Fritidskonstnärer ställer ut på Fyren

För knappt fyra år sedan startades föreningen Fritidskonstnärer. Nu är de 87 medlemmar som skapar konst, inspirerar varandra och har utställningar.

– Det är fantastiskt, man lär sig så mycket, säger Jan-Olof Magnusson.

På kulturhuset Fyren pågår just nu en utställning med några av föreningens konstnärer. Det är en grupp som målar med olja, akryl och äggtempera som visar upp sina tavlor.

– Vi får använda ABF:s lokaler och ses på fredagar. Vi träffas för att måla ihop och inspirera varandra, säger Ulla Dahlström.

Hon var med när föreningen bildades hösten 2014. Det var också Irene Eriksson, som är gruppens ledare.

– Det började med att det hölls ett möte om föreningar här på kulturhuset. Då var det en av oss, Lisbeth, som ställde sig upp och sa: ”ska vi inte starta en förening nu, annars blir det inte av”, säger hon.

Sagt och gjort. Det blev en förening och snart hade över 50 Kungsbackakonstnärer anslutit sig. Idag är de 87 stycken.

– Det är så många som håller på med måleri och konst. Vi ville fånga upp alla som inte är proffs, vi som gör det här på fritiden. Det gick väldigt fort, säger Ulla Dahlström.

De flesta av medlemmarna är pensionärer och för en del av dem har föreningen blivit väldigt betydelsefull. Bengt Borén har målat i 35 år men tog ett långt uppehåll när hans fru blev sjuk. För två år sedan hittade han tillbaka till konsten.

– Jag kände att jag saknade måleriet, säger han.

Han trivs bra i gruppen och är med nästan alla fredagar.

– Det är jätteroligt. Man lär sig en del när man sitter och diskuterar efteråt och får både ris och ros, det blir lite av varje, säger han.

För Bengt Borén är naturen och särskilt havet en stor inspirationskälla.

– Havet ändrar sig hela tiden, Klipporna kan vara fantastiskt fina i olika ljus, färger och när det bildas skuggor i klippskrevorna, säger han.

Till den här utställningen valde han en tavla med en segelbåt men han har också börjat experimentera med nya motiv och mer abstrakt och färgstark konst.

– Jag försöker hitta lite nya vägar och få nya idéer. Ibland blir man lite trött på att tugga det gamla vanliga, säger han.

Alla i gruppen har inte varit konstnärer lika länge. När Jan-Olof Magnusson blev medlem för ett år sedan hade han aldrig målat förut.

– Men jag har alltid tyckt om konst, färg och form. Min far, min farfar och mina bröder har målat så jag har varit det svarta fåret, säger han.

Han kom i kontakt med Fritidskonstnärerna tack vare en utställning.

– Jag var bara där för att titta men så frågade Irene om jag inte skulle vara med. Jag hade inte haft en tanke på det, jag har inte ens tecknat, säger han.

Jan-Olof Magnusson blev medlem ändå och trivs väldigt bra i gruppen.

– Det är väldigt tillfredsställande att sitta och hålla på med färgerna. Det ger stimulans för själen och tankarna. Det är väldigt kul att få ställa ut också. Man sitter hemma och målar så att sen få ställa ut är en liten kick, säger han.

Ulla Dahlström och Irene Eriksson är nöjda med att föreningen vuxit så mycket och säger att de är ett härligt gäng. De har haft några samlingsutställningar och ställt ut tavlor längst åkanten. Under juli och augusti ska de ha en sommarutställning med alla föreningens medlemmar– även den på Fyren.

– Vi försöker att synas så gott vi kan. Kulturhuset har öppnat upp mycket bättre än för några år sedan, även för oss som inte är professionella, säger Irene Eriksson.

Utställningen på Fyren hänger till och med på söndag den 13 maj.

Elvira Linderot