Ronja Möller, poet och konferencier på Poetry Slam Halland, som gästar Fyren på tisdag. Foto: Maja Lindberg

”Man måste känna för dikten”

Fem frågor till Ronja Möller, poet och konferencier när Poetry Slam Halland drar in på kulturhuset Fyren på tisdag kväll.

För det första, vad är Poetry Slam?

– Poetry slam är en tävlingsform i estradpoesi, poesi skriven för scen, där publiken är jury, skapad för att göra poesin mer folklig och dra en större publik till poesiläsningar. Poeterna läser sin egenskrivna poesi och blir betygsatta i poäng av olika grupper i publiken. Dessa består bara av helt slumpmässiga människor i publiken och ofta har vi jurygrupper som aldrig ens varit på ett poetry slam innan, det är det som är charmen med det hela.

Det finns också en konferencier vars uppgift är att guida publiken och poeterna genom kvällen, förklara reglerna och prata strunt mellan dikterna, medan juryn bestämmer sig. Det är den rollen jag har. Att prata strunt är nämligen min specialite!

Och hur är intresset?

– Än så länge är fem poeter anmälda och åtta är max. Vi har haft uttagningar i Kungsbacka de senaste åren också men det märks att intresset blivit större och i år är första gången Hallandsfinalen kommer vara i Kungsbacka. Det ska bli så kul!

Vad krävs, förutom starka nerver, för att delta?

– Förutom starka scennerver behöver den tävlande ha egna dikter att läsa upp. Dessa egenskrivna dikter behöver man inte kunna utantill utan det är helt okej att läsa från papper eller bok men annars får man inte ha någon som helst rekvisita.

Ett vinnande poetry slam-koncept, hur ser det ut?

– Det är svårt att definiera, eftersom publik och därmed juryn alltid ser så olika ut. Olika dikter tilltalar olika människor. Men jag själv är helt övertygad om att man måste känna det man läser. Framförandet är minst lika viktigt som dikten och jag tror också på en variation och att allt man gör på scen ska förstärka dikten.

Det går fint att poetry slamma med helt vanliga dikter, eller?

– Ja, vad är ens vanlig poesi? Haha! Det pratas ofta om att det finns en viss poetry slam-poesi, en rytm och ett sätt att läsa som många inom scenen använder, både medvetet och omedvetet, men jag tycker helt klart att det är spännande när folk frångår det sättet. Vi kommer ha sex olika uttagningar runt om i Halland och från dessa går en eller två vidare till Hallandsfinalen den 11 april på kulturhuset Fyren. Vinnaren där blir dessutom Hallandsmästare i poetry slam 2018.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar