”Jag älskar att träffa folk och snacka med kunder”

Leif Carlsson har haft en eller två fötter i arbetslivet i 63 år. Överallt har han trivts, och aldrig har han varit inblandad i några konflikter.

– Jag har nog glimten i ögat eller något, för det har inte varit några problem någonstans, säger 78-åringen.

I exakt 30 år har Leif Carlsson arbetat på bensinstationer runt om i kommunen. Till nuvarande arbetsplatsen på Tappen i Åsa blev han headhuntad på 65-årsdagen.

– Jag har jobbat med chefen Freddy Sylvenius tidigare, och han sa att jag skulle börja hos honom efter pensionen.

De senaste åren jobbar Leif Carlsson halvtid. Knäet har varit dåligt i över tio år, och nu påverkar det även höften. Han går långsamt med hjälp av käpp, men är desto raskare i tanken.

– Maskineriet är det inget fel på, det är chassit som börjar ge sig, säger han och skrattar till.

Ändå ägnar han fritiden åt att reparera cyklar, hemma på gården i Varberg. Extrajobb har han också skaffat sig på äldre dagar. På spelbutiken Allans i hemstaden är han både stamkund och vikarie. Men han har inte arbetat bakom disken i hela sitt liv, bara halva. Skolgången avslutades i Göteborg 1954 och hela världen låg öppen.

– Alla göteborgspojkar med självaktning ville till sjöss. Men jag var inte myndig och morsan ville inte släppa iväg mig. Hon tyckte det räckte att farsan var sjöman. Då sökte jag till flottan och blev kvar där i två år. Vi var ute i tre månader åt gången och det var jävligt gott, säger Leif Carlsson.

Väl hemma igen testade han en rad yrken, samtliga praktiska hantverksarbeten. Han utbildade sig till svetsare men jobbade även som isoleringsmontör, byggsmed, maskinreparatör och körde gaffeltruck. 1977 fick han sin första anställning på Shell, i Sandsjöbacka. I samma veva blev han butiksägare, av en slump.

– En man ringde fel, och jag svarade. Det visade sig att den mannen behövde någon som tog över en färgaffär. Då hoppade jag på det. Efter några år tog jag över ”Kom Vägg och Golv” i Kungsbacka. Sedan köpte jag en cykelverkstad vid torget, säger Leif Carlsson.

Samtidigt jobbade han vidare på olika bensinstationer. Efter Sandsjöbacka blev det Värmdö en sväng, och sedan hem till västkusten igen, först i Skrea, följt av fyra år i Särö och åtta i Fjärås. Till Åsa kom han 2004, i samband med pensionen. Det är inte pengarna som lockar.

– Nej nej, jag klarar mig. Jag har jobbat så mycket genom åren så jag har bra pension, och jag är inte köpgalen heller. Men jag älskar att träffa folk och snacka med kunder och kolleger. Vi är ett team här på Tappen, säger Leif Carlsson.

Mia Sandblom

Leif Carlsson

Ålder: 78

Bor: Varberg

Familj: Hustrun Gunnel, två söner, sju barnbarn och två barnbarnsbarn.

Intressen: Reparera cyklar.

Relaterade artiklar
Fler artiklar