Ingenting stoppar Therese Granelli

Therese Granelli från Kungsbacka låter inte cp-skadan hindra henne från det hon älskar mest: Att springa, gymma, hoppa, cykla – och inspirera andra att göra detsamma.

Troligen drabbades Therese Granelli, 28, av en hjärnblödning när hon låg i mammas mage. När hon röntgades kunde läkarna nio månader efter födseln konstatera att Therese fått en cp-skada som påverkade höger sida av kroppen. Hennes muskler jobbar mot varandra, och allting som är lätt för den som saknar symptomet går trögare för henne; till exempel stänger sig hennes hand när hon ska hälsa på människor.

Men hon har inte låtit handikappet hindra henne. Inte det minsta. Det ena stora idrottsevenemanget efter det andra står listat på hennes cv – från den svenska klassikern till Vasaloppet – med de två allra tyngsta utförda så sent som i år: Iron man i Kalmar, och det anrika New York Marathon.

– Jag vill hela tiden utmana mig själv. Det ska vara ett äventyr. Somliga vill bli bättre och bättre, prestera mer och mer och mer, men jag är ute efter själva upplevelsen, säger hon.

Det har inte alltid varit lika självklart. Therese minns hur hon i grundskolan ville hålla sitt rörelsehinder hemligt från klasskompisarna.

– Det var så viktigt för mig att ingen visste om det. Jag skulle vara som alla andra. Det gjorde att jag uteslöt mig själv från att göra vissa saker. Jag, som älskar idrott, var inte med och hängde i ringar. Det kändes jättetråkigt, berättar hon.

När hon bytte till en ny klass i sjuan vände det. Therese började spela innebandy tillsammans med sina tjejkompisar, och vågade bryta de ramar hon stängt in sig i hos den förra klassen.

Att hon hade något att bevisa tycker hon dock inte.

– I sådana fall mest för mig själv. Jag ville bevisa för mig själv att jag kunde. Kanske var jag rädd att andra skulle skratta åt mig förut, men jag insåg att det nog är de som mår dåligt. Dessutom är det inte så roligt att reta någon som inte bryr sig. Och det gjorde jag inte längre, säger hon.

Varje gång tidningar berättar om dig förknippas du med din cp-skada. Skulle du föredra att man fokuserade på annat?

– Det är bara bra att det omnämns. Jag är ju inte som alla andra. Att jag klarar av att genomföra en Iron man trots mitt rörelsehinder är precis vad jag vill visa. Och varje gång jag har varit med i pressen, får jag brev med frågor från föräldrar med barn i samma situation.

Vad skriver de?

– De undrar när jag började cykla, eller så skriver de att deras hjärtan lättar när de ser vad jag kan göra. Det är så att tårarna börjar rinna, säger Therese Granelli.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se

Therese Granelli

Född: 18 december 1990.

Sysselsättning: IT-projektledare, influencer och gym- och skidinstruktör.

Främsta karaktärsdrag: Glad och envis. Jag har alltid varit bestämd över att jag ska klara allting själv. Nu går det så snabbt att göra allt, men när jag var liten och skulle knyta skorna kunde det ta evigheter. I dag finns det ingenting i vardagen jag inte skulle klara. Jag har blivit bättre på att be om hjälp med åren. Det är en mognadsfråga.

Barndomshjälte: Min farmor Marie Granelli. Jag har alltid varit nära henne. Vi är väldigt lika och tänker på samma sätt. Jag tillbringade mycket tid hos henne som barn, och hon har pushat mig vad gäller handikappet, operationer och sjukvården.

Godis eller chips: Godis alla dagar i veckan. Jag gillar socker. Choklad är bäst.

Vad hon har i kylskåpet: Ägg. Massvis med ägg. Det finns ett här också (hon plockar fram ett färdigkokt som står redo i en äggkopp på köksbänken). Man kan göra allting med ägg, koka, steka, baka, göra omelett. Det är det bästa.

Vad hon hade saknat mest om hon inte hade sin telefon på en vecka: Allt jag gör med telefonen är att instagramma, så det hade jag saknat.

Om hon kunde återskapa en dag i sitt liv: Målgången på Iron man. Det var beroendeframkallande, att komma fram efter att ha jobbat så hårt; kroppen fungerar knappt efter målgången, man är helt förstörd, men alla hejar på en och endorfinerna rusar i kroppen. Jag ska göra om det en dag