James Lund laddar för Ghost

Drej-scenen i biosuccén ”Ghost” blev en klassiker redan 1990. När filmen blir till musikal tar Kungsbackakillen James Lund plats i ensemblen.

I veckan träffades gänget som ska göra ”Ghost” på Chinateatern i Stockholm en sista gång innan sommarlovet. Om sex veckor är det skarpt läge då musikalen ska finslipas inför premiären.

– Det här ska bli väldigt spännande. Jag har sett filmen sedan tidigare men vet inte mycket om musikalen än så det blir väldigt roligt att sätta tänderna i föreställningen, säger James Lund.

38-åringen gör flera småroller och agerar även inhoppare för tre huvudroller.

– Tre är rekordmånga för min del, och det gäller att kunna alla rollerna i grunden, säger James Lund.

Tricks med spöken

Musikalen följer den Oscarsbelönade filmens berättelse där Patrick Swayzes rollfigur dör och blir ett spöke som kontaktar sin flickvän som spelades av Demi Moore.

– Det är en varm och kärleksfull berättelse. Drej-scenen är en klassiker med låten Unchained Melody och förhoppningsvis kan vi få den lika fin och kittlande som i filmen, säger James Lund.

Det är Kungsbackasonens tredje raka föreställning på Chinateatern i sin nuvarande hemstad Stockholm. Han trivs bra på Sveriges största privatteater som tar runt 1400 åskådare.

– Det är en fin teater, byggd som biograf och därför ganska tajt bakom scen. Scenograferna får jobba hårt med att få in och ut allt. I Ghost blir det dessutom snygga illusioner och tricks med spöken.

Gladys som Whoopi

Med i uppsättningen är bland annat Gladys del Pilar från trion Afro-dite som gör Whoopi Goldbergs roll, Peter Johansson från Champions of Rock som gör Patrick Swayzes roll och Maria Lucia Heiberg-Rosenberg som gör Demi Moores roll.

– Det är bra personer på rätt plats och kommer bli hur bra som helst. Det är ju alltid härligt att spela med publik och få reaktioner på skådespeleri, sång och dans, säger James Lund.

Musiken är skriven av Dave Stewart från Eurythmics och Glenn Ballard, mannen bakom Michael Jacksons superhit ”Man in the mirror”.

Närmast väntar ett sommarlov för James Lund innan repetitionerna tar fart i augusti.

– Det blir semester med bland annat fjällvandring. Sedan kommer jag ner två veckor till Kungsbacka och Onsala för att hänga med familjen.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Balett och folkhögskola

Namn: James Lund

Favoritmusikal: Kristina från Duvemåla.

Aktuell: Är med i ensemblen som sätter upp musikalen Ghost på Chinateatern i Stockholm. Repetitionerna startar i augusti, premiär sker 14 september.

Bakgrund: Uppvuxen i Kungsbacka. Via Balettakademien i Göteborg och en folkhögskola i Skåne tog jobbet som musikalartist honom till Stockholm. Huvudstaden är numer 38-åringens hemstad även om James ofta besöker släktingarna i Onsala och Kungsbacka.

Tidigare musikaler: Har bland annat varit med i ”Rent” på Göta Lejon, ”West Side Story” på Norrlandsoperan och ”Book of Mormon” på Chinateatern.