Kerstin jobbar helst här vid vardagsrumsbordet hemma i villan i Fjärås. "Minst en halvtid" lägger hon på att vara ordförande i Kungsbackabygdens Röda Kors-krets. Men lika gärna rensas bordet för att få plats med penslar och färg. Kerstin har målat i olja i flera decennier och har också börjat pröva akvareller. "Det är så fint ljus härinne", säger hon. Foto: Mats H Ljungqvist

Kerstin leder Kungsbackas Röda Kors-krets

Kerstin Däldehög har varit Röda Korset-medlem sedan hon var liten. 2016 klev hon in som ordförande för hela Kungsbackabygdens Röda Kors-krets. Nu leder hon en lokal organisation som varje år samlar miljoner till behövande, både i världens katastrofhärdar, men också på hemmaplan i närområdet.

Fjäråsbon Kerstin Däldehög beskrivs ofta som brinnande eldsjäl och entusiasmerande ledare och hon medger utan omsvep att det ligger någonting i de omdömena.

– Ja, jag är nog ingen förvaltare. Jag kan jobba väldigt hårt och tycka det är jättekul att lösa problem eller uppgifter man ställs inför. Men jag har inga problem att ta ett steg tillbaka när allt rullar som det ska, skrattar hon.

Uppvuxen på Tjolöholm

Vi träffas i villan utanför Fjärås, en ort hon varit trogen mer eller mindre hela livet.

– Jag är uppvuxen på Tjolöholms gods, pappa jobbade som rättare på jordbruket där, säger hon.

Det var också i Fjärås hon under slutet av 00-talet gick in som ordförande i den lokala Röda Korsavdelningen. Och när organisationens alla olika lokala kretsar i Kungsbacka skulle slås samman till en enda, Kungsbackabygdens, tackade Kerstin ja till att bli ordförande.

– Har man gått på sista vagnen så får man åka med. Nu råkade det bli så att jag fick bli loket också, säger hon med ett leende.

Sammanslagningen används nu av Röda Korsets riksorganisation som ett exempel och Kerstin är ofta ute och informerar.

– Det blev bra. Målet för Röda Korset är att 2020 ska det bara finnas en krets i varje kommun. Därför är jag ute och berättar, ‘så här gjorde vi, och det blev bra’, säger hon.

Arbete i det tysta

För Röda Korsets lokala arbete sker fortfarande mycket i det tysta. Ändå skänker organisationen stora belopp till behövande varje år. Från Kungsbacka skickas pengar till svältande på Afrikas Horn och till Röda Korsets arbete med krigets offer i Syrien.

Bara från Röda Korsets Second Hand-butik på Inlag skänktes en miljon kronor till hjälpinsatser förra året.

– Det är alltså överskottet som blir kvar när allt annat är betalt. Målet i år är att öka och dra in 1,5 miljoner kronor på second hand-försäljningen, säger Däldehög.

Och butiken på Inlag har blivit ett skyltfönster utåt för organisationen. Under ny ledning har butiken tagit ett kliv upp och är nu en väl skyltad ”vintage shop”, helt i linje med hipster-trenden.

– En vanlig tisdag kan det vara kö utanför när butiken ska öppna, det ser ut som en krog. Och en dagskassa kan ligga på 27 000 kronor, folk gillar oss verkligen, säger Kerstin.

Numera kör butiken hårt med att skylta det som är märkeskläder – och de tar betalt för kvalitet.

– Kvalitet ska kosta lite mer, men det ska fortfarande gå att göra fynd. Nu ser vi att miljömedvetenheten ökar bland ungdomar, de tvekar inte att klä sig i second hand-kläder, säger Kerstin.

Flygande start

Men hon medger utan omsvep att hon fick en flygande start på ordförandeskapet, som skedde samtidigt som den stora flyktingströmmen. Till Fjärås kom ett 50-tal flyktingar och snart ringde kommunen.

– Kan ni hjälpa till, undrade de. ‘ Vad behöver ni hjälp med’, undrade jag? ‘Allt’, svarade kommunen. Men det är klart att vi kunde det, berättar Kerstin.

Och flyktingarna på boendet behövde verkligen hjälp med allt. I början handlade det om att få fram varma kläder men Röda Korset gjorde snabbt också en insats med språket.

– Jag ringde församlingen och frågade om vi kunde låna lokaler av dem, och det fick vi. Sen hade vi kanske ett 15-tal gamla lärare inom Röda Korset, så jag sa att ‘kan ni lära barn svenska så kan ni lära ut till flyktingar också’, säger Kerstin.

I två terminer pågick undervisningen.

– Det var många som lärde sig sin första svenska genom oss, konstaterar Kerstin.

Men undervisningen gick inte helt friktionsfritt. Första dagen kom bra tre elever. Det visade sig att flyktingarna fått busskort för Hallandstrafiken, som inte kunde användas på bussarna.

– Bussar i Kungsbacka körs ju av Västtrafik. De enda som kom var tre personer från Somalia, där är man van vid att gå långa sträckor. Vi fick göra ett avtal med KE:s Buss i Fjärås, som såg till att sköta transporterna, säger Kerstin.

Nu har trycket i flyktingmottagningen minskat och vindarna har vänt, något som Kerstin Däldehög medger att hon känt av.

– Det finns så mycket man kan göra för människor som är på flykt från krig, men det är bara att inse att alla håller inte med mig, säger hon.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar