Hembygdsmuséet letar lokal till 20 000 föremål

Efter att det blivit klart att hembygdsmuseet ska vara ute ur sina lokaler om ett år oroar sig medlemmarna för vart de 20 000 föremålen ska ta vägen.

– Vi har blivit erbjudna förråd att ställa vissa saker i, men utställningarna kommer försvinna, säger Sten Nilsson.

Hembygdsmuseet är hotat sedan kommunen dragit in hyresbidraget. Utan de 600 000 kronorna har man inte möjlighet att vara kvar på Västergatan.

Än så länge har verksamheten inte hittat någon ny lokal och föremålen riskerar att slängas eller skingras.

”Vi är uppmanade att rensa och gallra i den gamla samlingen. Stora delar av denna kommer då att skingras, minnen från det gamla samhället går till spillo”, skrev ordförande Harry Johnson till Region Halland.

Han hoppades på stöd, men fick inget gehör. Nu visar eldsjälarna Sten Nilsson och Sven Karlsson museets gömmor. I en fristående byggnad vid ån förvaras de saker som inte visas upp på någon av utställningarna.

– Här var ordning förr, men efter översvämningen 2006 låg allt i en enda röra. Sedan har man organiserat om allt igen, säger Sten Nilsson.

Unikt fiskfat

Han har ingen personlig favorit bland de gamla skatterna, men hämtar föreningens klenod: ett fiskfat från 1700-talet. Det är i fint skick, troligen oanvänt, men framförallt är det unikt. Det finns bara ett enda känt exemplar till i Sverige, och det förvaras på Nordiska museet i Stockholm

– Det här lånar vi ut till andra utställningar, till exempel i Varberg, då och då, säger Sten Nilsson.

En rejäl tekokare, en så kallad samovar, i mässing tillhör också toppföremålen. Även den härstammar från 1700-talet och kom ungefär 100 år senare hit från Danmark när en danska gifte sig med en man från Särö.

En del av det som står i magasinets hyllor kommer från apoteket som tidigare huserade i lokalen. Det finns också jordbruksföremål, lergökar, brudpallar och biblar.

– En bibel är något man ogärna slänger, därför har vi fått ta emot många biblar. Säkert 500 stycken, men vi har rensat ut en hel del, säger Sten Nilsson.

Han säger att en del saker kanske kommer flyttas till förråd ett förråd i Lerkil, och annat till Fjärås Bräckaskolan. Vissa saker som Kungsbacka kommun har lämnat till museet kommer bäras tillbaka. Han visar utrymmena under magasinet. Flera rum är fulla med allt från vykort till barnvagnar.

– Vi har ett stort arkiv av tidningar, böcker och sockenstämmor. En del av det är synd om vi måste göra oss av med. Sockenstämmorna är det aldrig någon som tittar i, men det finns mycket annat.

Utställningarna försvinner

Både Sten Nilsson och Sven Karlsson beklagar framförallt att utställningarna med gamla miljöer kommer försvinna. Inne på museet finns bland annat ett gammaldags klassrum, en handelsbod, en verkstad och en bostad från tidigt 1900-tal uppbyggda. De kommer monteras ner när hembygdsmuseets hyresperiod på Västergatan är över.

Mia Sandblom

mia.sandblom@otv.se