Mats firar 30 år med verkstaden

Säröprofilen och bilmeckaren Mats Brorström firar 30-årsjubileum med sin verkstad Särö Bilservice. Ett äventyr som började med en blixt från klar himmel.

För tre decennier sedan tog Mats Brorström över Särö Bilservice, verkstaden som ligger granne med Shelltappen i Särö. Allt började av en slump.

– Jag åkte ner till verkstaden för att köpa delar och då stod den förra ägaren utanför porten och svor. Han ville bara lägga ner, minns Mats.

I slutet av 1980-talet jobbade Mats Brorström som maskiningenjör och reste varje vecka på olika uppdrag. Hemma i Torred fanns en växande familj som han saknade. Han längtade hem.

– Jag gick in på macken och snackade med Putte och Kenneth Johansson som stod där då. Jag minns att Kenneth spände blicken i mig och frågade om jag ville ta över verkstaden.

Brorström har alltid gillat att pilla med bilar på fritiden. Han hade också en dröm om att starta eget företag. Så han anmälde sitt intresse.

– Då sade Kenneth bra, vi ses hemma hos mig i kväll och reder ut detaljerna. Allt gick snabbt, det var en blixt från en klar himmel. Men det blev väldigt bra och har varit en rolig resa över 30 år, säger Mats Brorström.

Byggde ett magasin

Men de första veckorna blev tuffa. Telefonen höll tyst. Inga kunder knackade på dörren.

– Det var helt stendött. Där satt jag, 27 år gammal med en familj och nybyggt hus och allt det där. Men på den tiden hade man inte vett att oroa sig ordentligt.

Till slut kom första kunden, Aina Karlström med en Mitsubishi Colt som behövde nya bromsar. Och på den vägen var det. Sedan starten 1988 har verkstaden utökat rejält. I dag driver Mats två verkstäder i Särö samt ett däckmagasin med en växande kundkrets. Vad har varit nyckeln till framgång?

– Vi försöker alltid vara ärliga i det vi gör och gör alla jobb så ekonomiskt som möjligt. Jag har hellre många kunder och full beläggning så jag kan ta ut en lägre timpeng. Sedan har jag alltid strävat efter att ha korta väntetider vilket kunderna uppskattar, säger Mats Brorström.

Däckmagasinet drivs i dag av Mats son Oscar och har vuxit om verkstäderna i omsättning. De byter däck på över 3 000 bilar per säsong och har snart 10 000 hjul inne för förvaring. Mats Brorström äger fastigheten som han byggde upp från noll för 13 år sedan, ett stenkast från bilverkstaden.

– Jag köpte tomten och fick bygglov, röjde marken på helger och kvällar, tog in en firma som sprängde och sedan tog pengarna slut. Banken kom hit och såg hur jag kämpade på och hjälpte mig till slut med ett lån till betongen. Men det var tuffa tider, jag minns att jag inte kunde sova och åkte ner och skruvade gips mitt i natten.

En morgon när pressen var som värst under bygget satt han hemma och åt frukost med familjen. Plötsligt brast det och han började storgråta. Inte för att han var ledsen, utan för byggstressen.

– Tårarna sprutade och jag förstod att något var fel. Jag gick till jobbet som vanligt den dagen men var helt tyst. Det var dags att backa några steg så att jag inte gick in i väggen.

Trygg i sin tro

Mats kämpade vidare i ett något lugnare tempo och allt ordnade sig. Som hjälp genom tuffa tider hade han familj och vänner, men även sin kristna tro. Mats Brorström sitter i kyrkofullmäktige i Särö för Borgerligt alternativ och är med i Elimförsamlingen i Billdal som är Västkustens äldsta pingstförsamling. 57-åringen fann sin tro redan som 11-åring.

– Jag växte upp i sekulär familj men åkte på ett skidläger till Sunne med Elimförsamlingen. Jag hörde ett bönemöte och hur de bad till Gud och blev nyfiken. Jag minns att något hände på insidan, en upprymdhet inombords. Det är svårt att förklara känslan. Men den sanna tron är underbar, där finns frid och glädje.

När Mats Brorström inte är på jobbet eller i kyrkan åker han gärna motocross. 250-kubikscykeln skänker avkoppling.

– Dels är det fysiskt utmanande och rejält jobbigt. Dels behöver du 100 procent fokus och kan inte tänka på någonting annat. Helt klart en medicin mot depression.

Inne på bilverkstaden hänger en röd, japansk bil på lyften. Mats Brorström greppar ett verktyg och sätter fart.

Efter 30 år på samma ställe, är det kul att gå till jobbet?

– Definitivt! Jag är nyfiken i grunden och älskar att lösa problem, känner fortfarande tillfredsställelse efter varje färdig bil.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Mats Brorström

Ålder: 56 år

Bor: Villa i Torred, utanför Kullavik.

Familj: Fru Kerstin samt fem barn Emelie, Oscar, Mathilda, Amanda och Alfred.

Aktuell: Firar 30 år med sin bilverkstad i Särö.

Bonusfakta: Har sprungit Göteborgsvarvet 13 gånger.

Relaterade artiklar
Fler artiklar