”Jag har alltid gillat att jobba”

Tommy Andersson blev entreprenör när granntjejen tappade sin telefon i marken.

– Jag hade aldrig tänkt tanken att starta eget företag, säger innehavaren av iPunkten.

I 13 år hade Tommy Andersson arbetat på Volvo. Han hade redan då ett tekniskt intresse och trivdes bra med sina arbetsuppgifter. 2011 berättade hans granne att hon tappat sin iPhone i marken, och behövde byta glas. Det kostade ungefär 1500 kronor att lämna in den, och Tommy Andersson tyckte att det borde gå att lösa själv. Han beställde hem de första delarna från eBay och satte igång att meka hemma i vardagsrummet.

– Den första displayen jag bytte tog två timmar. Det var lite nervöst att börja pilla, men jag följde någon instruktion som jag hade hittat.

Det gick bra. Grannens telefon blev som ny, och när hennes släkting i sin tur tappade sin lur rekommenderade hon genast sin händige granne. Ryktet spred sig via vänner och kolleger och väldigt snart hade Tommy Andersson två-tre telefoner att laga varenda kväll efter jobbet. Hans egen telefon ringde oavbrutet.

– Till slut blev det ohållbart. När jag kom hem från jobbet stod det folk utanför min lägenhet. Jag kämpade på med dubbelarbete och dubbel lön i nio månader för att skrapa ihop till ett startkapital, sedan sade jag upp mig från Volvo, säger han.

Första butikslokalen var efterlängtad. Då hade trasiga mobiler och verktyg belamrat soffbordet i vardagsrummet i nästan ett år. Antalet smartphones och läsplattor hade exploderat på marknaden på bara några år, medan antalet reparatörer släpade efter. Kundkretsen ökade därför snabbt.

– Min mardröm är att det börjar tillverkas mer hållbara produkter. Men det har ju inte hänt ännu. Touch screen kräver glasskärm, och även om det finns möjlighet att tillverka dem i okrossbart glas så skulle det bli för höga tillverkningskostnad. De närmsta fem åren tror jag inte vi kan vänta oss någon större förändring i kvaliteten, säger Tommy Andersson.

Arbetsbelastningen är fortfarande hög. I sommar har han endast en ledig vecka. I augusti ska han på en överraskningsresa till ett okänt ställe. Jobbtelefonen stängs då av, och butiken på Vallgatan släcks tillfälligt ner.

– Jag jobbar väldigt mycket. Jag försöker att inte ta med mig arbetet hem, men det blir ju beställningar och pappersarbete på kvällarna ändå. Man ska inte starta eget för att få mer fritid. Å andra sidan har jag alltid gillat att jobba, så det gör mig ingenting.

Det mesta går att laga. Nu i semestertider sker dock en del olyckor som är svårare än andra att råda bot på.

– Saltvattenskador är inte bra. Annars kan man laga det mesta, även om det är en kostnadsfråga om det är många delar som behöver bytas, säger Tommy Andersson.

Mia Sandblom

Tommy Andersson

Ålder: 37

Bor: Björkris

Familj: Sambo och en åttaårig son

Yrke: Mobilreparatör och innehavare av iPunkten

Intressen: Teknik och datorer

Bildtext: Tommy Andersson har inte ångrat att han sade upp sig från sin fasta anställning på Volvo. ”Nej, men det finns två sidor av myntet. Det är en trygghet att vara anställd, helt klart.”