”Med akvarell måste du ha en plan”

Fem frågor till konstnären och akvarellmålaren Richard Vakil, som öppnar en pop up-utställning i en lokal på Lindens Torg i Kungsbacka.

Varför hamnar du i just Kungsbacka med din pop up-utställning?

– Mest för att jag har en god vän som ska ställa ut i samma lokal och det blev en tid ledig. Det är en jättefin lokal vid Lindens Torg, ganska stor, men med väldigt fint ljus. Jag kände direkt att detta är ett bra tillfälle att komma ut och visa upp sig. Sedan är det ju också så att galleridöden breder ut sig, så när det finns ett tillfälle att ställa ut så kändes detta som ett sjysst sätt.

Vad målar du?

– Mest landskap och mycket från kust och hav, jag har tidigare bott i Lysekil och har precis flyttat till Falkenberg. En del målningar är ganska stora, jag har en på en gånger en och en halv meter, men det passar ju bra att kunna fläska på med en sådan när lokalen är så pass stor och luftig.

Men bara akvareller?

– Jag har väl någon akryl med på utställningen, men jag har inte tålamod att hålla på med akryl, de torkar ju aldrig, och då orkar jag inte hålla på med dem (skratt). Men annars är det bara akvareller, det är där jag trivs bäst. Som konstnär är akvareller det svåraste du kan ge dig på, du kan aldrig måla över en akvarell, du måste ha en plan. Och om du ser att planen inte håller då måste du ta snabba beslut hur du går vidare. Jag gillar att jobba så.

Du kallas Nobelkonstnär. Berätta?

– Jag fick för några år sedan en förfrågan om att måla Nobeldiplomen, de som delas ut till varje enskild pristagare. Det visade sig att de fått syn på hur jag jobbar via en kontakt på Kungliga Vetenskapsakademien som köpt en av mina målningar tidigare. Kungliga Vetenskapsakademien delar bland annat ut Nobelprisen i kemi och fysik. De kom och tittade på mina målningar och sedan frågade de om jag ville utforma diplomen till pristagarna. Det är naturligtvis väldigt hedrande, det här är ju inget jobb man kan söka direkt. Jag kommer att ställa ut kopior av Nobeldiplomen på utställningen.

Vad händer sen, efter Kungsbacka?

– Pop up-galleriet i Kungsbacka blir kvar fram till slutet av nästa vecka. Efter det är nästa stora grej en utställning på ett galleri i Stockholm, en samlingsutställning tillsammans med bland andra Ernst Billgren.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se