Konrad – hunden med massa Facebook-vänner

Det började på Facebook, när Agnetha Pethrus skrev dagbok om nya labradorvalpen Konrad. Snart blev Facebook-vännerna så många att hon bjöd in dem till Konrads kalas i Stockared, en heldagsfest för både hundar och människor. I år arrangeras det för tredje året i rad.

– Han finns alltid med, han är alltid nära och han sviker aldrig en millimeter, säger Agnetha, som svar på frågan om vad som gör Konrad så speciell.

I dagarna är han på sitt fjärde levnadsår, en gul labrador, som vunnit både Agnethas och flera hundra facebook-vänners hjärta.

– Jag började skriva om honom för ungefär tre år sedan, som en slags dagbok om vårt liv tillsammans, berättar Agnetha.

I början fick livet med Konrad vara en del av Agnethas egen Facebook-sida. Men det fanns vänner som tyckte att det blev bara Konrad och för lite från matte själv, så Agnetha ordnade en egen sida till hunden.

Via föreningen Läis, Labradorägare i Sverige, fick Konrad snabbt en massa följare och Agnetha insåg snart att Konrad blivit en kändis.

– Jag stod på My Dog-mässan när jag förstod att alla visste vem Konrad var, men nästan ingen visste vem som var hans matte, skrattar hon.

Snart föddes tanken att träffa andra labrador-ägare. Första försöket blev en julgransplundring hemma i Stockared. Granen pyntades med korv och godsaker och ett 20-tal lokala hundkompisar bjöds in. Försöket föll så väl ut att Agnetha och Konrad fick blodad tand.

– Då tänkte jag att varför inte köra nåt större, på midsommar, berättar hon.

Det blev upptakten till det första Konrad-kalaset på gården hemma i Stockared. Labradorägare från när och fjärran anmälde sig och idag körs arrangemanget för tredje året.

– Jag har satt en gräns vid hundra deltagare, men det har redan spruckit. I år är vi 120 tvåbeningar och 80 fyrbeningar. 85 procent av hundarna är labradorer, säger Agnetha.

Deltagarna kommer från alla delar av Sverige, en del åker långväga och ja, det finns de som övernattar i campingstugor, tält eller husvagnar.

Så vad gör man då på Konrad-kalaset?

– Vi har har olika prova på-aktiviteter för hundarna, det handlar om agility, spårning eller andra övningar som hundar och ägare kan få testa, vi har lotterier, vi har olika utställare och vi delar ut priser. Mycket handlar om att hundar och ägare ska få träffas och umgås och ha roligt tillsammans. Och så äter vi så klart en Hot Dog-buffé mitt på dagen, säger Agnetha.

Och hundarna stormtrivs, några bråk mellan festdeltagarna blir det inte.

– En regel är att alla hundar hålls kopplade. Det finns en inhägnad där de får springa lösa och de älskar den. Labbar är alltid glada och justa mot varann, men när detta är över sover de i en vecka, berättar Agnetha.

Mats H Ljungqvist

Konrad

Är en gul labrador. Och precis som en hund ska vara så är Konrad ”trofast, påhittig och alltid glad, det händer hela tiden saker med Konrad”, enligt Agnetha. Går under titeln ”friherre” i sociala medier.

Konrads Kalas

Arrangeras för tredje året hemma på Agnetha Pethrus gård i Stockared utanför Gällinge. Samlar hundvänner från när och fjärran under en heldag för hundar och ägare. Bland mingel, uppvisningar och femkamp delas också priser ut, bland annat till Bästa Hund.

Relaterade artiklar
Fler artiklar