Vill få fler att sjunga. Jim Jidhed jobbar vidare med röster och sång. I oktober blir det tävling för körsångare på Aranästeatern, Körfighten.

Jim Jidhed: ”Det kostar på att vara på riktigt”

Jim Jidhed går från klarhet till klarhet musikaliskt. I oktober lanserar han Körfighten på Aranäshallen.

Kungsbackas musikliv har sedan drygt ett år fått ett nytt tillskott. Sedan Jim Jidhed och sambon Sandra beslutade sig för att flytta till Onsala har till exempel eleverna på Nova montessoriskola fått en musiklärare som heter duga.

– Kreativitet i musik använder olika uttryck. För mig har det blivit två skivor på ett år förra året, jag har ingen jättekreativ lust att skriva själv just nu. Det är roligare med en annan sorts kreativitet, som att jobba på skolan och med körtävlingen, säger han.

Jim Jidhed fick stora framgångar med rockgruppen Alien på 80-talet. Deras jättehit ”Only one woman” låg etta på trackslistan och gruppen var följetong i musiktidningen Okej.

– Som jag kommer ihåg det tog vi namnet Alien för att vi var nya, främlingar. Men alla trodde namnet hade med filmen att göra, jag minns att vi fick ha med en sån där liten Alien när vi fotades för Okej, berättar han.

Jim Jidhed har även en lång solokarriär som fortfarande pågår inte minst internationellt. Bland annat var han med i melodifestivalen 1991 och 1997.

– Jag gör skivor på två sätt, med Alien och själv, antingen amerikansk 80-talsrock eller svensk vispop.

Han har en trogen publik. Senare i höst väntar till exempel en spelning i Tyskland, då med 80-talsrock eller adult oriented rock som det också kallas.

– Det blir en show med mina tre amerikanska soloskivor.

Rösten ett instrument

I grunden musikaliskt nyfiken tar tystnaden ändå allt mer plats i vardagen. Jim Jidhed konstaterar att 80-talsrock i princip inte spelas alls i svensk radio, trots att den fortfarande har en trogen publik.

– Tittar man på musik i media i dag så är allt oerhört likriktat. Så är det även lokalt, man tar inte hand om sina egna artister, säger han.

Som en av få i rockbranschen valde han tidigt att utveckla sin röst med sånglektioner. Han menar att många nutida sångare inte längre klarar av att sjunga vad studion mixat på skivor live.

– Många missar att få ut sin fulla röstpotential, man märker det på både män och kvinnor ju högre upp de kommer i registret. Där smalnar folk ofta av, deras röster har inte mognat som instrument.

Tävling för körer

Idén med Körfighten har han och två kollegor grunnat på i runt ett år. För trots att 600 000 människor sjunger i kör i Sverige så finns det nästan inga tävlingar för etablerade körer. Men den 28 oktober är det dags, på Aranäshallen.

– Då släcker vi ner och det blir showtime. Vi har en jury på tre personer och körerna ska sjunga två nummer vardera.

Jim Jidhed blir konferencier och tror det kommer bli ett jäkla drag. Formellt ska körerna ha 15 till 50 medlemmar över 18 år, troligen blir det runt 500 personer som sjunger under dagen.

Tidigare har han arbetat som ungdomskörledare, sedan någon månad är han ledare för en kör i Göteborg. Han blev kontaktad då den aktuella kören ville sjunga mer popinfluerat.

– Jag är ingen notmänniska utan jobbar på gehör. Nu har vi till exempel kört ”Proud Mary” (Creedence) och då lägger jag upp stämmor och kreerar. Körens röster är verktyg, jag känner hur jag vill ha låten.

Är sig själv

Flytten till Onsala har inneburit att Jim Jidhed arbetar mycket i Kungsbacka. Han gillar närheten och tryggheten och ser bara fördelar med en lite mindre stad. Det är en bra kontrast till en allt mer komplex värld.

– Vi lever i något märkligt i dag, man har tappat greppet över de stora frågorna. Det kostar på att vara på riktigt.

Ett konkret exempel på vad han menar är när han själv valde att säga upp sig vid 52 års ålder. Då kändes jobbsituationen inte längre rätt, det gör den däremot nu.

– Det kräver ett visst mod att vara sig själv. Att gå med strömmen i dag är ingen mening för den vet inte vart den är på väg ändå.

Christina Wagner

Fakta

Namn: Jim Jidhed

År: 54 år

Gör: Musiker, musiklärare, körentusiast

Bor: I Onsala med sambon Sandra

Aktuell: Konferencier för Körfighten den 28 oktober

Diskografi: Alien 1988 (-89 i USA), Jim Jidhed 1990, Snart kommer natten 1991, Alien, best and rare 1997, Full circle 2003, Alien, dark eyes 2005, Reflektioner 2007, Alien 25th anniversary edition 2013, Alien eternity 2014, Tankar i vinternatten 2015, Push on through 2017 

Kuriosa: Har spelat in två skivor i legendariska Polarstudion

Relaterade artiklar
Fler artiklar