Rashad Salah har bott i Sverige sedan 2015 och han trivs på bageriet i Åsa. Framtidsdrömmen är dock ett eget konditori, någonstans i världen. 
Foto: Mia Sandblom
Rashad Salah har bott i Sverige sedan 2015 och han trivs på bageriet i Åsa. Framtidsdrömmen är dock ett eget konditori, någonstans i världen. Foto: Mia Sandblom Bild: -

Glade bagaren från Damaskus

Rashad Salahs släkt har drivit konditori i Syrien sedan 30-talet och kunskapen har gått från generation till generation. Han fick jobb på ett bageri mindre än en månad efter att han flyttat till Sverige. Nu är han en av finalisterna i tävlingen Årets Bagare.

ANNONS
|

För Rashad Salah är yrket mer än bara ett jobb. Han arbetar sedan ett och ett halvt år tillbaka som team leader på Åsa Hembageri och går upp mitt i natten för att vara på plats klockan tre. Han slutar före lunch, och åker gärna hem och bakar.

– Jag experimenterar hemma för jag vill inte glömma mina kunskaper, säger han.

Han vill inte sluta utvecklas. På jobbet finns ett sortiment att förhålla sig till och även om det är brett och varierande så finns det bakverk som Rashad Salah saknar.

– Min favorit är American cakes. De är inte så vanliga i Sverige, men jag har sett att de görs i Stockholm. De är högre än svenska tårtor, säger han och visar en slät och rak chokladtårta från sitt Instagram-konto.

ANNONS

Han tycker också om att arbeta med precision, till exempel genom att forma den perfekta marsipanrosen, eller den frasiga wienerdegen. För honom är det en hobby, och något av det roligaste han vet är att baka croissanter. Inför tävlingen övar han extra mycket hemma, och bakar mer än vad han kan äta.

– Jag ger bort till grannar och kompisar, då blir de glada, säger han och skrattar.

Finalen av Årets Bagare pågår mellan 11 och 14 mars, i Nordstan. Tävlingen är SM för professionella bagare och konditorer. Rashad Salah anmälde sig själv, eftersom han ville utmana sig att testa något helt nytt. Han skickade in sitt CV och blev kallad på intervju i Stockholm. Under två timmar träffade han en jury som meddelade att han kvalificerat sig till tävlingen.

– De kan se på hur man arbetar, om man passar in, och det gjorde jag, säger Rashad Salah.

Under sex timmar ska han inför jury och publik i köpcentret baka totalt 150 bröd, av sorter som till exempel baguetter, croissanter, bullar och knäckebröd. Kring vissa bakverk är reglerna stränga, vikten och måtten måste vara exakt rätt, medan andra öppnar för mer kreativitet. Tiden är knapp för att hinna med alla moment, och Rashad Salah medger att det känns nervöst.

ANNONS

– Jag tror det kommer gå bra. Det vore roligt att vinna, men jag gör det inte för pengarnas skull. Priset är 40 000 kronor men om jag vinner så skickar jag det till Unicef i Turkiet. Många har det svårt där, säger han.

Han är född i Syrien, och växte upp i en konditorfamilj. Hans pappa och farfar har haft samma yrke som han själv, och de ligger bakom mycket av hans kunskaper. Rashad har inte pluggat sig till sitt yrke, utan lärt sig genom praktik. I hemstaden Damaskus har familjen haft konditorier sedan 1930-talet och det var där Rashad så småningom fostrades. Där hjälpte han till att tillverka den italienska glassen som blev familjens specialitet

– Jag har varit med på pappas jobb och hjälpt till sedan jag var sex år och jag drömde redan då om det här yrket, säger Rashad Salah.

2011 lämnade han Syrien och flyttade under några år runt och arbetade i Förenade Arabemiraten, Kina och senast Turkiet. 2015 kom han till Sverige, och hamnade till en början i Östersund. Redan efter en månad i landet hade han jobb på ett konditori, men han medger att det inte alltid har varit lätt.

– Det är svårt att bli en i gänget här. Folk litar inte på ens erfarenhet. Det gäller att jobba hårt, vara hjälpsam och vänlig och visa vad man kan. Det går bättre nu, säger han. 

ANNONS

Språket går framåt och han varvar svenskan med engelska om man behöver utveckla något. Han tycker att det är stor skillnad på bagaryrket i Sverige jämfört med de andra länderna han arbetat i.

– Det är helt andra smaker i bakverken här. Kardemumma är jag van vid att ha i mat, men här finns det bara i bullar och bröd, säger han.

Men han behöver inte sakna sitt hemlands smaker. Han har tagit med sig dem till Åsa.

– Jag gillar att laga mat också. Barbecue och fisk gör jag gärna till exempel. Jag lagar sådant som jag åt i Syrien, men testar gärna nya grejer också.

Hans dröm är att öppna eget, precis som sin far och farfar, och sälja glassen han jobbat med i Damaskus. Var företaget ska ligga är däremot inte klart. I nuläget trivs han på jobbet i Åsa, men söker lägenhet i Kungsbacka. Framtiden håller han öppen.

– Jag har inte bestämt ännu om jag startar eget i Sverige eller i något annat land, vi får se, säger Rashad Salah.

Just nu är han fokuserad på att göra sitt bästa i finalen av Årets Bagare.

Mia Sandblom

redaktion@kungsbackaposten.se

Rashad Salah

Ålder: 35

Bor: Åsa

Familj: Mamma och pappa i Istanbul

ANNONS

Yrke: Bagare på Åsa Hembageri

Intressen: baka och gymma

Favoritbakverk: Sufflé och American Cake

Favoritmat: Barbecue

ANNONS