Lisbeth kommer kunderna nära

I en underklädesbutik kommer försäljaren snabbt nära sina kunder. Det är mer intimt att prova underkläder än att köpa en ny jacka. Lisbeth Svensson som driver Spets & Flanell i Innerstaden avdramatiserar provning och köp.

– Jag älskar produkterna och vill hjälpa till, säger hon.

Internethandeln konkurrerar med fysiska butiker. Det märker även Lisbeth Svensson av.

– En behå bör ju provas ut, men när man väl har hittat en man tycker om så går det ju att beställa nästa gång. Det måste jag vara medveten om, så jag ser till att prismässigt ligga något under, säger hon. 

Lisbeth Svensson har hjälp i butiken. En anställd gör det möjligt att njuta av semester, gärna med segelbåten, och nytillskottet i familjen, valpen Prince, som är tio månader. Lisbeths man är hemma och promenerar med hunden på dagarna, medan hon själv sköter företaget.

Personalen en tillgång

Ibland tar Spets & Flanell emot elever från Arbetsförmedlingen.

– Jag ser personal som en tillgång. Inte som någon man slänger på obekväm arbetstid till. Jag säger alltid till eleverna att det här jobbet är det bästa ni kan ha, säger hon.

Hon har trivts med underklädesbranschen i många år. Sedan 2006 ligger butiken på Kyrkogatan. Innan dess drev hon en likadan affär på Kungsmässan, då under namnet Mamsell. Även tidigare än så arbetade hon bakom disk. Hela sitt yrkesverksamma liv har Lisbeth Svensson servat kunder.

– Jag var bartender i 18 år, men det är länge sedan nu. Det här jobbet kan jag verkligen, säger hon.

Älskar produkterna

Hon har gått mycket kurser med jobbet, men framförallt älskar hon produkterna och tycker det är kul att få hem nya varor. I butiken lägger man ner mycket tid på varje kund. Lyssnar på deras önskemål och letar efter rätt modell. För att kunderna ska slippa klä på sig och springa ur provrummet för att byta storlek så lyssnar affärsinnehavararen av och hjälper till. 

Måste sitta bekvämt

Hon drivs av att kunderna ska känna sig nöjda och berättar om vikten av att ha rätt kläder under kläderna. Behå bär de flesta kvinnor ungefär 6 000 timmar om året, och den sitter direkt på huden och hårt mot kroppen.

– Att ha på sig en obekväm skjorta en dag, eller en snygg festklänning som klämmer åt i några timmar, det klarar du, men att ha fel behå drabbar mycket hårdare. Och har du en gång hittat rätt så kan du inte gå tillbaka, säger Lisbeth Svensson.

Hon berättar om hur olika vanor olika kunder har. En del köper en behå och använder varje dag tills lycran blir utsliten, och bär likadana trosor varje dag. Andra har en hel garderob med underkläder i olika modeller och färger.

– Jag kan ge mina professionella råd, men det är i slutänden kundens smak som bestämmer. Om jag är ute och seglar och möter någon på en annan båt som vinkar och känner sig fin i bikinin hon köpt av mig, då blir jag lycklig, säger hon.

Mia Sandblom

Lisbeth Svensson

Ålder: 58

Bor: Onsala

Familj: Man och tre vuxna barn

Intressen: Segling, träning och hunden Prince

Relaterade artiklar
Fler artiklar