Karina Paulssons gerillaslöjd syns allt oftare i stadskärnan. De små kloka korsstygnsbroderierna som sätts upp runt lyktstolpar och parkbänkar ska göra samhället lite mer positivt. "Vi behöver mer tantfasoner", tycker Karina, som i det civila driver egen firma som ledarskapskonsult. Foto: Mats H Ljungqvist

Karina Paulsson gillar broderade budskap

Karina Paulsson är ledarskapskonsulten som blivit en profil som gerillaslöjdare. Hennes små korsstygnsbudskap syns allt oftare, både på stan och under taggen #surkärringarunite i sociala medier. Själv efterlyser hon ”mer tantfasoner” i samhället.

Vi träffas i Gårdskulla, på adressen som varit familjens bas i 30 år. Då som nu var Kungsbacka attraktivt för unga familjer som vill sätta bo.

– Jag kommer från Skåne och hade träffat en man från Falkenberg, vi möttes i Lund, och Kungsbacka kändes rätt och låg bra till, säger hon med ett leende.

Karriären grundades på logistikjätten DHL, inom flygexpress, en nisch hon mer eller mindre var med och byggde upp från grunden. Hon berättar att när Sverige gick med i EU 1995 kunde logistikföretaget potentiellt tappa gigantiska summor på tullpliktiga volymer. Samtidigt infann sig möjligheten för DHL:s kunder att direktdistribuera reservdelar och färdigprodukter från ett centralt lager, direkt ut i hela Europa. De IT-mogna svenska kunderna hade på detta sätt stora möjligheter att förbättra sin kundservice och vinna nya marknadsandelar på ett bräde.

– Vi var en uppstickare, snabba på bollen att tillsammans med kunder utveckla nya servicemöjligheter att förbättra kundens konkurrenskraft. Det innebar också att jag blev uppmärksam på vad som händer i individer och grupper vid förändring och att man måste skapa utrymme för de frågorna parallellt i förändringsarbetet, säger Karina.  

Sedan drygt 12 år tillbaka driver Karina egen firma i gränssnittet mellan affärs- och organisationsutveckling.

– Jag leder utvecklingsprocesser där individer, organisationer och företag ska ta sig från ett läge till ett annat. Jag arbetar med att skapa gemensamt nuläge och vilka handlingsmöjligheter som står till buds för både individ och företag. Många tycker det låter flummigt, men det har visat sig vara praktiskt och bra. Jag gillar när det är verkstad och är bra på att avcensurera allt det där som finns men som man inte gärna pratar om i organisationer, säger hon.

Vid sidan av yrkeskarriären har Karina också hunnit med att starta upp Kungsbacka Trädgårdsvänner, idag en av de största, och mest aktiva, trädgårdsföreningarna i Sverige. Numera har hon lämnat styrelsen, men är fortfarande drivande med spin off-eventet Urban Garden Day. Under andra söndagen i juni varje år öppnar en skara Kungsbackabor sina trädgårdar för allmänheten. Alla är välkomna att gå runt och hämta inspiration och idéer. För det handlar mer om att visa upp kreativitet och mångfald än perfekt snittade buskar och välklippta gräsmattor, förklarar Karina.

Evenemanget har på bara några få år vuxit till en stabil publikdragare under sommaren.

– Vi började med att gå runt och knacka dörr och fråga om folk var intresserade av att ta emot besökare. Till vår glädje var det många som vill dela med sig. I år gjordes 3 500 besök i 15 trädgårdar under sex timmar i centrala Kungsbacka. Det blev en fantastisk folkfest, trots regn fylldes hela grannskapet med odlingsglädje och gemenskap, berättar Karina.

Samtidigt har den ytterst professionella yrkeskvinnan ett alter ego, en lite mer punkig tvilling, som ger sig ut i natten för att sätta upp gerillastickningar i det offentliga rummet. För om du någon gång hajat till över små korsstygnsbroderier runt lyktstolpar och på parkbänkar, då kan du ha sett Karina Paulssons andra sida. Gerillastickning är en slags street art med de gamla klassiska hantverken, stickning, broderier och sömnad i stället för sprayburkar. Men fortfarande punk, med budskap som både ska roa, reta och skänka lite eftertanke i den raskt flödande vardagsstressen.

– Allt började väl efter valutgången 2014. Jag blev omskakad och jag kände ett behov av att uttrycka mig. Det fick bli med nål och tråd, säger Karina, som är ”gammal slöjdtjej, en gång i tiden tänkte jag bli textillärare”.

”I´m sorry for what i said when I was hungry”, sade en av Karinas första små broderier, på en stolpe vid Resecentrum. Det har blivit flera sedan dess. ”More love would be better” var Karinas kommentar efter Charlie Hebdo-attacken, tillsammans med en korsstygnsbroderad variant av Non Violence, konstnären Carl-Fredrik Reuterswärds ikoniska skulptur av en revolver med knuten pipa.

– Jag försöker att hitta uttryck som är positiva, det är mycket gnäll och jag är trött på det, säger hon.

Budskapen växer fram efter hand, ”det ger sig under processen”, förklarar Karina. Första gången hon gav sig ut för att sätta upp en gerillastickning återvände hon med oförrättat ärende. Nu syns de lite överallt och de får för det mesta sitta kvar. Inte sällan delas de vidare i sociala medier och Karina har precis avslutat en två veckor lång utställning på Kulturhuset Fyren.

För de små aforismerna är både tankeväckande och roliga.

– Alltså, det är lugnande för systemet att göra detta, vi behöver alla ‘ease up’ lite grann, annars blir det för spänt, skrattar Karina som sjösatt taggen ”surkärringarunite” till sin gerillastickning i sociala medier.

Och gerillaslöjd och gerillastickare finns lite överallt, där man minst anar det.

– Visst, det är en liten rörelse, men den slår igenom mycket. Vi behöver lite mer tantfasoner i samhället, det är därför jag använder surkärringar unite, säger hon.

Mats H Ljungqvist

Namn: Karina Paulsson

Bor: Gårdskulla

Familj: Man och vuxna barn.

Ålder: 59.

Aktuell: Egen företagare, ledarskapskonsult, trädgårdsvän och gerillaslöjdare.

Sociala medier: karinapaulsson på Instagram, #surkärringarunite

Relaterade artiklar
Fler artiklar