Handlare med känsla för grönt

I sju år har Helena Lindberg och Katrin Bauer drivit Potatiskällaren tillsammans. Under den tiden har verksamheten vuxit och idag har de 60 olika leverantörer, från Fjärås och ända upp till Umeå. Men det har sina sidor att vara Göteborgsområdets enda kvinnliga grönsakshandlare.

Sedan 2011 har de haft verksamheten tillsammans men Potatiskällaren är äldre än så. I alla fall sedan tidiga 80-talet har namnet varit en del av innerstadens handelsflora, även om adresserna skiftat. Idag ligger butiken på Inlags-rakan. Och den som minns de gamla tidernas pallförsäljning av potatis i lite mörka murriga lokaler blir förvånad. Idag har verksamheten mer karaktären av en fullfjädrad frukt och gröntbutik, ombonad och upplyst och nästan varenda delikatess har både namn, ursprung och historia.

Men historien börjat egentligen 2006, då Helena Lindberg kom in i butiken. Efter några år med olika delägare ville hon ha någon ny att dela bördorna med. Katrin kände hon sedan tiden då de bägge var kollegor i en av Kungsbackas blomsterbutiker.

– Så jag frågade om hon kunde tänka sig att köpa tillsammans med mig, det blev för mycket att driva den ensam, minns Helena.

Katrin tog med sig frågan hem, och familjen gav klartecken.

Sedan 2011 har de varit ett stabilt radarpar i butiken. De provsmakar och provlagar allt som de säljer och idag har Potatiskällaren allt från frukt och grönsaker till potatis, ostar, delikatesser, kaffe, te, kött och chark och till och med en salsasås från Mexiko, importerad via Umeå. De packar fruktkorgar till företag och de säljer cateringbrickor på beställning.

– Vi har totalt över 60 olika leverantörer och vi försöker alltid hitta lokalodlat så långt det bara går, säger Helena.

Katrin Bauer har sina rötter i Fjärås, men bor numera i Åsa ”efter en kort vända inne i Kungsbacka”. Helena Lindberg föddes i Västmanland, i trakterna runt Fagersta och Lindesberg, men kom till Göteborg 1987 och är sedan 1997 stabil Valldabo. Nu jobbar de tillsammans, arbetsdagarna blir ofta långa och en normal vecka är inte 40 timmar, snarare 55-60, summerar Helena.

Helgerna försöker de dela på, för att få lite ledigt från företagandet.

– Då kan man koppla av och vara ledig, och veta att den andra av oss är här och det rullar på som det ska ändå, säger Helena.

– Samtidigt är detta väldigt roligt, jag gillar att stå i butiken, och att träffa både nya och gamla kunder. Och jag har alltid tyckt om att odla, ända sedan jag var liten flicka och min morfar i Fjärås lärde mig hur man ympar äpplen, säger Katrin.

I takt med att Kungsbacka växer har också antalet stormarknader vuxit. Det brukar traditionellt ställa till problem för mindre handlare, inte minst sedan kravmärkt och ekomat blivit en större del av matjättarnas utbud. Potatiskällaren kan inte konkurrera med de stora drakarna.

– Vi har inte en chans att göra så stora inköp att vi får ner priserna till de nivåerna. Vad vi gör är att försöka konkurrera med sådant du inte hittar på Ica, delikatesser och lite ovanliga grejor, och vi provsmakar oss igenom allt, säger Katrin.

Och kunderna hittar fram, även om läget mellan flera stora bilfirmor inte direkt signalerar matbutik.

– Men vi har allt från gamla stamkunder, som varit med oss i alla tider, till yngre, som kommer in med barnvagn, ofta inför helgen och vill handla bra närodlad mat och goda delikatesser, säger Helena.

– Det är lite av en trend nu att hitta lokalt odlat, jag tycker att många kunder är väldigt medvetna om bra mat. Många tror att vi bara säljer ekologiskt, och vi har ekomat men vi har lika gärna lokalodlat, bara det är hög kvalitet, säger Katrin.

Frukt och grönt ”håller säsong”. Det betyder egentligen att de följer skördetiderna, och har inne det som hör till årstiden. Inte alltid lätt i en bransch där media får folk att tro att det till exempel finns färsk vit sparris i november. Men just nu är det färgglada svenska äpplen som fyller trågen och både Helena och Katrin diskuterar äpplen, Holsteiner Cox eller Cox Orange, med en kund som klivit in under intervjun. Omdömena om de olika sorterna nagelfars och konversationen låter inte helt olikt ett sällskap vinkännare som precis smakat av.

– Lite så är det. Hos oss ska man alltid få provsmaka och om någon kommer in och säger ”jag smakade ett så gott äpple, vilket var det”, då ska vi kunna hjälpa till, säger Helena.

Det kan sägas om potatis också. För några decennier sedan rullade en potatisvåg, när odlarna satsade på att marknadsföra nya sorter i massmedia, gärna med hjälp av namnkunniga kockar. Sedan dess har potatisen klivit tillbaka från rampljuset. Fast inte hos Katrin och Helena. Fortfarande håller de åtta-tio olika sorter i lager och precis som med äpplen går det bra att diskutera potatissorternas smaker och för- och nackdelar. Potatis är mer än Bintje och King Edward, förklarar Katrin och medger att det går utmärkt att nörda ner sig i rotfrukten.

 – Bintje är nästan försvunnen, det var en dålig sort för odlarna. Det är stora skillnader mellan olika potatissorter så det är bra att veta vilken som passar till gratänger och vilka som gör sig bäst till annat, säger Katrin, och låter ana att hon inte har mycket till övers för den gamla hederliga King Edward heller, hon ser hellre att folk vågar prova något nytt.

– Men det händer att folk kommer in och tror att färskpotatis är en sort. Då förklarar vi gärna att alla potatisar kan vara färskpotatis, det beror bara på när de skördats. Men färskpotatisen har alltid det tunna fina skalet, säger Helena.

Och som i alla branscher dyker nya produkter upp hela tiden. I dag drivs utvecklingen på av sociala medier och olika matbloggare. Just nu är syrad mat något som efterfrågas – en urgammal konserveringsmetod som fortfarande är vanlig, inte minst i Asien.

– Det är en trend just nu, syrad mat är inne. Många frågar efter Kimchi, som är en slags koreansk surkål, eller Kombucha, som är ett jäst te på flaska som ska ha väldigt hälsosamma egenskaper, säger Katrin.

Och trots långa arbetsdagar tillsammans har de båda kompanjonerna uppenbart roligt tillsammans. De gillar att snacka mat, trender, delikatesser och livsmedel och intervjun drar ut på tiden.

Finns det då inga baksidor på valet att driva företag tillsammans? Till exempel det där med att vara de kanske enda kvinnliga grönsakshandlarna i hela Göteborgsområdet?

– Det var faktiskt en grossist som sade att vi var de enda kvinnliga handlarna, det är väl egentligen ingenting vi funderat på själva. Men som i allt företagande händer det att vi måste bita ifrån och då blir vi nog kallade gnälliga. Du vet, en man som säger ifrån han är ’rak’, men en kvinna som säger ifrån blir ofta kallad gnällkärring. Men det går bra, man får bara stå på sig lite, säger Katrin.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se