Line har känsla för actionbilder

Line Skaugrud Landevik är Kungsbackatjejen som sadlade om från ridgymnasium till att gå en av Sveriges ledande fotografutbildningar. Hon har varit officiell Gais-fotograf sedan hon var 15 och idag hänger hennes bilder på Tjolöholms Galleri. Ändå har hon inte hunnit fylla 21.

– Jag har haft ett driv hela tiden, säger hon om foto-karriären.

Den som kollar in Line Skaugrud Landeviks bilder slås direkt av framför allt två saker – hon är tekniskt driven, och hon har ett väl utvecklat bildsinne. Men det är omöjligt att missa att hon också gillar motiven.

Särskilt tydligt blir det i hennes bildsvit om supporterkulturen i fotbollen. Själv kallar hon dem ”bengalbilderna”, en dramatisk serie bilder på fotbollsfans, med tifo, rök, publik, bengaler och fyllda läktare.

– Det blir grymt fint på bild, och jag har absolut inget negativt syfte, jag vill bara fånga känslan. Många har åsikter om bengaler, men folk behöver inte vara så bittra på dem, säger hon, men medger i nästa andetag att hon är rädd att ”bilderna ska användas fel”, till exempel för att illustrera läktarvåld.

– Det är absolut inte så jag tagit dem, säger hon.

Det började med hästar

Men vi ska börja från början.

Line Skaugrud Landevik valde ridgymnasium eftersom hon var hästintresserad, och tänkte sig nog att börja jobba inom hästsporten efter skolan. Men bildintresset och fotograferingen fanns där redan då, och det blev många bilder från ridklubbens hästhoppningar. Mitt under andra året hoppade hon av.

– Jag kände att jag ville jobba med foto, och jag ville ha papper på en utbildning, minns hon idag.

Resten av gymnasietiden gjorde hon på Ljud och Bildskolan i Varberg efter det blev hon antagen till prestigefyllda fotoutbildningen på Yrkeshögskolan. Ansökan görs med arbetsprover, och konkurrensen är stenhård.

– Jag blev antagen samma dag jag åt studentfrukost. Det var en bra dag, skrattar Line.

Utbildningen gav också praktikplats på Bildbyrån, Sveriges största på både sportfoto och annan fotografering. Uppdragsgivare är ofta de stora mediadrakarna och just nu fotograferar Line allt från handboll till innebandy och spelarporträtt. Vid sidan av det är hon officiell fotograf åt Gais. Line levererar bildgallerier till klubbens hemsida och sociala medier efter varje hemmamatch och finns med i flera andra sammanhang för den anrika fotbollsföreningen.

Det jobbet har hon haft sedan hon var 15.

– Jag fick ett ryck och ville fotografera fotboll, jag mejlade och fick komma på möte på Gais-gården. Jag var jättenervös, mamma fick följa med mig. När jag plåtade första matchen visste jag ingenting, inte ens hur många spelare det är på plan, säger Line.

”De gav mig chansen”

Men Gais såg talangen i hennes bilder och Line fick fortsatt förtroende.

– I dag har jag lärt känna klubben, både styrelse, sportchef och spelare. Och det är väldigt speciellt, de gav mig chansen och de har visat att de litar på mig, säger Line.

Hennes spektakulära balettbilder hänger månaden ut på Galleri Tjolöholm. Den bildserien är egentligen en del av examensarbetet på Yrkeshögskolan. Det handlar om tekniskt avancerade bilder, där seriekopplade blixtar frusit ögonblick på en ballerinas baletthopp. Allt mot bakgrund av matsalen på Dicksons gamla familjegods.

– Det sägs ofta nuförtiden att ‘alla är fotografer’, men riktigt så är det inte. Jag tycker att det är viktigt med en viss kvalitet. I en bra bild ska du kunna se fotografens bildspråk, och någon annan ska inte kunna ta just den bilden lika bra. Men nackdelen med sportfotografering är att det är en materialsport, du måste ha bra utrustning, och den är himla dyr, säger Line.

Vill du se mer av Lines bilder, gå in på hennes hemsida www.lsl.nu.

Mats H Ljungqvist

Fakta

Namn: Line Skaugrud Landevik.

Ålder: Fyller 21 i år.

Bor: Hede, Kungsbacka.

Familj: Pojkvän. Mamma, pappa och två bröder.

Aktuell: Ställer ut sina bilder på Galleri Tjolöholm.

Senaste SMS: Till en kompis, om en låt vi bägge gillar och om livet i allmänhet.

Alltid i kylskåpet: Ost. ”Älskar ost, parmesan eller någon starkare lagrad”.

Läser: Hinner inte.

Ser på TV: Hinner inte det heller.

Mindre känt om Line: ”Är faktiskt medlem i Örgryte IS, var tvungen att bli det i samband med ett uppdrag att bevaka deras årsmöte. Anledningen var att årsmötet kan besluta att stänga ute alla som inte är medlemmar.”

Relaterade artiklar
Fler artiklar