Martin Johansson fick en pangstart på jobbet som turnéproducent. Ett bakslag har det varit under åren, men sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Foto: Tobias Sandblom

Martin Johansson turnerar med stjärnorna

Efter åren som discjockey på Kungsbackas krogar längtade Martin Johansson tillbaka till musiklivet. Han blev turnéproducent med eget bolag.

Nu har hand om den svenska musikereliten.

Vi träffas på teatern i Kungsbacka. Martin Johansson trivs här. Det gör även de många musiker som han lyckats få till stan.

– Jag är runt en hel del i landet och Kungsbackas teater är oerhört fin. Bra ljud och ljus och fräscht, det är därför vi får så bra artister hit. Det är för övrigt Tommy Körbergs favorit, säger Martin Johansson.

Vad är ditt uppdrag som turnéproducent?

– Vi får en idé och frågar artisten om intresse. Det innebär att vi tar fram layout för showen eller turnén, bokar upp arenor, gör biljettsläpp, marknadsför turnén, fixar ljud och ljus, bokar upp media och bokar hotell.

Väljer du ut en artist?

– Oftast får vi själva en idé eller så hör artisten av sig till oss. Eller så kan det vara ett större produktionsbolag i Stockholm som behöver hjälp på västkusten. De kanske inte kan göra hela turnén själva. Men främst bygger det på egna idéer. Ett exempel är just nu när vi är ute med Jack Vreeswijk och Cajsa-Stina Åkerström. De är vi ute med just nu, en hyllningsturné till deras fäder.

Har du någon drömartist som du ännu inte jobbat med?

– Ja, det har jag väl. Ulf Lundell är jag ett stort fan av. Men jag känner många som jobbat med honom och han är inte helt lätt. Jag hade nog bara blivit besviken om jag arbetat med honom. Min inställning är att det är en skön snubbe. Det hade varit häftigt.

Hur kom det sig att du startade det här företaget?

– Jag hade en jäkla tur. Först fick jag göra en konsert med Tommy Körberg. Hur det gick till fattar jag fortfarande inte. Jag hade varit glad över att få göra en revivalturné Lili och Sussie. Körberg är ju en tung gubbe och jag gjorde fyra år med honom. När jag hade gjort Tommy Körberg så fick Robert Wells nys om det. Då gjorde jag över 100 konserter med honom. Men jag har gått på nitar också.

Hur då?

– I början blev man smickrad när folk hörde av sig, ibland kanske lite för smickrad. Man tackar ja till saker som jag nu inte hade gjort. Bland annat gjorde jag en julturné som gick fullständigt åt fanders. Jag tänkte efter den att ”det här går aldrig”. Men jag åkte till min revisor som övertalade mig att fortsätta. Efter den dagen har det faktiskt gått spikrakt uppåt.

Vem har varit bäst att jobba med?

– Det är många. Vi har riktat in oss på det äldre gardet i svensk musik och det är väldigt roligt. Bland annat gör vi Lill-Babs, Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist. Att få åka med sådana legender är stort, nästan så att man får nypa sig i armen. Vid ett tillfälle satt vi i en taxi och skulle ut och käka i Göteborg. Då hade jag Siw på ena sidan och Lill-Babs på den andra och de sjöng ”Vi har det bra, vi här bak i bilen.” Det kändes nästan overkligt. Men det är många som är bra.

Vilka?

– Man kommer artisterna väldigt nära. Det är mitt ansvar att se till så att de lyckas med turnén, det är oerhört viktigt. Robert Wells är väldigt ödmjuk, vi har kul ihop. Mikael Wiehe är en fantastisk erfarenhet. Vi kanske inte stod varandra så nära politiskt, men det var en lärdom att arbeta med honom.

Hur dök du in på det här?

– Jag har alltid varit i nöjesbranschen och arbetade som DJ i Kungsbacka i ungefär 20 år. Sen lämnade jag branschen och gjorde annat när jag fick barn, men jag längtade tillbaka och startade företaget 2012.

Men stå på scen är inget för dig?

– Nej. Man ser baksidan på kändisskapet helt klart. Att hela tiden vara påpassad, folk som ska fram och tjata efter spelningarna och man måste hela tiden hålla en fasad. Det är ett speciellt liv. Jag håller mig gärna i bakgrunden.

Vad har du på gång nu?

– Dels är det en turné med Lennie Norman. Men sedan har vi även en sommarturné som gästar bland annat Tjolöholm. Då kommer Chris Kläfford (Idolvinnaren), Timo Räisänen och Sofia Källgren. Lennie Norman kommer att vara konferencier. Det är andra året och jag hoppas det kan bli återkommande.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Gillar havet

Ålder: 42.

Yrke: Turnéproducent.

Familj: Sandra Jonsson Barnen Charlie, 5, Liam, 13 och Isabelle, 17.

Bor: Onsala.

Intressen: Segling, hav, båtar och fiske. ”Jag försöker ta det lite lugnare på sommaren och hinna med att åka ut en sväng”.

Relaterade artiklar
Fler artiklar