”Jag vill kunna ge svar”

Maj-Britt Rane Andersson gjorde sitt första val för 40 år sedan. Socialdemokraternas veteran är känd för att säga vad hon tycker och ryter gärna till från talarstolen.

– Jag tycker många socialdemokrater är alldeles för tysta. Många politiker i Kungsbacka har för liknande åsikter, säger hon.

Om du vill ha ett citat – ring Maj-Britt. Det är en gammal sanning inom journalistkretsar i Kungsbacka med omnejd. Som den gången hon knuffade undan dåvarande kommunalrådet Åke Eliasson och berättade att Kungsbacka visst ska vara kvar i Halland framför en förvånad tv-reporter.

Hur kom du in på politiken?

– Första gången jag kom med i politiken var 76 och första valet var 79. Egentligen var det min man Tore, som de i partiet ville föreslå. Men på nomineringsstämman reste han sig och sa ”Jag har en mycket bättre kandidat – min fru!” Gubbarna blev helt häpna. Jag kom direkt med i socialnämnden.

Vad drev dig in i politiken?

– Det var många saker jag ville ändra på. Jag hade varit hemma många år med barnen. När jag läste till socionom insåg jag att det var många i den här kommunen som inte har det så bra, som man kanske kan tro. Det är de sociala frågorna som jag engagerat mig i. Men socialdemokraterna har varit jobbiga med det där med ålder.

Hur då?

– Redan när jag började så tyckte de att jag var lite äldre. Vid 65-årsåldern gnyddes det för att jag var pensionär. Jag har hela tiden tänkt att de ska säga att jag är för gammal, men ingen har sagt det rakt ut även om de tycker det. Men jag står på plats nummer nio på listan. Jag hävdar med en åsnas envishet att vi måste en blandning av yngre och äldre. Även i riksdagen är det för få pensionärer.

Är det din sista valrörelse?

– Det vet jag ingenting om. Nu jag redan varit och kampanjat vid Systembolaget och i Åsa. Och vi ska vara på minst tio engagemang förutom alla torgdagar.

Du brinner mest för skolan, varför?

– Om man inte har en bra förskola med få barn i varje grupp och utbildad personal, då får vi igen det hela livet. Känner man sig inte trygg som barn eller förälder, så ger det en otrygghet som inte är bra. Sedan fortsätter mitt engagemang i grundskolans lägre åldrar. Där ska man ha lika mycket rättigheter oavsett om man är duktig, har det svårare för sig eller har något slags handikapp.

Vilken är den viktigaste frågan lokalt i valet 2018?

– För mig är det alltid skolan. Speciellt barnen i årskurserna 4-6. Det är väldigt känsliga åldrar och det har jag engagerat mig i. Vi kommer att lägga mycket pengar på skolan. Färre barn i varje grupp och fler lärare. Busskorten är också viktiga. Jag har sju barnbarn och ser hur svårt det är med logistiken. Alla elever ska ha busskort för att kunna ta sig till träning, musikövning eller vad man håller på med.

Du säger ofta vad du tycker i media och från talarstolen, vad får du glöden från?

– Jag känner att jag vill tala om hur det är. Jag träffar människor alltid, de ställer frågor och jag vill kunna ge svar. Det är faktiskt så att moderater sagt till mig ”Det är tur du går upp i talarstolen, så att det blir lite sting”. Jag har aldrig blivit hotad, snarare tvärtom, jag får bra respons.

Många andra socialdemokrater hör man aldrig av, är ni för tysta i övrigt?

– Ja, det håller jag med dig om. Jag försöker år ut och år in att tala om vikten av att vi gör oss hörda. Att vara i opposition är väldigt viktigt. Då har man chansen att tala för sin egen politik och berätta om skillnaden.

Det är för tyst?

– Ja, vi måste vara väldigt tydliga. De flesta människor läser inte protokoll, men de läser tidningarna och hör oss om vi är ute. Jag är livrädd för att folk inte hör vad vi vill. Själv är jag ute med flygblad där jag bor. Vi har ju ett kommunalråd (Eva Borg, reds anm.) som inte säger något. Jag tycker vi måste vara mycket tydligare. När de höjde sina egna arvoden, blev jag vansinnig och sa att jag skämdes, för det gör jag. Efter det fick jag ros i tidningen och glada telefonsamtal.

Men vad sa din partikollega Eva Borg?

– Hon sa ingenting. Det är ju det som är problemet.

Du var länge heltidspolitiker med många uppdrag?

– Ja, men inte helt. Jag var på jobbet (Arbetsförmedlingen) en dag i veckan. Ingen ska kunna säga att jag arbetade politiskt för att jag skulle tjäna pengar. Och om det hände något skulle jag kunna gå tillbaka.

Men kommunalråd har du aldrig blivit?

– Nej, det stämmer. Jag har inte, vad ska man säga… Jag har inte kliat någon på ryggen tillräckligt bra. Så är det. Jag har trivts bra i den rollen jag haft. Dessutom hade jag inte trivts att sitta inlåst i stadshuset och administrera, för det är vad de gör.

Tycker du det skiljer för lite mellan de politiska partierna i Kungsbacka?

– Ja, jag tycker det är för mycket likadant. Innan Alliansen var det politik på riktigt. Förr kunde jag diskutera med Centern och Folkpartiet och vi kunde besluta saker gemensamt.

Är det svårt att vara socialdemokrat i Kungsbacka?

– Det är alltid moderaternas förslag och idéer som gäller vilket är svårt att stoppa. Men det är viktigt att vara i opposition och vi måste berätta bättre vad vi tycker. Fast senaste budgeten fick vi faktiskt igenom våra visioner.

Du är socialdemokrat, men rojalist. Hur går det ihop?

– Det har säkert stått i 40 år i partiprogrammet att monarkin ska avskaffas. Men jag bryr mig inte om det även jag fått många kommentarer. Det är viktigt att ha egna åsikter. Jag tycker det är kul att kolla på bröllop och all glamour är skoj. Det är inte särskilt kul med Trump och de andra, de gör ingen människa glad, men det gör kungahuset. Vi har haft många diskussioner även vad gäller migration.

Vad tycker du där?

– Att vi inte ska ta emot fler än Europa i övrigt, precis som Stefan Löfven säger. Om man har varit med i partiet så länge, så vet man att vi tar ansvar, det är socialdemokratisk politik. Det har alltid funnits gränser och regler. Då måste man sätta ner foten.

Du är från Falkenberg från början och lyssnar ofta på Radio Halland. Du är hallänning?

– Halland ska vi ha kvar. Det kämpade jag hårt för och fick igenom. Men min partikollega Åke Eliasson ville ha oss till Göteborg. Västnytt stod på torget och intervjuade Åke, men då fick jag gå in och berätta att vi faktiskt inte alls bestämt att vi ska tillhöra Göteborg utan Halland. Sen blev jag vice ordförande i Region Halland.

Hur går det i valet?

– Vi är i kris nu och nere på runt 24 procent. Men jag tror att vi får runt 35 i valet. Folk vet att Socialdemokraterna är att lita på.

Jag ska träffa ett antal förskolepedagoger sen. Vad vill du säga till dem?

– Jag skulle vilja säga att en förutsättning för att de ska kunna klara sina jobb är en bra lön. Men även att de har en arbetsmiljö som är bra och inte innebär många barn i grupperna, så att man inte kan ha rast. De ska få kompetensutveckling och ha flexibel arbetstid, antingen heltid eller deltid, vilket de själva vill.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Maj-Britt Rane Andersson

Ålder: 78.

Yrke: Pensionär.

Bor: Vallda.

Familj: Maken Tore Andersson (gifta sedan 1962). Barnen Hans Rane och Helene Rane Roos. Samt sju barnbarn.

Intressen: Litteratur, musik och barnbarnen.