Laila hypnotiserar kunden

Laila Stenroos har jobbat med terapeutisk hypnos i snart två år. Intresset för behandlingsformen växer.

– Många är jättenyfikna på hypnos, säger 54-åringen.

Den terapeutiska hypnosen, som inte ska förväxlas med estradhypnosen som utförs i underhållningssyfte på en scen, började utvecklas ordentligt för 200 år sedan.

Laila Stenroos från Kolla blev nyfiken på terapiformen och utbildade sig för ett par år sedan på SSEAH, Svenska Skolan för Etisk och Analytisk Hypnoterapi.

– Hypnos är ett bra sätt att må bättre på. Det handlar om en slags omprogrammering i hjärnan och är faktiskt inte ett dugg läskigt, säger hon.

Lugnar sinnena

Hypnotisörens roll har varit både hyllad och ifrågasatt genom årens lopp. Många tänker på klockan som dinglar fram och tillbaka inför någons ögon som sedan hamnar i trance. I verklighetens terapisyfte går metoden annorlunda till.

– Hypnos är ett tillstånd som lugnar ner sinnena. Det är ett bra verktyg. Det betyder sömn på latin men man sover inte utan hamnar i trance, det påminner om meditation. Man blir lugn och avslappnad och ändå fullständigt fokuserad. Under hypnosen kommer man åt det undermedvetna och kan förändra saker och ting, säger Laila Stenroos.

Det vanliga är att en kund kommer in och vill må bättre på något sätt.

– Det kan vara att man har fobi för ormar. Eller att man vill reducera sitt alkohol- eller sockerintag. Hypnos ger en omprogrammering av hjärnan som ger en annan attityd och inställning till grundproblemet.

För att hamna i hypnos ska patienten lägga sig ner och hitta avslappning genom terapeutens röst.

– Första gången kan det ta 30 minuter. Man gör en induktion där musklerna ska slappna av. Sedan pratar vi om problemet som patienten vill ta upp. Det undermedvetna vet vad som är bäst för en, men ofta väljer man att inte ha kontakt med det. Under hypnos är det undermedvetna vidöppet, säger Laila Stenroos.

Många är oroliga för hur man beter sig under hypnosterapi, att man plötsligt ska agera märkligt.

– Det finns en oro för att man ska säga hemska saker eller på något sätt göra bort sig. Så fungerar det ju inte alls. Man blir istället väldigt fokuserad och är hela tiden medveten om vad man säger och gör.

Laila Stenroos tycker att hypnosen fungerar som en milt sätt att må bättre på. Ofta handlar det om någon form av smärtlindring där man vill ändra sin attityd till smärtan och inte bli ett offer.

Jobbar mot stress

Kollabon jobbar även som avspänningspedagog och stressterapeut. Känslan av att vara stressad är något hon har sett öka i samhället överlag de senaste åren.

– Stress finns överallt. Du kan ha för mycket jobb, för lite jobb, dåliga relationer, sjukdom eller vad som helst som stressar dig. I grund och botten handlar det om att förstå att man har ett eget ansvar, att man själv kan påverka sin situation. Det kan låta hårt när någon mår dåligt och måste förmedlas på rätt sätt. Man ska hitta styrkan att säga ifrån till stressen och dess orsaker.

För urtidsmänniskan var en stressreaktion ett sätt att klara livhanken på. Nu handlar det mycket om att kunna skilja på positiv och negativ stress samt att ge sig tid att vila mellan varven.

– Du kan aldrig ta bort stressen ur ditt liv men lära dig att hantera den på bästa sätt. Jag trycker mycket på vikten av återhämtning. Att gå tillbaka till lägerelden efter att du har varit ute och kämpat med något, säger Laila Stenroos.

Framför allt ser hon ungdomar som i dag har det jobbigt med stress och press från massor av håll. En situation hon vill förändra.

– Jag gillar inte utvecklingen och man ser inte sällan föräldrar som eldar på den stressen på olika vis. Om du hämtar på förskolan och skriker åt ungarna att skynda sig medan du själv kollar telefonen så sänder du vidare ett beteende. Där måste vi alla ta ansvar.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Bor i Kolla

Namn: Laila Stenroos

Bor: Gamla Kolla.

Ålder: 54.

Yrke: Hypnosterapeut, avspänningspedagog och stressterapeut. Laila finns på Connect Yogastudio i Kungsbacka innerstad.

Familj: Mannen Henrik och sonen Vincent 9 år, samt barnen Rebecka 32 år och Christopher 28 år från tidigare äktenskap.