Marie Palmgren sätter sina grafiska tryck på allt. Nina Zetterquist jobbar i flera olika tekniker, och blandar friskt. Fågelskulpturerna är klädda med både keramik, textil och knappar, och sländorna på väggen är byggda av bland annat gamla köksredskap. Nu ställer de ut tillsammans, i utställningen Horror Vacui på konsthallen.

Konstutställningen med extra allt

I dag var det vernissage på konstutställningen Horror Vacui, där konstnärerna Nina Zetterquist och Marie Palmgren ställer ut tillsammans på kulturhuset Fyrens konsthall.

Utställningen sker i samarbete med Norra Hallands Konstförening, som ligger bakom inbjudan till de bägge konstnärerna. Som faktiskt inte kände varandra innan.

– Men nu har vi lärt känna varandra. Och när vi kom hit för att titta på rummet kände jag att jag ville hänga i den högra delen. Nina sade direkt att hon ville ha den vänstra, och så har det blivit, skrattar Marie Palmgren.

Nina Zetterquists spektakulära fågelskulpturer vakar ståndaktigt i strama sällskap under pressvisningens eftermiddagsljus. På väggarna hänger Ninas ”skrotskulpturer”, formade och fogade av allt från gamla jordbruks- och köksredskap, till rostiga gångjärn och andra loppisfynd. Det mesta skapat av material som är återvunnet, återbrukat eller bara funnet.

På andra sidan konsthallen fyller Marie Palmgrens grafiska linjer utställningshallens vita väggar.

Skräck för tomrum

Utställningen har fått namnet Horror Vacui, ett latinskt uttryck för ”skräck för tomrum”, ett begrepp som används både inom konsten och fysiken. Skräcken för tomrum kan också stå för att fylla ytor med färg och uttryck.

– Det var det vi kände att detta gör, det var därför vi satte tillägget ”extra allt”. Delarna får studsa och spegla varann mellan konstnärerna på var sina sidor av utställningen, förklarar Konsthallens Charlotta Hanno.

Och det går inte att undgå att det är olika konstnärliga uttryck på respektive sida av utställningen.

– Som chili och cayenne på ena sidan och en mustig och färgrik gryta på den andra, säger Charlotta Hanno.

Tillsammans med Norra Hallands Konstförening arrangeras dessutom en workshop, söndagen den 25 mars. Där kan barn från nio år och uppåt, tillsammans med föräldrarna, få chansen att testa sina skapande vingar. Workshopen kräver anmälan, och kostar en hundring i materialavgift.

– Det är roligt för både barn och vuxna, och vi vill visa att i konsten finns inga fel och tokigheter. Vi tar hit kartong, ståltråd och annat som behövs för att kunna skapa små skulpturer. Det är roligt för de vuxna också, de behöver det mer än barnen, säger Nina Zetterquist med ett leende.

”Tryckt på allt”

Marie Palmgren förklarar att hon jobbar väldigt kontrollerat med sina verk, som alla har stramt grafiska former. Men trycket kan variera. Inför utställningen på konsthallen har hon ”tryckt på allt”, förklarar hon.

– Jag jobbar alltid i en grafisk teknik som det gäller att få över på de olika materialen. Några av trycken är gjorda genom att jag screentryckt på trä. Och det är något speciellt med linjer, jag älskar linjer, säger hon.

Nina Zetterquist är utbildad i textil på HDK och Marie Palmgren har studerat på både Hovedskous och Valands konstskolor i Göteborg. Utställningen är den första de gör tillsammans och hänger till den 15 april.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist

@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar