Fredagsfys före fredagsmys

Kungsbacka kommuns satsning Idrott hela livet har nu tre år på nacken – och konceptet är populärt, trots konkurrens med fredagarnas tv, karameller och uteliv. ”Det är perfekt att först kunna leka av sig, för att sedan återvända hem till soffan och fredagsmyset”, säger kommunens Anette Alsterå.

Första spadtaget till Idrott hela livet togs 2016, då ett antal aktörer – kommunen, föreningslivet, Sisu idrottsbildarna och Hallands idrottsförbund – slog sina huvuden ihop för att inspirera ungdomar till att spontanidrotta mer.

– Genom att vi arrangerade aktiviteter i idrottshallarna kunde vi ge dem ett alternativ till att springa på stan om kvällarna, berättar Anette Alsterå, föreningsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Under årens lopp har det blivit en rik flora av aktiviteter som kostnadsfritt har erbjudits Kungsbackaborna; så som tio-kamp, bågskytte och den brasilianska kampsportsdansen Capoeira. Förra veckan anordnades fäktning i Lindälvgymnasiets idrottshall, och på fredag är det dags för trotjänaren handboll. Föreningar kan medverka och i gengäld få ett bidrag till sin verksamhet.

– De flesta har redan provat på de stora sporterna. Vi försöker att hitta lite ovanligare aktiviteter att variera dem med. De flesta slutar att idrotta redan vid elva års ålder, vilket är olyckligt. Kanske har de bara inte hittat rätt träningsform? Med Idrott hela livet kan de testa på utan att binda upp sig till någonting.

Varför arrangera det på klassiska mysdagen fredag? Är det inte att göra det onödigt svårt för sig?

– (skratt) Tvärtom. Vi börjar så pass tidigt på kvällarna, så många tycker att det är skönt att få tillfälle att röra på sig och leka av sig, för att sedan gå hem och ägna sig åt fredagsmyset. Det är en bra kombination.

Och det har blivit populärt, menar hon. Som allra mest har de haft nära 130 deltagare.

– Då hade vi öppen hinderbana med lianer, tjocka mattor, och mycket rörelse. Vi har i allmänhet börjat orientera oss mer mot familjeaktiviteter. Många tar med sina småsyskon, sina föräldrar, eller till och med mormor, och har roligt tillsammans.

28 december blir det den traditionella årsavrundningen Idrott hela dagen på Kungsbacka sportcenter mellan 12 och 15. Nytt för i år är att även Kulturskolan medverkar, vilket gör att besökarna kan varva skridskoåkning, simning och volleyboll med mer kulturella aktiviteter som utmanar deras kreativitet.

– Vi har också parkourbana, och käpphästhoppning, en sport som faktiskt har blivit väldigt stor på sistone, inte minst i Finland, säger Anette Alsterå.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se