Jesper Lindeblad driver kampen för fler tågstopp i Åsa. Foto: Tobias Sandblom

Han är loket i kampen om tågen

Jesper Lindeblad är en blåslampa i baken på de lokala politikerna. ”Skäggapan”, som han kallar sig, kan påverka utgången i valet i september.

– Vår kamp fortsätter, alla tåg ska stanna i Åsa, säger han.

När Kungsbacka-Posten når Jesper Lindeblad är han hemma sjukskriven. Under kick-offen med jobbet vred han sönder ett av korsbanden när de spelade beachvolleyboll.

Han har blivit ansiktet utåt för medborgarnas kamp. I detta fall handlar det om fler tågstopp i Åsa.

– Jag fick idé om att starta en Facebookgrupp. Tanken var att använda den för att driva sakfrågan framåt. Jag hade tänkt att hoppa av efter uppstarten, men märkte fort att det blev helt tyst när jag slutade. Därför valde jag att fortsätta engagera mig i frågan och försöka uträtta något.

Du kallar dig ”Skäggapan”, givetvis på grund av det vackra skägget, men varför?

– Det är ett sätt för mig att visa att jag inte tar mig själv på för stort allvar. Men visst händer det att folk känner igen mig och vill prata om pendeltågen, men det gör inget. Det här är en fråga där nästan alla är positivt inställda och det är en fråga där vi vet att vi har rätt. Däremot har jag ingen vilja att synas, tvärtom.

Har du tänkt att engagera dig politiskt?

– Nej, några sådana planer har jag väl inte egentligen. Men det är klart, skulle någon fråga, då hade jag funderat på det. Fast framförallt vill jag driva sakfrågor, det är viktigt. Det finns nog inget jättebehov av mig som politiker

Dina åsikter syns ofta. Hur har det varit?

– Jag har lärt mig väldigt mycket på den här tiden.

Vad?

– Att jag borde ha hängt med mycket bättre under samhällskunskapen i skolan. Jag har lärt mig hur det politiska systemet fungerar och hur det är uppbyggt.

Känner du att du är en blåslampa i baken på politikerna?

– Ja. Jag känner att jag är väldigt obekväm för politikerna. Men har man tagit jobbet som politiker, då får man vara beredd på det. Fattar man dessutom konstiga beslut, då får man vara beredd på det dubbelt upp.

Hur mycket tid lägger du på engagemanget om fler tågstopp i Åsa?

– Det är lite till och från. Vissa perioder händer inte mycket, men så plötsligt händer det något och då bränner det till i gruppen. Viktigt att poängtera är att det är gruppmedlemmarna som gör det stora jobbet. Utan dom skulle jag bara framstå som en ensam galning.

Vad är den viktigaste frågan för er nu?

– Att vi får tågavgångar mitt på dagen samt kvällar och helger. De som jobbar skift har ju idag ingen möjlighet att åka från Åsa till sina respektive arbeten eftersom inga tåg stannar. Och skulle jag exempelvis följa med barnen till vårdcentralen, då får jag ta bilen till Hede för att ta tåget därifrån istället.

Det finns utrymme för fler tåg att stanna i Åsa?

– Ja, vi har ju ringt Trafikverket och frågat. Det finns alla möjligheter för fler tåg att stanna i Åsa, men vissa politiker vågar inte ens ställa frågan. De är rädda för att få ett ja. Vi vet att vi har 100 procent rätt i den här frågan. I och med det blir det lättare att driva den.

Ni fick igenom fler tågstopp på morgonen. Hur kändes den segern?

– Det kändes så klart jättebra. Men sen var det inte helt igenom det vi ville. Vårt mål är att det ska stanna tåg även kvällar, helger och mitt på dagen i Åsa. Det finns ingen som helst tanke på att ge upp den frågan.

Tror du folk söderöver har varit förvånade över det engagemang som finns i norra Halland i den här frågan?

– Jag tror fortfarande det finns folk som är förvånade och som inte känner till det stora stöd vi har för fler tågstopp. Vi har försökt få politiker och beslutsfattare att gå med i vår grupp på Facebook så att de kan se det med egna ögon. Men vissa har konsekvent vägrat. Det tycker jag är oerhört märkligt. Den här debatten sker på Facebook och att då inte vilja gå med och ta del av det, det är väldigt illa.

Hur ser du på att den här frågan splittrar Halland i nord och syd?

– Det är mycket tragiskt. Halland är ett långsmalt län. Då kan man inte sitta och bevaka sina intressen i de södra delarna. Jag skulle som politiker vara väldigt orolig om jag gjorde det. Den norra delen av Halland håller på att växa förbi. Det kommer kanske en tid då vi är större och då får de betala med samma mynt.

Frågan splittrar flera partier, bland andra Centern, Socialdemokraterna och Moderaterna. Tror du de kommer hinna snacka sig samman?

– Jag hoppas det. Speciellt eftersom det är mest logiskt att låta alla tåg stanna i Åsa, allt annat är galenskap.

När kommer alla tåg stanna i Åsa?

– Jag vågar inte svara på det, men jag hoppas att vår kamp inte varit förgäves och jag tror att dete här kommer att påverka valet en hel del. Vi ger i varje fall inte upp. De kan försöka trötta ut oss, men vi kommer aldrig att ge upp den här frågan.

Har ni mer vapen i arsenalen?

– Inte exakt nu, men det dyker hela tiden upp saker. Jag brukar komma på idéer när jag går till tåget. Då skriver jag upp dem och tar det senare. Vi kommer att driva den här frågan i oändlighet om det behövs.

Ett argument för att inte tågen ska stanna är att det tar tid att göra ett stopp. Hur ser du på det?

– Helt vansinnigt. Om det nu tar tid, vad gör det? Är inte meningen att alla ska få åka tåg?

Det diskuteras en tågstation i Frillesås. Hur ser du på det?

– Den lär nog inte byggas förrän Västlänken är klar och det lär inte påverka Öresundstågen. Men det är bara positivt om Frillesås kan få en station.

Driver du frågan för att du är miljövän?

– Miljön är viktig, men jag är inte den som handlar allt rätt när jag är i mataffären. Och ett av mina stora intressen är att åka motorcykel. Men om fler åker tåg så gör det en väldigt stor skillnad för miljön.

Har ni funderat på att starta ett eget parti inför valet?

– Nej. Det finns ju ett parti, Liberalerna, som driver frågan lokalt. Det är bättre att folk röstar på dem i så fall. Jag hoppas att fler partier tar sitt förnuft till fånga, allt annat är faktiskt galenskap.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA: Tränar mycket

Namn: Jesper Lindeblad.

Ålder: 49.

Bor: Åsa.

Familj: Hustrun Maria, barnen Wille, 11, och Olle, 12.

Yrke: Medierådgivare.

Intressen: Träna på gym och åka motorcykel.

Driver Facebooksidan: Vi som vill att alla Öresundståg skall stanna i Åsa.

Relaterade artiklar
Fler artiklar