”Har alltid haft en andlig sida”

Sex frågor till Ken Ring, legendarisk rap-artist som kommer till Kungsbacka Teater för en akustisk spelning under fredagen.

Du kallar detta ”den största turnén i mitt liv”. Berätta hur du tänker?

– Det är den mest ihopsatta turnén jag gjort, vi spelar i totalt 38 städer under tre månader. Vi började den 5 januari och avslutar i april i Stockholm. Jag har aldrig gjort en så lång turné som sträcker sig över så många platser i hela Sverige, det är väldigt spännande.

Du kör akustiskt, ensam på scen med bara en pianist, en cellist och en kör-tjej. Hur fungerar det att köra så avskalat?

– Det har varit riktigt, riktigt bra. Responsen har varit bättre än vi kunde ana, och det kändes direkt, den kom redan efter de första gigen. Det har varit väldigt känsloladdat, både för oss på scenen och för publiken. Många som sitter därute och lyssnar, de har ju en relation till min musik, kanske någon låt som speglar de känslor de haft. Häromkvällen var det en mamma som förlorat sin son, hon hade minnen till en av låtarna och självklart blev det väldigt starkt när den låten kom. Både för henne men också för mig, jag ser ju hennes tårar.

Samtidigt planerar du ett andra album, helt akustiskt, är det så vi kommer möta din musik i framtiden?

– Jag gjorde den första akustiska plattan 2013 och nu känner jag att det är dags för en andra, en uppföljare. Det är också ett sätt att visa att jag inte är den där Ken Ring längre. Jag är en fembarnsfar som snart är 40, jag hänger inte på nattklubbarna längre, det är svårt att rappa om betongen där jag är i livet just nu. Och för mig som artist är det ett sätt att komma in i ett annat forum, att spela akustiskt.

I oktober -16 gick du ut i sociala medier och sa att du lägger ner rappandet, det var nog. Vad hände?

– Just den där kvällen var jag ganska arg, jag hade tröttnat på vad branschen blivit. Och jag har hela tiden sagt att jag kanske har två skivor till i mig. Jag håller ju på med mycket annat, jag vill jobba mer med mitt skivbolag, jag tror jag har mer att ge där, med att skaffa justa villkor till andra artister. Jag hänger inte på nattklubbar längre, jag är fembarnsfar, jag driver ett café, jag har chiliodlingar i Afrika och ett skivbolag där jag vill förvalta och hjälpa unga talanger.

I en intervju med tidningen Dagen avslöjar du en andlig sida, där du snackar en hel del om tro och gud. Hänger det ihop med den mer avskalade musikaliska gestaltningen på turnén?

– Jag har alltid haft en andlig sida, jag tror att det finns en gud, någonting som är större än oss. Sedan är jag inte den som går omkring och pratar om att bli frälst, men jag har alltid haft den andliga sidan levande i mig.

Du var en skandalomsusad debutant och sen blev du folkkär, efter att du var med i Så mycket bättre. Vem är Ken Ring när vi möter honom på Kungsbacka Teater?

– Mätt och belåten (skratt). Nej, men jag tror att publiken kan se människan bakom alla fasader, bakom alla rubriker, vem jag är på riktigt. Den här konserten, den här turnén, jag vill att det blir som att stiga in i mitt vardagsrum.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar