Kallt ute men utemöbler är inne

Deras intressen sammanföll. Nu renoverar och säljer far och son utemöbler tillsammans. Eric Öbo och Claes Jaurelius har stor utställning idag, lördag.

– Det är väldigt roligt att arbeta med sonen, säger Claes Jaurelius.

Eric Öbo tröttnade på jobbet som journalist. Efter att ha jobbat som konsult inom media är han nu hantverkare.

– Jag snickrar och gör möbler och trivs fantastiskt med det. Intresset för att snickra kom när jag gick som lärling då vi renoverade ett hus. Jag renoverade huset vi köpte i Kungsbacka för två och ett halvt år sedan, säger Eric Öbo.

När Claes Jaurelius mor Ulla dog var han tvungen att ha någonstans att göra av sakerna från dödsboet. Dessutom hade hans intresse för konst och design gjort att han samlat på sig många prylar under årens lopp.

– Vi fick reda på att det fanns ett förråd här på Tingbergsvägen. Sedan blev det bredvid också ledigt och därmed två skyltfönster ut mot vägen. Då sa min fru till min far ”Du borde öppna affär, Claes”. Då gjorde han det, det var lite drygt ett år sedan, säger Eric Öbo.

Ganska snabbt blev det väldigt seriöst. Antikaffären andas patina och prylarna trängs i butiken. Själva tycker Eric och Claes att de har för lite saker.

Eric Öbo är starkt konst- och designintresserad. Som ung drogs han till modskulturen.

– Jag har alltid gillat 60-talsgrejer. Både musiken och kläderna, det har alltid funnits med. Som vuxen har det utvecklats till att jag gillar typiskt brittiska kläder.

Eric säger att han hoppar mellan olika intressen. Just nu är han inne på utemöbler. Så till den milda grad att han funderar på att skriva om en bok om möbeltillverkningens öde i Sverige.

– När man läser Blocket-annonser tror många att de har Grythyttan-möbler i trädgården, men det är nog bara omkring 30 procent. Däremot är nog alla tillverkade i Sverige under 1940-, 50- och 60-talen. Men av industrier som är döda idag. Parallellt med att jag renoverar möblerna så har jag varit nere i norra Skåne och pratat med folk som arbetade på de här fabrikerna.

Sökandet efter utemöblernas ursprung har tagit Öbo till trakterna i norra Skåne, Småland och södra Halland. Osby, Bjärnum och Örkelljunga var centrum för tillverkningen,

På lördag ställer far och son ut utemöbler i antikaffären på Tingbergsvägen, som normalt är öppen två dagar i veckan. Då kommer åtminstone ett rum att vara proppfullt med sittgrupper och annat. En möjlighet för folk som drömmer om våren trots det, just nu, kompakta snötäcket.

– Jag har köpt och renoverat de möbler vi säljer. Det började med att jag renoverade en grupp då vi flyttade in i huset. Sen sålde jag den och så renoverade jag en grupp till och så fortsatte det. Jag har en fallenhet för det och tycker det är kul, säger Eric Öbo.

Grythyttans utemöbler är dyra, runt 13 000 kronor. Eric berättar att de kommer att vara billigare i Kungsbacka för att folk inte ska känna sig skinnade när de åker från butiken.

– Ramen av grönt stål är forfarande kvar, men jag har bytt ut träet och fixat till det. Om någon är intresserad av vad de har för utemöbler hemma, så får de gärna komma till mig med det, säger Eric Öbo.

De trivs tillsammans. Skämtar gärna och säger att de har samma värderingar och lätt för att erkänna när man har fel. Det gör att samarbetet för det mesta flyter. Claes Jaurelius har precis som sonen varit journalist. Han har också haft många järn i elden. Kanske mest känd för att arrangera bilutställningen Tjolöholm Classic.

– När jag blev pensionär var det omöjligt för mig att bara sitta still, det passade inte mig alls. Jag har alltid gillat konst och antika saker, därför var detta en självklarhet att hoppa på när tillfälle gavs, säger Claes Jaurelius.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Gillar att jogga

Namn: Eric Öbo.

Ålder: 37.

Bor: Gårdskulla.

Familj: Hustrun Erica, My, 7, Vera, 5.

Intressen: Jogging, läser politisk filosofi.

Namn: Claes Jaurelius.

Ålder: 67.

Familj: Barnen Eric och Lisa samt tre barnbarn.

Bor: Tingberget.

Intressen: Konst, design, motorcyklar, antikt.

Relaterade artiklar
Fler artiklar