Kärleken till djuren fick Annsofie att starta eget

Trots att huset är fyllt av hundar har Annsofie Thelin alltid haft katterna närmast hjärtat. Nu startar hon egen firma, där affärsidén är att ta hand om katter vars ägarna vill resa på semester.

– Behovet är stort och det finns inget liknande företag som även erbjuder trädgårdstjänster, slår den nyblivna företagaren fast.

Annsofie Thelin tar emot hemma i villan i Kullavik, där fyra glada jyckar möter Kungsbacka-Posten i dörren. På mer respektabelt avstånd sitter katthonan Lakrits och betraktar världen. Tolv år på det trettonde har hon en särskild plats i världen för Annsofie Thelin.

– Jag har alltid haft djur, ända sedan jag var liten, familjen skaffade katt när jag var i sexårsåldern, berättar hon.

Lakrits är inte ensam katt i hushållet, men det är hon som bestämmer. Och ja, till och med över hundarna.

– Katter har klor, skrattar Annsofie, som förklaring till varför en tolvårig katthona kan basa över betydligt större hundar.

Tidigare har Annsofie jobbat i byggbranschen, hon är i grunden utbildad byggnadsingenjör.

Nu satsar hon på att starta ett eget företag. Affärsidén kallas Katt- och Hemservice Kullavik och pitchen är ”För katter som trivs bäst hemma”. Idén fick hon när hon satt och pratade hundar, katter, semester och husdjur med några kompisar.

– Många har ju svårt att hitta djurvakt när man åker bort. Jag insåg att min egen familj inte hade varit alla tillsammans på semester sedan 2009. Då beslutade jag att satsa på detta, det är lite av en dröm att få starta något eget, och jag är tillräckligt gammal att inte tacka nej till de chanser som kommer i livet, säger Annsofie.

Katter är ett av de vanligaste husdjuren som finns, och faktiskt vanligare än hunden. I dag räknar man med att det finns cirka 1,2 miljoner katter i Sverige. Och de ägarna åker på semester, men vill ändå kunna känna att katten har det bra under tiden de inte är hemma. Många tvekar att lämna sina katter till så kallade katthotell, där djuren får ett högst begränsat utrymme, samtidigt som ägarna åker utomlands. Katter är som bekant både självständiga, egensinniga, men också känslosamma och renliga. Hade de fått bestämma själva hade de garanterat valt att stanna hemma då katter gillar rutiner, slår Annsofie fast.

– Min tanke är att jag åker hem till kunden, ser till att katten har det bra, fyller på mat och vatten, leker och kelar lite med den, om den har behov av det. Jag gör rent och ordnar till kattens sovplatser, samt rengör kattlådan. Katter är självständiga, men enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska de ha tillsyn två gånger om dagen. Och när jag ändå är på plats, tar jag in posten, vattnar blommorna och kanske skottar uppfarten, om kunden vill det, säger Annsofie.

Och eftersom de som köper hennes kattvaktstjänster ändå är bortresta, tänker Annsofie erbjuda trädgårdshjälp också. Därav ”Hemservice” i firmanamnet. För vem skulle inte tycka om att komma hem till en nyklippt och välansad trädgård, efter en skön semester?

– Jag tänker mig att man ska kunna köpa till trädgårdstjänster, jag har erfarenhet av att jobba som landskapsarkitekt och kan trädgård. Och har man varit utomlands kanske det känns extra roligt att komma hem till en trädgård som fått en översyn, säger Annsofie.

Hon tänker erbjuda allt från att ”rita om en trädgård” till att ”jobba med det som finns på plats”.

– Det kan vara att det bara behövs flyttas ett par växter från en plats till en annan. Men om någon vill det så ska jag kunna ta fram en ritning och ett växtförslag och ge offerter på firmor som jobbar med till exempel stensättning, jag vet vad som funkar, förklarar Annsofie.

Företagets hemsida har hon gjort själv och planen är att framför allt marknadsföra det i sociala medier. Det, tillsammans med rekommendationer från nöjda kunder, ska ge lyftkraft åt affärerna.

– Häromkring finns ju många som till exempel åker till Spanien ofta under vintern. Många av dem är kattägare, konstaterar Annsofie.

Kärleken till djur går som en röd tråd genom Annsofies liv men det är katternas självständighet som gör dem till favoriter hos Annsofie.

– Katter är självständiga och känslosamma, de har ett sjätte sinne, ser de att matte är ledsen så kommer de och tröstar. Och de har nio liv, säger Annsofie med ett leende.

Samtidigt går det som besökare inte att missa de fyra hundarna i familjen. Men de kom in sent, den första för bara fyra år sedan, när blandrastiken Cloei klev in i familjen Thelin.

Och det går bra med katter och hundar i samma familj?

– Ja, det är inga problem alls om man tycker om djur. Min man är nog mer hundmänniska än jag, hundar är inte alls lika självständiga som katter. Hundar är mer som barn, de kräver uppmärksamhet hela tiden, säger Annsofie.

Och att ha husdjur, att leva med djur, är ”världens bästa lyckopiller”, enligt Annsofie.

– De ger så mycket positiv energi. Det spelar ingen roll hur man känner sig när man kommer hem, de blir alltid glada av att se dig och man känner sig aldrig ensam, säger Annsofie.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se