Knäexperten: ”Att vara förberedd är viktigt”

Att motionera är den nya folkrörelsen. Det innebär att Lennart Sugiardjo och hans kollegor får mer att göra. Han är en av Sveriges främsta specialister på idrottsskador med inriktning på knäproblem. – Ett viktigt råd är att träna och vara förberedd innan man ger sig i kast med något som man inte är van vid, säger ”Lente”.

I gymnasiet hade Lennart Sugiardjo en sak klar för sig: han ville jobba med något som hade med idrott att göra. Alternativen var sportjournalist, idrottslärare, sjukgymnast, idrottspsykolog eller idrottsläkare.

– Efter att jag gått ett par terminer på lärarutbildningen, kom jag in på läkarlinjen. Då valde jag det istället, säger Lennart Sugiardjo.

Två idrotter ligger honom extra varmt om hjärtat, fotboll och innebandy. Sugiardjo lirade fotboll med IFK Fjärås och var även med i Bräckans legendariska innebandylag som gick från gärdsgårdsserien rakt upp i elitserien.

– Det är inte så att jag varit särskilt intresserad av knäskador egentligen, men i dessa två sporter är det mycket knäskador. Det är de vanligaste.

Hur väl har du klarat dig själv?

– Jag har inte skadat något knä, men jag opererade hälen för ett år sedan. Det var ingen skada utan har kommit gradvis. Jag hade så ont i slutet att jag inte kunde springa till slut. Det var knölar på hälbenet som tryckte på hälsenan, man fick mejsla bort det. Jag spelar fotboll i Fjärås C-lag, men det har jag inte kunnat göra det sista. Inte innebandy heller, annars hade jag tänkt försöka träna med Bräckan, som ju startat igen.

Är du återställd?

– Nej, faktiskt inte. Det har gått ett år snart, men jag är fortfarande inte bra. Jag kör på gym och går på rehab. Sen får vi se om det går att spela innebandy igen.

Du var med i Bräckan hela vägen?

– Ja. Från det att vi grundade klubben 1988 fram till det att vi gick upp i elitserien. Det var en väldigt rolig resa. I år är det 20 år sedan vi tog steget upp till högsta serien. Vi träffas fortfarande någon gång om året och har en herrmiddag. Efter Bräckan spelade jag ett par säsonger i Onsala när de drog igång ett seniorlag igen.

Men det är lite av en bravad att ha klarat knäna när man spelat både fotboll och innebandy som du har gjort?

– Ja, det är det väl. Det är väldigt vanligt i dessa sporter. Men i och med att jag varit medveten om riskerna så har jag gjort många skadeförebyggande övningar, som man kan göra. Sedan har jag styrketränat en del extra för att få bra lårmuskler.

Gjorde dina lagkamrater samma sak?

– Nej, det gjorde väl inte alla, haha. Det är upp till var och en lite grand.

Du började inte direkt här på IFK-kliniken?

– Nej, jag var först på Varbergs sjukhus där jag var AT-läkare först. 2005 blev jag färdig specialist på ortopeden i Varberg och sedan 2010 började jag här.

Vad möter du för skador i ditt arbete?

– Alla möjliga idrotts- och motionsskador. Men även andra besvär från armar och ben. Många tror att vi bara jobbar med elitidrottare, men det stora antalet är motionärer. Nuförtiden är det så många som vill motionera. Ibland träffar jag 70-åringar som tränar sex dagar i veckan på gym eller löpning. En stor del av befolkningen är mer aktiva och det försöker vi hjälpa dem att vara.

Innebär det att ni får mer att göra?

– Ja, det kan man ju säga. Vill man vara aktiv högre upp i åldrarna då kommer en del skador som följd. Exempelvis ont i hälsenor, axlar och knäskador. Då handlar det mest om broskskador eller artros, som det kallas när ledbrosket tunnas ut och blir åldersförändrat. Det kommer med tiden.

Artros går inte riktigt att behandla?

– Nej. Det försöker man lindra på olika sätt. Kanske med sjukgymnastik eller kortisonspruta. Blir det värre och värre så är det en protesoperation som är sista behandlingen.

Vad är det största felet som motionärer gör?

– Det kanske är att man inte är förberedd för den aktivitet som man ska göra. Man kanske ska springa Göteborgsvarvet, men är inte tillräckligt tränad innan. Många kanske tränar löpning, men har inte stärkt sina muskler först. Även löpare behöver styrketräna för att slippa överbelastning på senor och annat.

Snart kan det bli lite halare. Många använder broddar, bra eller dåligt?

– Det är säkert bra. Det finns många saker man kan göra för att undvika skador. Anpassa sig till underlaget är viktigt. Är det dåligt väder, så kanske man ska köra något på gymmet istället för att ge sig ut och springa. Sedan är det även viktigt att ha rätt utrustning. Bra skor och dubbdäck till cykeln exempelvis.

Just att styrketräna innan man motionerar kanske många slarvar med?

– Precis. Många som ska åka skidor kanske får ont efter första dagen och får vila resten av veckan. Om de istället hade tränat upp sig sex veckor innan så hade de kanske kunnat åka varje dag. Att vara förberedd är viktigt i alla sammanhang.

Du är förbundsläkare för Svenska fotbollförbundet. Vad gör du där?

– Just nu har jag hand om F19-landslaget. Tidigare hade jag U23-landslaget för damer. Ibland har jag även varit i något av pojklandslagen och vikarierat där. I höstas hoppade jag in i futsal-landslaget för herrar. I januari ska jag iväg med P19-landslaget i futsal.

Vilken idrottsskada är vanligast?

– Främre korsbandsskada skulle jag säga, den vanligaste allvarliga skadan i alla fall. Drabbas man av det så är man borta ungefär ett år.

Det blir mycket idrott även på fritiden för dig. Du är tränare i IFK Fjärås pojklag?

– Jag har en 13-åring och en 16-åring. Den äldste spelar med juniorerna, där är jag huvudtränare. Vi har kvalificerat oss till något som heter U17 nationell serie, det man kallade pojkallsvenskan tidigare. Det är lite lustigt för senast IFK Fjärås var med i pojkallsvenskan var för 27 år sedan, då var jag också tränare för det laget samtidigt som jag spelade med A-laget. Cirkeln sluts kan man säga.

Är du tränare för 13-åringen också?

– Ja. Jag är hjälptränare när han spelar fotboll och tränare även för hans innebandylag i Varla. Det var också en lustig detalj. Förra helgen vann vi DM. Då fick min son ta emot pris av Ola Niklasson, som är ordförande i Hallands innebandyförbund och som jag tidigare spelade med i Bräckan. Cirkeln sluts alltså även där.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Bor i Fjärås

Namn: Lennart Sugiardjo.

Ålder: 47.

Bor: Gödestad, Fjärås.

Yrke: Läkare.

Familj: Hustrun Annika, 44, Christian, 16, William, 13.