”Man blir tråkig om man syns för mycket i tv”

Peter Esaiasson gjorde succé under valnatten. Tillsammans med Marcus Oscarsson guidade han tittarna genom dramatiken i TV4. Esaiasson är född och uppväxt i Kungsbacka och spelade fotboll i tre Kungsbackaklubbar. Nu har han fritidshus i Vassbäck i Åsa där han kopplar av från politiksnacket.

Valnatten blev dramatisk för de allra flesta. Men Peter Esaiasson visste ungefär åt vilket håll det lutade. Han disputerade 1990 och är sedan 1999 professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Hur ser du på valresultatet?

– Om man ser på det utifrån, så är det väldigt snarlikt valresultatet från 2014. Det som har skett är att Alliansen har ändrat sig. Jag tror de flesta visste hur det skulle gå. Det var det minst spännande och mest väntade resultatet.

Hur ser du på det parlamentariska läget?

– Någon måste ju ge sig. Det innebär i sin tur att löften som gavs i samband med valet inte kan hållas. Någon av sidorna måste bestämma sig för hur det kan bli och vi kommer att få en svekdebatt efter detta.

Handlar det om prestige eller att politikerna vill hålla det man lovat?

– Det beror definitivt på att man vill hålla det man lovat. Det finns en myt om att politiker inte håller sina vallöften, så är det faktiskt inte. Om man offentligt har förbundit sig till någonting, så brukar det hållas. Sedan blir det så klart ett annorlunda läge i och med Sverigedemokraterna.

Hur ser du på det?

– Sverigedemokraterna är förknippat med ett moraliskt stigma. Tidigare har vi bara haft vänster-höger inom politiken i Sverige. SD har infört ytterligare en dimension och då blir det problematiskt. Partierna vill stå för det de lovat, om inte får de ta den fulla konsekvensen för vad det innebär att även räkna in Sverigedemokraterna.

Hur kommer regeringen att se ut framöver?

– Ingen aning. Det är nog bäst att jag passar på den frågan. Vad som är klart är att Stefan Löfven kommer att röstas bort som statsminister.

Men återvänder senare?

– Kanske, men åtminstone inte i den första omgången. Sedan får vi se.

Vad gör politik så spännande?

– Det är något som vi gör tillsammans. För min del handlar det om att göra något annat när man inte är så praktiskt lagd.

Vad gör du när det inte är val?

– Det är då jag egentligen arbetar. Mitt arbete handlar inte så mycket om valet i sig. Jag arbetar speciellt med spelet mellan dem som fattar beslut och medborgarna, hur besluten påverkar folket.

Filip och Fredrik hävdar att du fick ditt genombrott i tv under valnatten. Hur ser du på det?

– Det vet jag inte, jag har varit med så många gånger. För min del handlar det om att ta sig ur den bubblan så fort det bara går.

Varför det?

– Jag tror man blir väldigt självcentrerad och tråkig som människa om man syns för mycket i tv. Man tänker bara på nästa sändning och nästa gång man ska vara med i rutan. Jag tror man blir en dålig yrkesmänniska och en tråkig person. Det är bäst att hålla sig borta från tv så mycket det bara går. Jag har inget mer inplanerat i alla fall.

Jag tycker du blev avbruten mycket i tv. Hur kände du det?

– Nej, det tycker jag inte. Logiken ska vara att det är ett drama. Jag tror det snabba tempot bidrar till det.

Hur var det att jobba med Marus Oscarsson?

– Väldigt oproblematiskt måste jag säga. Han är en person med mycket energi, väldigt kul att jobba med honom.

Innan kommunsammanslagningen 1971 bodde Peter Esaiasson i Åsa. Hans pappa hade fått en rektorstjänst i Löftadalens kommun och familjen flyttade in i en jättelik villa bakom ena målet vid Åsa idrottsplats.

– Det var kommunen som ägde huset. I källaren var det ett bibliotek och i Åsa fanns fortfarande en polisstation, den låg bredvid Konsum, som också fanns i byn. Detta var innan Åsas stora exploatering, säger Peter Esaiasson.

Vad minns du från barndomen?

– Det var mycket fotboll, väldigt mycket fotboll. Vi var med i förlagan till det som blev Åsacupen. Då var det först en kvartersturnering mellan olika områden i Åsa. Jag minns till exempel att Krokvik hade ett bra lag. Sedan spelade vi mot de olika kolonierna, bland annat Jämtland.

Du bodde i Åsa från att du var sex tills du var nio. Sedan blev det Kungsbacka?

– Ja, pappa fick en tjänst som rektor där och arbetade på Alléskolan, Varlaskolan och Hedeskolan. Jag bodde i Kungsbacka från att jag var nio tills jag var 19.

Det finns förresten ett förslag om att riva Alléskolan.

– Vad säger du?! Det måste finnas väldigt många barn i Kungsbacka? Men det kan ju bero på fastighetens skick. Det var tråkigt att höra.

Det blev mer fotboll i Kungsbacka?

– Ja, jag spelade med både Hanhals och Onsala, jag var med i A-laget i Onsala. Men så flyttade jag till Göteborg och så blev det ingen mer fotboll.

Ni har fritidshus i Vassbäck i Åsa. Är det där du kopplar av från all politik?

– Ungefär så, ja. Eller kopplar av, nej, det gör man ju inte när man har fritidshus. Det är där jag sliter häcken av mig, haha.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Två boenden

Namn: Peter Esaiasson.

Yrke: Professor i statsvetenskap.

Ålder: 61.

Bor: Göteborg/Åsa.

Familj: Sambo och två barn, Vera och Teo.