Här bygger de städernas stad

Vad behövs i en stad? Vilka yrken? Vilka affärer? Hur ska infrastrukturen se ut? Allt det och lite till fick elever på Frillesåsskolan ta reda på när de byggde sina egna städer.

Allt började med en yrkespromenad i Frillesås. Ungdomarna fick gå runt på orten och studera hur det såg ut, vilka som jobbar var och vilka affärer man skulle vilja ha.

– Vi tror att de lär sig många yrken och vad som behövs för att det ska fungera. De har fått se filmer om avlopp och vatten. Många har gjort brunnar i sina städer, säger Lisa Bang, fritidspedagog.

Efter yrkespromenaden väntade charader för de 47 eleverna på fritis i Frillesås. Där fick barnen, som går i andra klass, dra lappar och med gester försöka förmedla vilket yrke de syftar på.

– Detta är viktigt eftersom de i framtiden ska välja något yrke och vi vill inte att de kommer till nian och inte har en aning om vad de ska bli, säger Lisa Bang.

När det gäller att bygga städer fick eleverna använda sin fantasi och en hel del pappersmaterial och dylikt. Fritidspedagogen Andreas Bohlin var också med och lärde eleverna att programmera robotar som skulle trafikera vägarna i elevernas städer.

– En viktig del i utbildningen. De får lära sig att programmera och hur det tekniska fungerar. Vi hade sett ett program om just det på tv, säger Andreas Bohlin.

På frågan om vilket yrke som är viktigast i en stad tycks de flesta vara rörande överens: Pizzabagare!

Ella Nygren, Meja Enggren, Filip Edmundsson och Lucas Timmerås Steko var med och formade sina egna städer, vilket tog ganska lång tid. Nu ska de snart visas upp för föräldrarna och sedan vidare till Stockholm där en lärare ska presentera deras arbete.

– Vi gjorde Coop, Elgiganten, broar och annat. Själva byggandet var det allra roligaste, förklarar Lucas Timmerås Steko.

Viktigast för att städerna ska fungera är vägar, mat, vatten och el, anser åttaåringarna. När det gäller egna favoritstäder spretar det en aning. Lucas, som har en United-tröja på sig, röstar på Manchester medan kompisen Meja, som varit på Nya Zeeland, tycker Whitechurch är den finaste staden i verkligheten.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar