Isabelle gör affischen till designmarknaden

Illustratören Isabelle Kristensen från Onsala leker gärna med oanade kombinationer i sina bilder. Ett tjugotal av dessa ställer hon nu ut på designjulmarknaden À la London i Göteborg – för vilken hon också har skapat den officiella affischen.

Hur skulle du beskriva din konst?

– Man kan aldrig riktigt veta vad som kommer att finnas med på förhand. Jag har en hel del pop art bland mina bilder, men också science fiction, och blandningar av de båda stilarna. Jag kombinerar teknik och kameror med natur och människor i olika uttryck, och mixar mönster på oväntade sätt.

Var hämtar du inspiration ifrån?

– Det är ofta mina fritidsintressen som kommer in. Till exempel science fiction, men också djur, natur och människor. Och teknik. Mycket teknik. Särskilt brukar kameror dyka upp ofta, de finns nästan överallt i mina bilder. Jag tycker om att fotografera, och använder då förstås kameran för att ta in olika perspektiv – men när jag illustrerar blir det i stället själva kameran som får vara motiv.

Hur gick du över till digitalt illustrerande?

– Runt 2011-2012 började jag att gå över till det digitala mer och mer. Innan dess ägnade jag mig mycket åt blyertsskisser och att måla med olja. Då jobbade jag som lärare och sökte efter digitala verktyg som kunde stötta barnen i deras skapande. När jag väl hittat apparna och verktygen, fastnade jag själv för dem. Men jag har också haft ett teknikintresse ända sedan jag var liten, och har fått mycket stöd och uppmuntran av min familj att prova nya saker hela tiden, bland annat av pappa och farfar som båda hade kameror. Så fascinationen har alltid funnits där.

Hur kom det sig att du blev aktuell för À la London?

– De som arrangerar evenemanget ringde och frågade mig. Dels om jag ville ställa ut, men också om jag kunde tänka mig att designa deras officiella affisch 2018. Jag blev helt lyrisk.

Vad var din tanke med affischen?

– Jag ville använda nyanser och färger som man vanligen inte kopplar till julmarknader. Den skulle vara färgstark och poppa ut, så att den syntes var den än hängdes i staden. För mig symboliserar motivet världen och det som pågår i den. Valen i havet, hela rymden, och mitt i allt kan man ana Göteborg med Eriksbergskranarna som får representera tekniken i det här sammanhanget.

Var befinner du dig om tio år?

– Det är svårt att säga. Jag är inte illustratör på heltid, utan arbetar som förskolechef i Kungsbacka kommun. Fick jag välja skulle jag fortfarande arbeta med skolutveckling, eftersom jag brinner för kollegialt lärande, men samtidigt ägna mig åt konst och design. Precis som i dag.

À la Londons julmarknad arrangeras 23-25 november på Auktionsverket Kulturarena, Tredje långgatan i Göteborg. Runt 80 designers och konstnärer ställer ut.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se