Lanserar egen bokgenre

Kungsbackaförfattaren Christin Ljungqvist har just släppt sin fjärde bok. Framtidsskildringen har fått en egen genre, gaspunk.

Boken Vita tigern handlar om 14-åriga Avalon som lever i ett framtida Göteborg. Christin Ljungqvist började skriva på allvar i genren fantasy när hon var i samma ålder. Efter en existentiell kris för tre år sedan gör hon det igen.

– 2014 trodde jag inte på framtiden. Så jag backade in i fantasy för att ge mig själv hopp, säger hon.

De senaste fem åren har Christin Ljungqvist skrivit fyra ungdomsböcker. Vita tigern skiljer sig åt eftersom den vänder sig till lite yngre läsare. 

– Jag vill gärna nå ut till nya läsare med den här boken. Fantasy har en läsekrets som känns mer engagerad, jag skulle hemskt gärna vilja att de upptäckte mig.  

Uppvuxen i Vallda

Hon är uppvuxen i Vallda men bor i Majorna i Göteborg. Stora delar av familjen bor däremot kvar i Kungsbacka, en av anledningarna till varför Christin och maken letar boende i området. Det är alltså ingen slump att Vita tigern utspelar sig i Göteborg med omnejd, även om det är 300 år framåt i tiden.

– Jag måste tyvärr säga att Kungsbacka är en ruin i framtiden. Men en viktig slutscen kommer att utspela sig här i bok två, säger Christin Ljungqvist och skrattar.

För det blir sammanlagt tre böcker om Avalon och hotell Vita tigern. Den framtida världen är grönare med färre städer, en diktatur med många intressegrupper och Vita tigern är ett av hotellen i Göteborg som tar emot människor på flykt. Mycket inspiration och estetik har Christin hämtat från steampunk-kulturen, men städerna drivs av gas och grön teknologi istället. Därav genren gaspunk.

– Jag ville skriva en framtidsbok som var hoppingivande i de här frågorna. Miljöförstöringen är det värsta, jag måste rädda vår framtida värld.

Gillar fantasy

Inför arbetet med boken mottog hon två stipendier. Det gjorde att Christin kunde skriva i ett års tid, under tiden gjorde hon noggrann research om allt ifrån steampunk till gröna energikällor.  

– Vi åkte bland annat till Lincolnshire på steampunkfestival. Det var fantastiskt, de gick omkring i 1800-tals viktorianska kläder och en liten kille hade tillverkat egna vingar som gick att fälla upp.

Christin gillar all typ av fantasy eftersom det finns flera exempel där böcker gett inspiration till uppfinningar och utveckling. Som när det pratades om kamera i mobilen för tjugo år sen, då var det fortfarande svårt att tro på. Eller svävande hoverboards. Hon menar att det handlar om att våga tänka ut en alternativ verklighet.  

– Det de hittade på lever vi i nu. Det är roligt och hoppingivande. På något sätt räddar fantasy världen för den kan vara bredare och mer än verkligheten. 

I sin bok har Christin bland annat utvecklat en solcell som kopierar fotosyntesen, den finns redan framtagen i verkligheten. Samtidigt konstaterar hon att vi inte har förutsättningar att överleva ett världskrig i dag.

– Husmorsknepen har till exempel helt försvunnit. Vi rationaliserar bort väldigt mycket, man får gå tillbaka till 50-talet för att ha ha förutsättningar att överleva om det blir krig. Det är därför estetiken och levnadssättet är 50-tal i boken.  

Pratar gärna med publiken

Releasepartyt av Vita tigern ägde passande nog rum på restaurang Steam punk i Göteborg. Att möta publiken är en utmaning som Christin vill bli bättre på, i dag pratar hon gärna om böckerna och då speciellt med yngre läsare.

– På stipendieutdelningen för två år sedan fick jag läsa en bit ur manus inför publik. Jag blev skräckslagen när jag tittade på dem, folk har ju samma min om de är skeptiska eller intresserade. Men de var väldigt nyfikna och positiva.    

Utöver att skriva vidare på trilogin funderar Christin på en vuxenbok, en uppföljare om huvudkaraktären Hanna Fagerström från tidigare böcker.  

– Jag har många idéer. Det är som en sjukdom, säger hon och skrattar.

Christina Wagner

reporter@kungsbackaposten.se