dagar är studion helöppen för ID-fotografering och liknande. Resten av veckan är mer fri. Nu stundar bröllopssäsongen då det blir en hel del helgjobb. Andra dagar fotograferas nyfödda bebisar eller hela familjer. Under den här intervjun är Sandra Josefsson på ett kontor och tar porträtt på anställda.

– Jag älskar mixen och tycker att alla uppdrag har sina fördelar. Ibland fotograferar jag produkter för företag. Jag sätter på musik och arbetar i lugn och ro, det kan vara väldigt skönt faktiskt, säger hon.

Annars är det en hel del psykologi i arbetsuppgifterna. Mycket handlar om att få människor utan modellvana att agera bekvämt framför kameran. Det är en övningsfråga och efter tio år tycker Sandra Josefsson att hon är bra på att guida kunden rätt. Hon tycker mycket om djur, och har både hund och katt själv, vilket underlättar när det är husdjursfotografering i studion.

– Det funkar inte att vara hundrädd. Små barn behöver man också hantera rätt. Det är jättekul att fotografera bebisar och genom åren har jag lärt mig hur jag ska göra för att få dem trygga framför kameran.

Mia Sandblom

0300-68 18 61

redaktion@kungsbackaposten.se