KRÖNIKAN: Thailand – extended version

Nu är det ett år sedan jag för första – och sista? – gången reste till Thailand, svenskarnas andra hem. Jag skrev en krönika om det, som ni kanske minns? En krönika som tog pallplats som en av de mest omdebatterade under tidningsåret. För tydligen får en inte spotta på Thailand. En får inte ens lov att tycka illa om Thailand. Rör inte mitt Thailand. Det är en skymf mot allas vår rätt till långresan. Men ändock gjorde jag det. Och medan jag varvade sjukhus med snorkelutflykter där borta, så tog min krönika några frivarv här hemma. Och betänk då att jag inte ens nämnt ordet militärdiktatur! Något annat som jag lät bli att beröra var den långa flygresan och dess klimatpåverkan. Naturligtvis måste jag bara peta lite i det såret också. Så här kommer den: Thailands-krönikan, extended version:

Inför premiär-resan gick jag med i ett forum på Facebook för att diskutera med andra som hade större vana av liknande resor. Naiv som jag var trodde jag att de andra i forumet gjort en eller ett par resor tidigare. Döm då om min förvåning (och förskräckelse) när jag insåg att folk reser till Thailand varje år. Ibland till och med flera gånger per år. Hur har de mage flyga fram och tillbaka över halva världen gång efter annan, när de vet hur illa det gör vårt klimat? För det vet de väl? En behöver ju inte googla särskilt mycket för att få fram att en Thai-resa tur och retur genererar nästan fyra ton växthusgaser. Fyra ton! Gemene man rekommenderas att minska sina utsläpp från nuvarande tio ton koldioxid till fyra ton, för att minska klimatpåverkan. Så, en Thai-resa and then you´re fucked. Där var din koldioxid-pott slut. Tråkigt för dig, men solbränna och en Pad Thai fick du i alla fall.

Nu raljerar jag, i vanlig ordning. Men vad annat kan en göra, när en inser hur otroligt dumma och egoistiska vi människor är? Vi väljer vår egen Globetrotter-lyx framför klimatet. Vi flyger kors och tvärs över hela världen årligen för vårt eget nöjes skull. Flygbolagen slår nya rekord och den alldeles nya avståndsbaserade flygskatten planerar att slopas innan den ens hunnit göra någon nytta. Nej, vi är dumma och vi vet om det. Vi hör larmen, vi ser resultaten. Vi är alla upplysta människor, förmögna att göra egna val. Och av alla val vi kan göra borde Thailandsresan vara bland det enklaste att välja bort.

Så nu har jag har gjort det. Jag ställer mig rakryggad upp, med handen på hjärtat och lovar dyrt och heligt, att så länge flygplan fortsätter drivas med icke förnyelsebara bränslen, kommer jag inte att resa till Thailand igen. Och du, då? Du som sitter där och scrollar dig hålögd efter billigaste flygbiljetterna på Skyscanner, hur tänker du göra? Har du redan bokat? Kanske har du redan åkt? Fine, men kom inte och gnäll sedan när jorden går under. Kom inte och säg att du inte visste. Det gör jag så gärna åt dig.

Victoria Forsberg