Hotell Halland får ansiktslyftning till 50-årsdagen

Ny entré, ny lobby, helt ny restaurang, och ja, helt nytt kök och en ny bar. Och dessutom 77 hotellrum inspirerade av skandinavisk design med ekpaneler och pop-art på väggarna. Hotell Halland möter sin 50-årsdag i höst fräschare än någonsin.

Det är en hotelldirektör med krycka som tar emot när Kungsbacka-Posten kommer på besök. Pontus Isacson driver Hotell Halland sedan mitten av 00-talet och det är med uppenbar stolthet han visar runt på byggarbetsplatsen. Även om den nyopererade knäleden behöver stöd när han kliver runt. Arbetet har pågått sedan i vintras och när vi ses pågår en minst sagt febril aktivitet i det som ska bli den nya hotell-lobbyn. Det skruvas gipsskivor, målas och dras elledningar, samtidigt.

– De publika ytorna, lobbyn, receptionen, entrén och lobbybaren, allt kommer att få en ansiktslyftning. Och restaurangen byggs om och får ett helt nytt kök, ny ventilation, allting blir nytt, förklarar Isacson.

Ny relaxavdelning

Förutom det så får hotellets konferensrum i bottenplan också en uppfräschning och i källarplanet byggs en relaxavdelning med bland annat biljardbord och Dart-tavlor.

Hotellet stod färdigt 1968 och fyller 50 år i höst. Pontus Isacson påminner om att antalet rum nästan fördubblats bara sedan han tog över verksamheten.

– Vi har gått från 35 rum 2005, till 63 2007, till nuvarande totalt 77 rum för våra gäster. Vi har vuxit i takt med med Kungsbacka och tiden, säger han.

Förutom traditionella dubbelrum så finns ett stort antal familjerum, med egna lösningar på extrabäddar. Uppskattat inte minst av turistande barnfamiljer som väljer att bo i Kungsbacka under Liserbergsbesöken.

– Det finns många som fattat att det bara är 26 minuters tågresa mellan stationerna och vi ser att de familjerna ofta väljer att komma tillbaka, säger Isacson.

Bastu på rummet

Alla rum är dessutom inredda i det som ofta kallas skandinavsik design, ljus ekpanel, med mycket glas och öppna ytor. Det finns till och med rum som har en egen liten bastu i anslutning till duschen.

– Vi försöker att ha en enhetlig design, men vi skulle aldrig drömma om att kalla oss designhotell, säger Pontus Isacson med glimten i ögat.

Och Hotell Halland är sedan många år tillbaka en del av Best Western-kedjan.

– Det är naturligtvis en styrka att inte vara ensam. Best Western driver hotell i hela Sverige, i Skandinavien och hela världen, säger Pontus Isacson.

Invigning i höst

Det nya entréplanet ska stå klart innan juni är slut men den riktiga invigningen och 50-årsfirandet får vänta till i höst. Då ska också krögarna bakom restaurangen, Johan Åkerlind och Joakim Torbing, slå upp portarna för ett helt nytt koncept. Vilket hålls än så länge hemligt.

– Men tanken är att hela vår bottenvåning ska bli ett nytt vardagsrum för alla som bor i Kungsbacka, säger Pontus Isacson.

”Kom hit och titta”

Men framför allt vill han bjuda in Kungsbackabor att komma och titta när allting är klart. För även om hotellet i alla år varit ett landmärke i staden, så är det nuförtiden ganska få Kungsbackabor som varit inne i själva byggnaden.

– Det är mitt viktigaste budskap, kom hit och titta på hur allting ser ut. De flesta känner ju inte till hur det ser ut på deras lokala hotell, säger han.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se