Hassan Ibrahim från Syrien syr igen

Det är brist på skräddare. Hassan Ibrahim öppnade Kungsbacka skrädderi för mindre än ett år sedan. Nu tittar han redan efter större lokaler.

– Jag blev förvånad över att det finns så otroligt många kunder, säger han.

Hassan Ibrahim är född i Syrien – som kurd. Det är ingen bra kombination för den som vill ha ett bra liv. Kurder i Syrien är statslösa och har inte samma rättigheter som vanliga medborgare.

– Livet där är skit för oss. Vi får inte resa vart vi vill, vi har inte många rättigheter. Jag fick inte ens äga ett mobilabonnemang, säger Hassan Ibrahim.

Som ung tog han jobb som springpojk på en syfabrik i Syrien. På lediga stunder, så fort chefen tittade bort, satte han sig bakom symaskinen för att försöka lära sig grunderna.

– Egentligen var mina sysslor att hämta kaffe och sådana enkla saker. Men lönen var jättedålig och jag ville vidare.

Till sist fick Hassan chansen på ett skrädderi. Perfektionism var viktigt. Chefen gillade Hassan och han fick högst lön av alla.

– Det tog mig tolv år att bli färdig skräddare. Jag valde att öppna eget. Det gick bra. Jag hade två skrädderier med sex anställda. Men livet var ändå uselt för oss kurder, säger Hassan Ibrahim.

Han valde att resa till Libanon. Riskabelt eftersom kurder inte får lämna Syrien. Första resan gick bra, men han var tvungen att återvända och hämta kvarglömda papper. Andra resan var värre.

– Taxichauffören som skulle hjälpa oss ut samarbetade med den syriska polisen och angav oss. jag fick sitta två månader i fängelse. Men det var lite av räddningen för mig. Där träffade jag en bekant som var människosmugglare. Han hjälpte mig efter fängelsetiden till Turkiet och vidare ut i Europa.

Hassan hamnade i Belgien, men siktet var inställt på Göteborg, där han har en kusin. I Belgien pratade folk illa om Sverige. Det påstods att det var eländigt där.

– Jag ringde min kusin. Han sa ”skit i dom, jag bor i Göteborg, det är den bästa staden i världen, kom hit!” Han hade helt rätt, jag trivs oerhört bra.

Hassan Ibrahim öppnade sitt skrädderi på Vallgatan i Kungsbacka i april förra året. Varje förmiddag tar han bilen från Kortedala till arbetet. Sedan öppningen för knappt ett år sedan har han massvis att göra. Under intervjun kom flera kunder in och Hassan får ta emot jobbuppdrag på löpande band.

Yrket skräddare är ganska exotiskt. Branschförbundet har bara 170 medlemmar och då är några över pensionsåldern.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få så här mycket att göra. Det är folk som vill ha ändringsarbeten och det finns verkligen att göra. Jag hade kunnat arbeta dubbelt så mycket, men tiden räcker inte till. På söndagar vill jag vara ledig, säger Hassan Ibrahim.

Nu letar han nya lokaler i Kungsbacka. Den nuvarande på 30 kvadratmeter räcker inte till. Den ska rymma Hassans sex symaskiner, var och en unik inom sitt område, och hans båda praktikanter samt provrum.

– Det finns lite olika alternativ på lokaler som jag ska försöka kolla upp. Men samtidigt vill jag inte lägga alla pengar på hyra.

Snart stundar bal för årets elever. Ifjol strömmande det till ungdomar som ville ändra på kostymer och sy upp eller sy om klänningar.

– Även i år räknar jag med att det kommer många från gymnasiet, och det är väldigt roligt. Det är en av höjdpunkterna för ungdomarna och alla är så väldigt glada.

Hassan säger att han försöker blanda det svenska sinnelaget med det från hans hemland. Han säger sig arbeta på ett lite annorlunda vis.

– När kunden frågar vad det kostar så brukar jag försöka komma överens med dem om priset. Det är ingen idé att ta för mycket betalt. Kan de inte betala med en gång, av någon anledning, så tar vi det nästa gång. Det var två kvinnor som ville ha hjälp. Jag sa till dem att de kunde betala nästa gång. De blev jätteförvånade och undrade hur jag kunde säga så. Det handlar om att man måste kunna lita på folk. Visst, jag kan bli lurad någon gång, men det är alltid den som luras som blir den största förloraren, säger Hassan Ibrahim.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Hassan Ibrahim.

Ålder: 34.

Bor: Göteborg.

Familj: Förlovad med en kvinna som bor i Syrien. ”Hon är på väg hit.”

Yrke: Skräddare.

Intressen: Sport, fotboll.

Relaterade artiklar
Fler artiklar