KRÖNIKAN: Sämsta Akademien

Året är 1786 och kung Gustav III tycker att det blivit alldeles för mycket slang och mumbojumbo i det svenska språket, och bestämmer att tillsätta en akademi som ska verka för  ”Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Aderton män (såklart, vad annars?) utsågs bli garanter för att språkets utveckling. För att säkerställa kvaliteten i akademin valdes alla gubbar in på livstid och kunde inte själva lämna akademin. Sen bestämde han också att alla kungar efter honom skulle beskydda akademin för all framtid. Violà, en elitär herrklubb var född.

Nu, drygt 230 år senare, har De Aderton fått kvinnliga tillskott (hujedamej). Man innehar fortfarande sitt medlemskap på livstid, så även om några av gubbarna i samlingen förmodligen var kompisar med Gurra III så sitter de fortfarande orubbligt kvar på sina stolar. Ja, jag överdriver lite, men jag tycker faktiskt att om man är född före 1930 så är det kanske dags att dra sig tillbaka.

Den höga medelåldern är dock inte akademins största problem. Det kan väl knappast ha undgått någon att intrigerna i högfärdsklubben verkar avlösa varandra. Jäv, ekobrott och nobelprisläckor – och en kvinna som får ta stryk för något som män gjort. En kort recap: Kulturprofilen är tjenis med De Aderton (och BFF med Horace Engdahl), gift med en akademiledamot och får både pengar, lokaler och erkännande av dem. Vissa (läs: han själv) har till och med kallat honom ”den nittonde medlemmen”. Dock kan han inte hålla byxorna knäppta och snart kliver 18 utsatta kvinnor fram och berättar om trakasserier och övergrepp. Han anklagas även för att ha läckt nobelprisvinnare och slarvat med ekonomin. Han nekar till allt. Sekreterare Sara Danius tycker att det är dags att städa upp lite i de uråldriga stadgarna om utträde, jäv och sekretess. Men ajabaja så får man inte göra, det har Gurra sagt. Dock var det ju 230 år sedan och man kan tycka att preskriberingstiden på ett gammalt kungalöfte borde ha gått ut nu. Horace Engdahl blir sur och tycker att Danius är den sämsta sekreteraren nånsin och till slut avgår Danius ”på akademins vilja.”

Dagen efter publicerar New York Times en artikel med rubriken ”[…] a Man Is Accused of Sexual Misconduct. A Woman Takes the Fall.” Vi hånas alltså av USA, The Land of The Trump. Riktigt illa. Och det är det här jag tycker är värst av allt: att det tagit 232 år att skaka fram en kvinnlig sekreterare, som sedan hånas och tvingas avgå. Kvar sitter Engdahl och tycker synd om sig själv för att hans polare blivit smutskastad. Bro´s before hoes, uppenbarligen.

Nej, snille och smak uppvisas knappast i elitistklubben. Och då det är lika troligt att Engdahl avgår som att jag kör Inkaleden på liggcykel, så lär det knappast bli bättre. Kanske dags för en reformation av hela akademin? För just nu är de verkligen Sämsta Akademien.

Victoria Forsberg